Novi Vinodolski

Novi Vinodolski se smjestio na strmom brežuljku, iznad ušća Suhe Ričine, u jugoistočnom kraju Vinodolske doline. Od otvorenog mora zaštićen je otokom Krkom. Plaže su uređene vrhunski, a more je čisto. Jednu od najpoznatijih bi trebalo izdvojiti, pješčanu plažu Lišanj okruženu gustom borovom šumom.

Klima

Mediteransko podneblje s blagim i ugodnim, toplim sunčanim ljetima, čiju dnevnu temperaturu ublažuje povjetarac s mora, daje blagu i zdravu mediteransku klimu.

Iako su dani ljetne kupališne sezone uglavnom sunčani, temperature su podnošljive, jer blagi vjetrovi, koji pušu Vinodolskim kanalom, ublažavaju ljetne vrućine.

Promentna povezanost

Novi Vinodolski je udaljen samo 30 kilometara od zračne luke na otoku Krku i 180 kilometara od zagrebačke zračne luke. Jadranska turistička cesta spaja Novi Vinodolski preko Rijeke sa srednjom Europom i ostalim njezinim dijelovima, a morskim putem povezan je s cijelim svijetom.

Novi Vinodolski – turistička ponuda

Turistička ponuda uključuje klasični smještaj u hotelima, modernim turističkim naseljima, autokampovima i privatnim apartmanima sa kapacitetom za preko 10 000 turista

Gastro ponuda u mnogim restoranima i konobama uključuje brojne tradicionalne primorske i mediteranske specijalitete.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Sportsko-rekreativna ponuda uz standardne sportske terene nudi i mogućnosti brojnih izleta do povijesnih i srednjovjekovnih gradova Vinodola (Drivenik, Grižane, Bribir…). Posjetitelji najviše privlače izlet na otok San Marino što se nalazi 205 metara od obale pred gradom, te okolnim mjestima (Crikvenica, Selce i Klenovica), kao i šumskim izletištima Lukovo i Maševo. Također, vinodolsko područje obiluje biciklističkim stazama, kako za rekreativce, tako i za one malo zahtjevnije.

Svakako preporučujemo posjet Narodnoj knjižnici, Narodnom muzeju i galeriji, te starom Frankopanskom kaštelu sa 4000 eksponata.

Povijest i kulturne znamenitosti

Novi Vinodolski i okolica obiluju vrijednim kulturnim spomenicima iz prošlosti, no do danas je sačuvan tek djelić spomeničkog blaga.

Iznad starog dijela grada izdiže se trobrodna stolna crkva sv. Filipa i Jakova, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci biskupa Kristofora koji je za vrijeme Krbavske bitke 1493. godine prenio sjedište Modruške biskupije u Novi Vinodolski, kada postaje stolna crkva.

Dobro je sačuvana gotička crkvica sv. Marina na istoimenom otočiću.

Poseban dragulj u kulturnoj baštini Novog Vinodolskog svakako je Vinodolski zakon iz 1288. g., pisan glagoljicom na čakavštini, jedan od najvažnijih dokumenata hrvatskog srednjovjekovnog običajnog prava.

Živopisna ženska i muška narodna nošnja, junačke pjesme i narodno kolo, kao i svojevrstan drveni narodni instrument ‘sopila‘ sačuvani su od pamtivijeka i dio su svakodnevice novljanskoga življenja, posebno u vrijeme “Mesopusta” – zimskog karnevala.

Novi Vinodolski događanja 2023

Kulturno-zabavna događanja uključuju zimski karneval, u siječnjuj i veljači. Zatim, blagdan sv. Filipa i Jakova, zaštitnika grada u svibnju.

U mjesecu srpnju, Turistička zajednica grada organizira ‘Ljetni karneval‘ uz sudjelovanje maski – “maškara” iz brojnih mjesta Hrvatske i susjednih i prijateljskih zemalja Europe, koji sve više ima međunarodni značaj.

Krajem kololovoza započinje višednevno natjecanje za ‘Ružicu Vinodola‘, obnovljeni stari vinogradarski običaj za vrijeme berbe, kada se na kraju berbe birala najljepša i najspretnija beračica, koja onda ovjenčana vinovom lozom i u pratnji berača, u povorci i uz pjesmu prolazi kroz grad.