Omišalj

Omišalj se nalazi na uzvisini od 82 metra, na sjeverozapadnom dijelu kvarnerskog otoka Krka koji je velikim Krčkim mostom povezan s kopnom kod Kraljevice. Naselje se razvilo nad prostranim Omišaljskim zaljevom i jedno je od najstarijih na otoku, a krasi ga prekrasan pogled na Rijeku, Opatiju i otok Cres.

Stanovnici se već tradicionalno bave ribarstvom i poljodjelstvom, a danas je turističko središte poznato po sportsko-rekreativnim sadržajima, bogatoj kulturnoj baštini i raznolikoj zabavi.

Prometna povezanost

Omišalj se nalazi na lokalnoj prometnici koja je povezana s regionalnom cestom koja prolazi cijelim otokom od Krčkog mosta do Baške. Sa sjevera je najbolje putovati iz smjera Rijeke, a s magistrale se skreće prema Krčkom mostu i slijedi putokaze za Omišalj.

Blizina Rijeci omogućuje i dolazak brodom, pa alternativnim prijevozima do Omišlja, isto kao i željezničkim putem.

Cijeli otok je povezan redovitim autobusnim linijama, a kraj Omišlja se nalazi i Zračna luka ‘Rijeka’.

Omišalj – turistička ponuda

Smještaj je moguć u nekoliko hotela, u depadansama, kao i kampu tik uz more u zelenoj oazi, a u neposrednoj blizini nalazi se i nudistička plaža.

U mjestu se nalaze trgovine, pošta, banka.

Plaže su pretežno stjenovite i betonske okružene čempresima i borovima. Kako voda nije odmah duboka, prihvatljive su i za djecu. U samom zaljevu postoji i jedan dio sa šljunčanom plažom.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Dugi omišaljski zaljev pogodan je za veslače i jedriličare, dok mjesto ima i više različitih sportskih terena za tenis, mini golf i razna igrališta.

Na otoku Krku ima više od 1300 biljnih vrsta, kao i zanimljivih životinjskih vrsta (bjeloglavi supovi, suri orlovi, orlovi zmijari). Mnoge od njih možete vidjeti tako da propješačite njegovim šetnicama, pa posjetite park Dubec ili špilju Biserujka kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale, sa podzemnim galerijama brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova u kojoj se čak održavaju i koncerti zabavne glazbe.

Na organiziranim izletima upoznajte Košljun, srednjovjekovni Krk, Jurandvor s crkvicom Sv.Lucije i Bašćanskom pločom, kao i Vrbnik s poznatim vinom vrbničkom Žlahtinom.

Gastronomska ponuda otoka, pa tamo i Omišlja poznata je po ribi, domaćem maslinovom ulju, janjetini, vinu i začinima, kao što su ružmarin i lovor. Svakako kušajete razna jela od ribe ili pak brudet sa palentom, sve to začinjenom maslinovim uljem i nezaobilaznim vinom.

Povijest i kulturne znamenitosti

Iako se Omišalj spominje u 12. st. kao ‘Castri musculi’ (od lat. ‘Ad musculi’- mjesto školjaka) Omišalj ima predhistorijske temelje. Njegov se razvoj može pratiti od liburnijskih i rimskih vremena, pa preko krčkih knezova Frankopana do danas, a još od 11. st. važan je centar pismenosti i glagoljaštva, a prvi pisani spomenici potječu iz 12. st

Osobitu spomeničku vrijednost ima župna crkva Uznesenja Marijina (Stomorina). Njezini su nam počeci nepoznati, a pretpostavlja se da seže u 12. stoljeće. Građena je kao nadsvođena trobrodna romanička bazilika, koja je tijekom vremena pregrađivana i nadograđivana.

Na pročelju crkve je prozorska rozeta s glagoljskim natpisom, djelo ‘meštra Sinoga’, ugrađena 1405. godine. U luneti portala pleterni je reljef s prikazom križa i palmi u predromaničkoj maniri. U crkvi se nalazi romanički, renesansni i barokni namještaj, a na oltaru Srca Isusova, drveni triptih Jacobella del Fiore iz XV. st. Po starom kršćanskom običaju groblje je bilo uz župsku crkvu, stoga se prostor uz crkvu još i danas zove ‘Smitir’. Zvonik je odvojen od crkve, a gradili su ga od 1533-1536. godine domaći majstori, Zvonik je građen od tesanog kamena kao i crkva, dok je kupola od lima.

Gotička kapela Sv. Jelene na trgu u Omišlju, obnavljana je u više navrata. U XV. stoljeću obnovio ju je Nikola Bozanić, a početkom 20. stoljeća obnovljena je darovima Omišljana.

U samoj povijesnoj jezgri, ‘Na Dupcu‘ nalazi se romanička kapela Sv. Antuna Padovanskog s ložom, koja se s istoimenom bratovštinom spominje još 1685. godine.

Okolica Omišlja ima nekoliko značajnih sakralnih građevina ali i ruševina koje govore o kontinuitetu naseljavanja na ovim prostorima. Izvan gradskih zidina nalazi se kapela Sv. Jelene ‘Na Dolu’ koja se spominje prvi put 1603. godine. Njezini ostaci (apsida, tj. sjeverni zid) vide se i danas usred naselja.

‘Na Vozu’ se nalazi kapela Sv. Josipa iz 1784. koju su sagradili Mlečani kako bi ribari tunere mogli u njoj obavljati svoje vjerske dužnosti.

Kod Jezera ‘Na Glavah‘ nalazila se kapela Sv. Kvirina, a nekadašnja kapela Sv. Ćirila, dok se na otočiću Sv. Marko nalaze se ruševine mletačke tvrđave čiji se ostaci vide i danas.

Na uzvisini iznad uvale Pesja, na osamljenom uzvišenju koje dominira centralnim prostorom uvale, nalaze se ostaci srednjovjekovnog utvrđenja koje nosi naziv Gradec ili Fortica.

Omišalj kulturna događanja 2023

Osim plesne terase hotela na obali, ne postoje značajnije zabavne infrastrukture, pa se Omišalj više preporuča kao destinacija za obitelji.

Mladima u potrazi za zabavom preporučamo posjet obližnjem turističkom mjestu Njivice.

Međutim svakako možemo izvojiti poznati tradicionalni događaj koji se održava 16. kolovoza – Bodulska regata. Na taj isti dan, dan poslije Velike Gospe, događa se još jedna tradicija grada Omišlja, a to je ples mladića i djevojaka na gradskom trgu i podizanje takozvane ‘bandire‘ s krunom na vrhu.