Otok Pag

Otok Pag pripada skupini sjevernodalmatinskih otoka. Površina mu je 285 km2, a dug je oko 60 km (nakon Cresa najduži je hrvatski otok). U ukupno 24 naselja živi oko 8.000 stanovnika. S više od 250 km obale Pag je, uz Dugi otok, najrazvedeniji hrvatski otok.

S kopnom je povezan trajektnom linijom Prizna – Žigljen. Na južnoj strani otok je mostom povezan s kopnom. Najbliža zračna luka je Zemunik u Zadru iz koje se do otoka stiže za sat vremena vožnje.

Najveći dio otoka je kamenjar a na preostalim dijelovima raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. U gastronomskoj ponudi je prvoklasni ovčji sir i janjetina te morski specijaliteti.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Glavna naselja su Pag, Novalja i Lun, povezana cestom. Pag je grad morske soli, te se može još vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline). Ove su solane osim autentičnosti koje pružaju, zahvalan motiv za fotografiranje.

Pag je poznat i po čuvenoj paškoj čipki koja se njeguje kroz stoljeća, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada. U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. U kopnenom produžetku plitke uvale skriva se jedno veliko bogatstvo, ispitano i dokazano ljekovito blato. Pag pruža neobične oblike, divlju egzotiku , pitome oaze, planinarske staze, plitke zaljeve za čiji obilazak treba i nekoliko dana. Pag daje mogućnost za miran, ali i aktivan odmor te je povoljan za obitelji s djecom kao i za rekreativce.

Za ljubitelje nerazjašnjenih fenomena, tu je nadaleko čuveni “Paški trokut”. koji se nalazi na vrhu ‘Tusto čelo’. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.