Poreč

Poreč je smješten na zapadnoj obali Istarskog poluotoka, između ušća rijeke Mirne na sjeveru i Limskog kanala na jugu, a s morske strane zaštićen je otokom Sveti Nikola. Krasi ga prekrasna razvedena obala i bujna vegetacija šuma borova i pinija, koji čak dopiru i do samog mora.

Gospodarstvo se temelji na vinogradarstvu, maslinarstvu, voćarstvu, ribarstvu i naravno, turizmu, pa se Poreč tako razvijajući se od malog ribarskog naselja, pretvorio u privlačno turističko središte.

Klima je vrlo blaga i bez velikih ljetnih sparina.

Prometna povezanost

Poreč je cestovnim prometom odlično povezan s ostatkom Istre i svim većim gradovima u okolici, kao što su Trst, Rijeka, Ljubljana i Zagreb. Najbliža zračna luka nalazi se u nekoliko desetaka kilometara udaljenoj Puli. Pomorski promet dostupan je samo za turističke izlete duž istarske obale i u Veneciju, a najbliža željeznička pruga nalazi se u Pazinu, koji je sjedište Istarske županije.

Poreč – turistička ponuda

Poreč nudi mogućnost širokog izbora smještaja u tridesetak hotela, trinaest kampova i šesnaest apartmanskih naselja, vila, bungalova i paviljona, te smještaja u obiteljskim kućama.

Poreč turistima nudi raznovrsne sadržaje. U mjestu postoji nekoliko stotina teniskih igrališta, fitness-centara, kao i terena za sve vrste sportova. Za vrijeme kada se odrasli posvećuju sebi, na raspolaganju su Vam školovani animatori koji će za to vrijeme zabavljati djecu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Tu su i brojne označene staze za one koji vole biciklizam i pješačenje, dok je za ronioce tu mnoštvo podvodnih primamljivih lokacija sa raznovrsnom florom i faunom, koje svakako treba doživjeti. U ponudi su još i adrenalin park Akros, paintball i sportsko penjanje za one željene adrenalina. U dolini rijeke Mirne je lovni rezervat sa organiziranim lovom, dok je cijelo područje Poreštine pogodno za sportski ribolov. U gradu postoji i aquarium, a ukoliko volite astronomiju posjetite poznatu zvjezdarnicu u nedalekom Višnjanu.

Svakako posjetiti i jamu Baredine, bogatu stalagmitima i stalaktitima.

Od gastronomske ponude nikako nemojte propustiti slavne tartufe u jednom od brojnih restorana. Naravno, tu je još i bogata ponuda morskih specijaliteta, riba, školjki i rakova, a uz prilog uzmite šparoge ili domaće fuže (makaroni), a sve to valja dobro zaliti bijelom malvazijom ili crnim merlotom, odnosno teranom – sve proizvodima ovog dijela obale.

Povijest i kulturne znamenitosti

Poreč je naseljen još od prapovijesti. Tijekom 2. stoljeća prije Krista, rimski je castrum podignut na malom poluotoku, na kojem danas stoji jezgra staroga grada. Za vrijeme vladavine cara Augusta u 1. stoljeću, castrum je službeno proglašen gradom i uključen u rimsku koloniju Colonia Iulia Parentium. U 3. stoljeću grad je već imao organiziranu kršćansku zajednicu i ranokršćanski crkveni kompleks.

Kad je Rimsko Carstvo palo 476. godine, grad je potpadao pod razne vladare i sile. Krajem 6. stoljeća stigli su Hrvati i sagradili prvo trajno naselje oko 620. godine. Nakon 788. grad je bio pod vlašću Franaka. Poreč je 1267. potpao pod Mletačku Republiku, koja je vladala duže od pet stoljeća. Krajem 18. stoljeća prvo ga je preuzeo Napoleon, a onda Austrija 1797. Od 1861. Poreč je bio glavni grad Istre, sjedište pokrajinskog sabora sa školama, te upravnim i sudskim ustanovama. Nekoliko desetljeća (1920-1943.) bio je pod Italijom, da bi 10. rujna 1943. postao dijelom Hrvatske.

Stari je grad sačuvao raspored ulica starorimskog castruma. Glavne su ulice Decumanus i Cardo Maximus još sačuvane u izvornom drevnom obliku. Marafor je bio rimski trg (forum) s dva hrama, a jedan od njih, podignut u 1. stoljeću, posvećen je rimskom bogu Neptunu.

Kompleks Eufrazijeve bazilike iz 5. stoljeća, koji je na mjestu izvorne crkve prvi put proširen u 6. stoljeću pod Bizantom i biskupom Eufrazijem, predstavlja najvažniji i najvredniji kulturni spomenik Poreča, a UNESCO ju je 1997. zaštitio kao spomenik svjetske baštine.

Sačuvano je par kuća iz romaničkog razdoblja, kao ona na Maraforu, te nekoliko divnih mletačkih gotičkih palača. Istarska sabornica, izvorno franjevačka gotička crkva iz 13. stoljeća, preuređena je u baroknom stilu u 18. stoljeću.

Poreč  – kulturna događanja 2023

Zabava se turistima nudi na svakom koraku. Možete se zagrijati u nekom od disko klubova ili kafića u starom gradu, gdje spravljaju maštovite koktele. Tu su turističke fešte sa programima koje se uz bazene pripremaju u hotelu, kampu ili turističkom naselju, kao i koncerti u starom gradu. Također možete naći i neku od plesnih terasa kojih još ima u Poreču, ali ako bi rađe proveli mirniju večer, naći ćete u Poreču mnogo romantičnih i tihih kutaka.

Na terasama je “živa muzika” za ples, a česte su posebne priredbe poput nastupa folklornih ansambala, izbora Miss i Mister, te druge zabavne manifestacije. Oko 22 sata otvaraju se diskoteke, a iza ponoći noćni barovi, te ostaju otvoreni do 4 ujutro.

Ljeto neće proći bez ‘Porečkog ljeta‘, zabavno-glazbene priredbe kada se svakog tjedna na Trgu slobode održavaju nastupi popularnih pjevača i grupa, a obavijesti o svakom koncertu možete potražiti na nekoj od oglasnih ploča u gradu i turističkim naseljima.