Povljana

Povljana je naselje i luka na otoku Pagu, udaljena desetak kilometara južno od grada Paga, smještena u prirodnoj uvali na uzvisini, gdje je zaštićena od jakih vjetrova.

U području Velog Blata i Malog Blata skupljaju se čaplje, divlje patke, jarebice kamenjarke i fazani. Tiho je primorsko mjesto s razvijenim smještajem u kućama za odmor. Vrela svježe vode omogućuju intenzivno bavljenje poljodjelstvom, a turistička djelatnost svoje početke bilježi 60-tih godina.

Prometna povezanost

Povljana se nalazi na lokalnoj prometnici koja je povezana s magistralnom prometnicom što prolazi cijelim otokom. Zahvaljujući općenito izuzetno povoljnom zemljopisnom i prometnom položaju otoka Paga, kao i njenom položaju na samom otoku, odlično je prometno povezana s kopnom trajketnom linijom Prizna – Žigljen. Na južnoj strani, otok je mostom povezan s kopnom što dodatno poboljšava njegovu prometnu povezanost. Najbliža zračna luka je Zemunik u Zadru iz koje se do otoka stiže za sat vremena vožnje.

Povljana turistička ponuda

U Povljani smještaj se nudi uglavnom u brojim apartmanima, zatim u kampovima i sobama. U mjestu postoji pošta, ambulanta, apoteka, nekoliko trgovina.

Mjesto ima mnoštvo kvalitetnih prirodnih plaža idelanih za obitelji s malom djecom. Kako je okolica mjesta pogodna za obiteljski odmor nudi staze za šetnju i vožnju biciklom.

Međutim, na otoku postoje i udaljene manje uređene pješčane i kamenite plaže, kako i one bliže i krcate kupačima.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Otok na pojedinim dijelovima zbog bure ima strme i okomite stijene, koje su idealne za ljubitelje alpinizma koji mogu uživati u penjanju označenim stazama na vrh Sv. Vida i stijenama iznad plaže Ručica.

Zapadno od mjesta je ljekovito blato s muljevitim sedimentom za liječenje reumatizma.

Gastronomska ponuda uključuje ukusnu domaću hranu u nekom od restorana, a svakako kušajte poznati paški sir, pašku janjetinu pripravljenu u pećnici s krumpirima ili na gradelama, te pršut, pečen s jajima, kao dodatak palenti ili kuhan s grahom. Na Pagu se divlje šparoge obično jedu pomiješane sa tvrdo kuhanim jajima.

Povijest i kulturne znamenitosti

Najstarije mjesto je u staroj Povljani koje je bilo napušteno u 16. stoljeću., dok je u isto vrijeme u uvali Nova Povljana postojao benediktanski samostan sa crkvom Sv. Nikole, koja navodno potječe još iz 9.-11. stoljeća i solanama koje su bile u njegovom vlasništvu.

Sadašnja Povljana postoji od početka 15.stoljeća kad je posvećena crkva Sv. Nikole.

Sadašnja župna crkva Sv. Jurja podignuta je u 17. stoljeću.

Za ljubitelje nerazjašnjenih fenomena, tu je i nadaleko čuveni “Paški trokut“. koji se nalazi na vrhu ‘Tusto čelo’. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva malo spretnosti u hodanju po kamenjaru jer utabane staze nema. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.

Povljana događanja 2023

U nekom od restorana na njihovim terasama možete uživati uz dalmatinske klape ili ples na terasi pokraj crkve uz modernu glazbu.

Blizina plaže Zrće u Novalji i zabava u klubovima na otovorenom osigurat će Vam zabavu u rangu svjetske party scene.

Isto tako, na otoku se cijele godine odvijaju interesantna događanja kao štu su karneval koji se održava od sredine siječnja do Mesopusta tj. do početka korizme, zatim tu je i Uskrsni doručak koji se priređuje na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu u Novalji.

Od ljetnih događanja, također u Novalji, posjetite tradicionalno Novaljsko kulturno ljeto koje započinje uoči Antonje – Dana Grada Novalje (blagdan sv. Antona, 13. lipnja) i obiluje višednevnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim priredbama.

Povljana smještaj

Pronađite najpovoljniji smještaj u Povljani:

Booking.com