Punat

Punat je drugo po veličini naselje na otoku Krku i smjestio se u jednoj od najljepših i najzaštićenijih uvala na Jadranu – Puntarskoj dragi, a od grada Krka udaljen je samo 7 km. Punat spada u red vodećih središta nautičkog turizma na hrvatskoj obali, među nautičarima poznat po marini “PUNAT” jednoj od tri vodeće marine na Jadranu.

Jednostavnom primorskom ambijentu mjesta Punat draž daju male kamene kuće stisnute u uskim ulicama i kalama u staroj jezgri mjesta te iskonska bjelina šljunčanih plaža kojih ima nebrojeno u bližoj okolici mjesta izvan Puntarske drage.

Prometna povezanost

Punat je udaljen oko 30 km od Krčkog mosta i oko 8 km južno od mjesta Krk.

Otok ima zračnu luku koja može prihvatiti internacionalne letove zrakoplova najvećih kapaciteta, a željeznička stanica u Rijeci, koja je udaljena 30 km od otoka, dnevno je povezana sa većinom europskih destinacija.

Punat – turistička ponuda

Smještajni kapaciteti u mjestu pružaju smještaj u hotelima, kampovima i u apartmanskom smještaju. Obavezno bi valjalo izdvojiti da je Punat jedan od najvećih nautičkih centara na jadranskoj obali koja u svoje kapacitete može primiti do 1200 brodica, kako na kopnu, tako i na moru.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Punat je nadaleko poznat po svojim brojnim šljunčanim plažama kako u samom mjestu tako i u svojoj neposrednoj okolici, dok za one koji dolaze brodom valja izdvojiti plaže na mnogobrojnim uvalama između Punta i Stare Baške.

Osim svojih plaža, Punat pruža puno mogućnosti za provođenje aktivnog odmora kroz bavljenje raznim oblicima sportske rekreacije, kao i jedrenja ili ronjenja.

U puntarskim restoranima i konobama možete si priuštiti doživljaj primorskog kraja i mediteranske kuhinje. Krčka janjetina, koja je autohtoni hrvatski proizvod svakako se mora kušati, dok su svježi plodovi mora začinjeni domaćim začinskim biljem i čuvenim puntarskim maslinovim uljem nezaobilazni dio puntarske gastronomske ponude. Uz ova jela, svakako bi morali kušati i izvrsna krčka vina, kao i niz domaćih rakija.

Punat najpoznatija događanja 2023

U Puntu se redovito obilježava Puntarska noć i Ribarski dan, a tijekom ljeta česta su događanja kao što su nastupi folklornih grupa otoka Krka, ljetne maškare, kazališne predstave, sportska natjecanja, nastupi klapa i ostali događaji.

Postoji i dječje zabavište za one najmlađe, gdje će sigurno pronaći ono što im je zanimljivo. Na otočiću Košljunu održavaju se koncerti ozbiljne glazbe, kao i nastupi raznih klapa što vrijedi poslušati zbog posebnosti ambijenta u kojem se izvode.

Povijest i kulturne znamenitosti

Prvi tragovi naseljenosti uočavaju se od pretpovijesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Smatra se da naziv Punat potječe od latinske riječi Pons, što znači most, jer je moguće da je postojao most koji je spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Sam naziv prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377. godine.

Ispred naselja, u središnjem dijelu plitke drage, smješten je šumoviti otočić Košljun, svega 750 metara od obale, a na koji je moguće doći mnogobrojnim izletničkim brodicama. Na Košljunu je smješten franjevački samostan izgrađen krajem 13. i početkom 14. st. Samostan posjeduje i bogatu knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Samostan je spomenik nulte kategorije.

Na otoku se nalaze i dvije crkve – Navještenja Marijina i sv. Bernardina dok košljunski etnografski muzej omogućuje pogled u život otoka Krka. Od ostalih sakralnih spomenika, izdvajamo još i crkvicu Sv. Donata iz 9 st. na lokaciji Dunat, prije križanja za Punat, crkvu sv. Trojice iz 1777. i baroknim križem iz sredine XVII., te crkvicu sv. Roka iz 1855., kao i veliki broj arheoloških lokaliteta u okolici.