Rab

Otok Rab se nalazi u kvarnerskoj otočnoj skupini i dio je arhipelaga Kvarnerskog zaljeva.

Osim grada Raba na otoku se nalazi 7 drugih idiličnih mještaca koji su smješteni na različitim dijelovima otoka: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar.

Otok Rab približno broji oko 9000 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, ribarstvom i turizmom. Tradicija organiziranog turizma na otoku starija je od 110 godina; započeta je djelovanjem “Društva za unapređenje otok i njegovog okoliša” koje je utemeljeno 1889.

Klima

Posebna pogodnost za razvoj turizma je i klima otoka Raba koja je tzv. ‘jadranskog tipa’ mediteranske klime s ugodnim toplim ljetima i blagim zimama.

Broj sunčanih sati godišnje je prosječno 2.417, a broj potpuno oblačnih dana je vrlo malen. Osjet topline za organizam je vrlo povoljan tako da od travnja do listopada vlada poštedna klima, u proljeće i jesen blago podražajna dok u dva zimska mjeseca zbog vjetra, a ne zbog niske temperature, vlada jako podražajna klima. Povoljna temperatura mora za kupanje (viša od 20° C) je od svibnja do listopada, a srednja godišnja temperatura mora je 16,73° C.

Prometna povezanost

Najbolja veza otoka Raba sa kopnom predstavljaju trajektne linije. To se posebno odnosi na trajektnu liniju Jablanac (kopno) – Mišnjak (Rab). Pored te linije u ljetnim mjesecima uspostavlja se linija Baška (Otok Krk) – Lopar (Rab).

Vožnja linijom Jablanac – Mišnjak organizirana je tijekom cijele godine. Vožnja traje 12 minuta. U sezoni voze sva četiri trajekta dok ima vozila za prevesti bez obzira na vozni red. Karte se kupuju prije ulaska na trajekt kod naplatnih kućica.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Liniju održava ‘Rapska plovidba’ d.d. Rab.

Smještaj

Osim hotela, velike mogućnosti udobnog smještaja pružaju se u obiteljskim kućama i apartmanima vrhunski opremljenim i uređenim za ugodan odmor. Gdje god da Vas put nanese u Vašim turističkim danima na otoku Rabu, potražite dobru konobu ili riblji restoran, gdje će plodovi mora i morski specijaliteti pružiti nezaboravnu ugodu. Kvalitetni smještaj nude ponajviše pansioni i kuće, pri čemu su Vam na volji razne mogućnosti: polupansion, pansion, sobe s doručkom ili apartmane.

Turistička ponuda

U turističkoj ponudi otoka posebno valja istaknuti mnoštvo lijepih i nezaboravnih dnevnih izleta za upoznavanje otoka Raba i okolice: razgledavanje starogradske jezgre grada Raba, panoramsku vožnju brodom, vožnju brodom oko otoka Raba, izlete na susjedne otoke (Košljun, Lošinj) te razgledavanje morskog dna. Organiziraju se posjeti susjednim nacionalnim parkovima.

Isto tako valja istaknuti kako otok Rab obiluje sportskim terenima, stazama za treking i brdski biciklizam.

Osim toga, otok Rab je sa svojim podmorskim arhipelagom pravi mamac za ronioce iz cijelog svijeta. U podmorju oko Raba otkriven je veliki broj potopljenih brodova kao i prirodnih podmorskih reljefa. Uz osnovnu obuku i najam opreme postoje i napredne škole ronjenja kao i cjelokupni aranžmani za ronilački odmor.

Otok Rab s pravom se spominje kao preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni počeci naturizma na Rabu često se spominje mjesec kolovoz 1936. godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Edward VII. kojimu su rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola.

Kulturne znamenitosti

Burna prošlost i razne povijesne epohe ostavili su na Rabu svoje tragove u mnogim građevinama koje se pomno čuvaju i od velike su vrijednosti. Kako su se izmjenjivali vladari, a Rab prelazio iz ruku jedne sile u ruke druge, tako su nastajala i arhitektonska obilježja tih vladavina.

Najstariji dio grada je Kaldanac, na krajnjem jugoistočnom dijelu poluotoka. U tom dijelu zamjećujemo tijesne, nepravilno razbacane ulice, s više vrijednih crkvenih spomenika.

Prve zidine i kule izgrađene su za vrijeme cara Oktavijana Augusta oko jugoistočnog dijela grada. U vrijeme dolaska Slavena bile su porušene, ali su obnovljene i proširene najprije u osmom, a onda u dvanaestom i trinaestom stoljeću, uglavnom onako kakve ih danas vidimo.

Jedan od najvrednijih rapskih spomenika je Knežev dvor. To je zapravo skup palača rađenih u različito vrijeme, nad kojim dominira visoka četverouglasta kula s lijepim prozorima iz vremena kasne gotike i renesanse. Gradnja dvora započela je još u 13. st., no najkarakterističniji dijelovi potječu iz 15. i 16. st.

Još jedan od značajnih rapskih spomenika je crkva sv. Marije iz 12. st. To je bivša rapska stolnica, a danas župna crkva, izgrađena u romaničkom stilu kao trobrodna bazilika s tri apside.

Unutrašnjost crkve privlači jednostavnim arhitektonskim rješenjima. Posebnu pažnju privlači crkveni kor izrađen od kestenova drveta. Kor je izrađen godine 1445. i djelo je domaćih dalmatinskih majstora toga vremena, a rađen je u stilu kasne gotike s nekim karakteristikama renesanse.

Rab događanja 2023

Najatraktivniji ljetni događaj u gradu Rabu je trodnevna manifestacija, Rapska fjera, kojom se na Rabu oživljava srednjovjekovna povijest. Tri dana i tri noći sav rapski puk (od 22.07. do 27.07) i svi njegovi gosti slave dva velika blagdana – Dies Victoraie i Dies Natalis – koje je veliko vijeće grada Raba proglasilo u počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od Mlečana te na svetu uspomenu i čast Sv. Kristoforu čijim je zagovorom Rab 1075. godine oslobođen od Normana.

Nezaboravan događaj u gradu Rabu su Rapske viteške igre (obnovljene 1995.) koje su se održavale od 1364., a sjećanje su na vitešku obranu grada u davnoj prošlosti. Izuzetnost su slikovitoga srednjovjekovnog ceremonijala antički samostreli kojima se na svojim igrama koriste još samo balastrijeri iz San Marina.

Održavajaju se nekoliko puta godišnje na Trgu sv. Kristofora na Rabu i to: prve subote poslije 9. svibnja, 30. svibnja, 27. srpnja, 15. kolovoza.