Selce

Selce je gradić u živopisnoj uvali nadomak Crikvenice. Uspio je zadržati izgled tipičnog primorskog mjesta, dok okolni obalni pojas obiluje pješčanim plažama od kojih su dvije obilježene plavim zastavama, garancijom čistog mora i obilja dodatnih sadržaja.

Nekoć naselje ribara i zidara, Selce se tijekom zadnjih stotinjak godina pretvorilo u atraktivnu turističku destinaciju.

Klima

Pogodan smještaj i zaštićenost od jakih vjetrova, sa sjevera obroncima planine Kapele, a s juga zahvaljujući otoku Krku, daju blagu klimu, ugodna i topla ljeta, te blage zime.

Njeno čisto more, duge i uređene šljunčane i pješčane plaže savršen su izbor za obitelji sa djecom.

Prometna povezanost

Zbog blizine Rijeke, kao velikog prometnog čvorišta tog područja, do Selca se cestovnim putem lako i jednostavno stiže iz svih dijelova Europe. Za nautičare je u Gradskoj luci osiguran vez za plovila, a na udaljenosti od svega dvadesetak kilometara, na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka.

Selce – turistička ponuda

Smještaj je moguć u 5 hotela, 2 autokampa i brojnim privatnim sobama, apartmanima i pansionima.

Aktivno provesti godišnji odmor želja je mnogih suvremenih turista. Upravo za takve turiste u Selcu i njegovoj okolici pružaju se brojne mogućnosti odabira sportova na moru, kopnu i zraku. Za one više vjerne tradiciji ‘Ribolovno društvo Oslić’ i dan danas održava ribarsku tradiciju kroz sportsko udičarenje, dok su brdske staze u okolici Selca, daleko od glavnih prometnica, idealne za bicikliste rekreativce, ali i za treninge natjecateljskih ekipa i vožnju utrka. Za one odvažne, tu je letenje zmajevima i paragliderima sa stijena iznad nedalekog Drivenika.

Ukoliko posebnu pozornost želite posvetiti Vašem zdravlju, svakako posjetite ‘Terme Selce’, koje tijekom cijeli godine svojim programima uputpunjuju uobičajenu turističku ponudu. Posebno se izdvaja ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije sportskih povreda, koju su do sada posjetila brojna poznata imena iz svijeta sporta, od nogometnih prvoligaša, rukometaša, do svjetskih prvaka u skijanju.

Selce – povijest i kulturne znamenitosti

Selce je nastalo na mjestu rimske postaje Ad turres. Prvi se put spominje 1366. u sastavu bribirske župe, s kapelom sv. Katarine iz 1498. Kasnije se razvija kao luka posjeda Zrinskih u Vinodolu; skladišta za vino i sol, te carinarnica (jedno očuvano skladište). U starom dijelu naselja sačuvana je originalna primorska ruralna arhitektura sa zgradama na ‘shodiće’ i visoko ograđenim dvorištima. Crkva sv. Katarine iz 1886. nosi obilježja kasnog historicizma. Od početka XX. st. u Selcu se gradi više hotela, pansiona i vila u oblicima historicizma i secesije. Posljednji seljački ‘toč’ (stari mlinu za masline) iz 18. stoljeća, sagrađen je od kamena sa obližnjih rimskih ruševina. Danas je to vrijedan spomenik maslinarstvu. U njemu je 1950. godine otvorena galerija ‘Toč’ Hajrudina Kujundžića. Na brežuljku Sveti Juraj nalazi se istoimena gotička crkvica, a izvan mjesta, nedaleko križanja Jadranske magistrale i ceste za Bribir, ispod brijega je zavjetna crkvica sv. Fabijana i Sebastijana iz 1849.

Selce događanja 2023

Izdvajaju se večeri folklora, likovne izložbe, koncerti ozbiljne glazbe u crkvi, svakoga četvrtka promenadni koncerti limene glazbe na trgu, te koncerti tamburaškog orkestra na trgu.

Međutim, ostale kulturno-zabavne programe kao što su Ribarske fešte na rivi, sredinom srpnja i kolovoza i Ribolov sa gostima, nudi obližnja Crikvenica.