Senj

Turističko mjesto i luka u Velebitskom kanalu, grad Senj, smjestio se između mora, obronaka Kapele i ruba šumovite padine podno golih stijena velebitskog gorja odakle zimi puše jaka bura.

Senj je grad zanimljiv i važan po svojoj velikoj starini, slavnoj povijesti, starinskim spomenicima, jakoj kulturnoj tradiciji i osobitom životu.

Naročito ćete ga zavoljeti po njegovim simpatičnim trgovima, uskim ulica i kulama, te naročito gostoljubivim građanima i njihovom veselom duhu.

Prometna povezanost

Cestovnim vezama Senj je povezan sa zaleđem preko planinskog prijevoja Vratnik (700 m nad morem), na zapadu s Vinodolskom dolinom, Rijekom i njezinim zaleđem, te na jugu sa Zadrom, Splitom i južnom Dalmacijom. Njegov položaj na istočnoj obali Jadrana pomorski ga povezuje s gradovima i zemljama Sredozemlja.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Senj – turistička ponuda

Gosti grada Senja imaju na raspolaganju potpuno uređeno gradsko kupalište, uvalu Spasovac i nekoliko manjih plaža s čistim morem.

U gradu, ali i njegovim okolnim i pripadajućim mjestima smještaj turista je dostupan u mnogobrojim hotelima, kampovima i apratmanima. Svakako nemojte propustiti pogostiti se u nekom od njihovim restorana ili konoba koje nude brojne lokalne delicije kao što su pršut, dalmatinski sir, janjetina pod pekom i nezaobilazni riblji specijaliteti.

Zbog prirodnih ljepota i osebujnosti ovog kraja, na području Senja proglašen je čitav niz zaštićenih područja prirode. Veliki dio administrativnog područja Grada zauzima Park prirode Velebit, sa poznatim lokalitetima poput prašume Štirovače ili uvale Zavratnice. Unutar njega je i Nacionalni park Sjeverni Velebit, s Velebitskim botaničkim vrtom, strogim rezervatom Hajdučki i Rožanski kukovi, te Premužićevom stazom. Na Velebitu je Krasno, a pod Velebitom kao sakrivena, uz more, smjestila su se tiha, za odmor stvorena mjesta koja privlače osobito turiste iz bučnih metropola, koji se ovdje daleko od svakodnevnice, mogu istinski odmoriti. Tu su Sveti Juraj, Lukovo, Klada, Starigrad, Stinica, Jablanac i Prizna.

Povijest i kulturne znamenitosti

Nikako nemojte propustiti posjetiti Tvrđavu Nehaj, simbol grada Senja, sagrađenu 1558. godine od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata, dok se Zidovi prema vrhu sužuju, a završavaju s kruništem na kojemu je pet malih ugaonih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit.

Gradski muzej i postava sakralne baštine Vas upućuju u sve tajne prošlosti, od kamenog doba do Domovinskog rata.

Gradski muzej Senj nalazi se u palači obitelji Vukasović koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji. Palača je građena u XIV./XV. st. u gotičko – renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture. Muzej je utemeljen 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i povijesno – kulturne građe. Muzej ima i odgojno – obrazovnu funkciju, a vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj baštini grada i okolice.

U muzeju su uređene sljedeće zbirke: Arheološka i hidroarheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka – Bunjevci i Prirodoslovna zbirka – Velebit. U sastavu Gradskog muzeja je i stručna knjižnica (Seniensia) sa starijom i novijom arhivskom građom, manja zbirka umjetničkih slika, zbirka fotografija i razglednica te Zavičajna zbirka Lukovo smještena u istoimenom mjestu južno od Senja.

Senj događanja 2023

Senj obiluje raznim kulturnim događanjima tijekom cijele godine,a posebno ljeti. Međutim, Senj je najviše poznat po najstarijem i najvećem događaju takve vrste u Republici Hrvatskoj, po Senjskom ljetnom karnevalu. Karnevalska događanja traju četiri dana tijekom kolovoza. Vrhunac karnevala je povorka u kojoj sudjeluje i nekoliko tisuća maškara iz Hrvatske i inozemstva. Najveće priznanje treba odati maškarama iz Senja koje se za veliku povorku pripremaju mjesecima. Mnoštvo maškara predvođenih meštrom karnevala, mnoštvo alegorijskih kola, boja, glazbe i smijeha, ono su što ovaj ljetni karneval čini različitim i posebnim od drugih karnevala na ovom području.