Starigrad Paklenica

Starigrad Paklenica je naselje i mala luka smještena na obali Velebitskog kanala 45 kilometara južno od Karlobaga i sjedište je Pakleničke rivijere, a nadomak je Nacionalnog parka Paklenica koji obuhvaća dva kanjona – Veliku Paklenicu kroz koju teče potok, a strme strane kanjona visoke su i do 400 m i Malu Paklenicu, koja je odvojena visokom zaravni dugom 7 kilometara.

Cijeli krajolik čini savršen spoj planina i mora, što daje razne mogućnosti za razvoj turizma, pogotovo za one turiste koje privlači kupanje i planinarenje.

Prometna povezanost

Starigrad – Paklenica se nalazi gotovo u središtu Dalmacije na čvorištu većine prometnih puteva, pa je time i lak dolazak svim prometnim putevima. Cestovnim prometom se može doći iz više smjerova, a najbrže se dolazi državnom autocestom A1 u smjeru Zagreb – Split, a silazi se na čvoru Maslenica ili Posedarje i dalje se nastavlja magistralom za Rijeku. Ukoliko dolazite iz smjera Rijeke, koristite Jadransku magistralu.

Obzirom na blizinu Zadra kao središta regije, Starigrad je odlično povezan i autobusnim prometom, dok je željezničkim prometom povezan na relaciji Zagreb-Knin-Zadar.

Zadarska Zračna luka Zemunik, dobro je povezana sa svim većim gradovima Hrvatske i Europe, koja je od Starigrada Paklenice udaljena samo oko pola sata vožnje.

Trajektna povezanost iz smjera Italije je preko linije Ancona – Zadar.

Starigrad Paklenica – turistička ponuda

Smještaj se nudi u hotelu, apartmanima, sobama, pansionima i kampovima, a dostupan je i smještaj u seoskom turizmu.

Zbog šljunčanih plaža koje se protežu kilometrima, mjesto je prikladno za ljetni odmor obitelji s djecom, a za one sportskog duha tu su teniski tereni, sportska igrališta i rekviziti za sportove na vodi što garantira pravi aktivni odmor. Za one još hrabrije tu je rafting i kanuing na brzacima gornjeg toka rijeke Zrmanje ili osvajanje i uživanje u planinskim masivima Velebita i Paklenice, kao i obilazak špilja Velebita uz stručne vodiče. Hodači i skupljači bilja naći će prekrasne šetnice na obroncima nacionalnog parka.

Također, u ponudi su i izleti na mnoga zanimljiva odredišta u okolici, kao što su zaseok Ljubotić, Zadar, NP Krka i mnogi drugi.

Planinska seoska domaćinstva nude izvornu gastro ponudu kao što su riba i riblji specijaliteti, janjetina, pršut i sir.

Povijest i kulturne znamenitosti

Starigrad Paklenica je naseljen od rimskog doba, ali je zbog turskih upada napušten u 16. stoljeću, a ponovo se formira u 17. stoljeću. U blizini je predromanička crkvica Sv. Petra, srednjovjekovna crkva smještena uz samu Jadransku magistralu između Starigrada i Selina. Oko crkve nalazi se groblje u koje se ukapalo od sredine 13.stoljeća. Sačuvani su upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča. Uz crkvicu se nalazi i manji objekt, za koji se pretpostavlja da je služio kao krstionica. Tu su još i ruševine Većke kule, izgrađene vjerojatno u tursko doba, a smještena je na samom rtu najljepše starigradske plaže, tzv. ‘Kuline’, na rubu Većkog polja, a vjerojatno je bila motrilište izgrađeno u kasnom srednjem vijeku. U nedavnim iskapanjima rimske nekropole, veće od 100 grobova, pronađeni su očuvani i lijepi različiti stakleni predmeti, a u nedalekoj uvali Rovanjska je starohrvatska crkvica Sv. Jurja. Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni, nalazi se crkva Sv. Marije – zavjetno svetište u koje se tradicionalno hodočasti u povodu blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

Svakako moramo spomenuti i ‘mirila‘ – pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu, a nastala na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove. Nastajala su u doba kada se živjelo i umiralo u velebitskim zaseocima, a čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i do groblja na kojem ih se pokapalo.

Posjetite i etno-kuću Marasović, mali etnopostav koji sadrži dio sačuvanih kućanskih, stočarskih, poljodjelskih i drugih pribora, alata i namještaja, koji nam dočaravaju dio duge, bogate prošlosti, način života, običaje i vjerovanja ljudi ovog kraja.

Starigrad Paklenica događanja 2023

Tijekom srpnja i kolovoza u Starigrad Paklenici organiziraju su tradicionalne Ribarske večeri, kulturno-zabavno-glazbeni programi na otvorenom sa prezentacijama klapske pjesme, KUD-ova i dalmatinske kuhinje.

Kolovoz je rezerviran za sudjelovanje na Tradicionalnom hodočašću na Veliko Rujno – Velebit, u crkvu Sv. Marije, a navečer se pridružite centralnoj fešti u večernjim satima u Starigradu uz sportska natjecanja. Početkom rujna, točnije 8.-og u mjesecu je Mala Gospa, tradicionalna proslava blagdana Male Gospe u Selinama sa svečanom svetom misom i u večernjim satima pučkom feštom na otvorenom.