Sukošan

Sukošan je poznat je kao nautičko središte, kraj dobrih vina i gostoljubivih mještana. Idealno je odredište za sve koji su željni neposrednog dodira s prirodom u kombinaciji sa sportsko-rekreativnim sadržajima. Sukošanska marina ‘Dalmacija’ u Zlatnoj luci, te pješčane plaže pružit će Vam užitak sunca i mora.

Prometna povezanost

Sukošan je udaljen samo desetak kilometara od Zadra što mu jamči izvrsnu povezanost, kako preko zračne luke Zemunik u Zadru, tako i željeznicom, kojom je preko Knina povezan sa Zagrebom, kao i autocestom Zagreb-Split. Nalazi se na magistralnoj prometnici koja povezuje Bibinje i Biograd na Moru.

Sukošan – turistička ponuda

Sukošan se odlikuje lijepim pješčanim plažama koje su smještene u plitkom zaštićenom zaljevu, koje su idealne za obiteljski odmor sa djecom. Ljubitelji nautike, jedrenja i ronjenja u Sukošanu imaju odlične uvjete za morsku razonodu.

Sukošanska marina ‘Dalmacija’ u Zlatnoj luci, u blizini Sukošana, je jedna od najvećih na Jadranu. Ima 1.200 vezova za jahte u moru te 600 mjesta na tlu, od kojih je 200 i natkriveno. Marina je otvorena kroz cijelu godinu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Mjesto isprepleću tradicionalne uske ulice i prirodne šetnice idealne za šetnju. Sukošan je idealno odredište za sve koji su željni neposrednog dodira s prirodom u kombinaciji sa sportsko-rekreativnim sadržajima.

Smještaj se nudi u hotelima i privatnim apartmanima.

Izleti na obližnje Kornate su nezaboravno iskustvo, koje posjetitelje ovog jedinstvenog nacionalnog parka ostavljaju bez daha. U blizini se još nalaze neki od bisera hrvatske prirode poput Nacionalnih parkova Krka i Paklenica, koje su nezaobilazno odredište ljudi željnih netaknute prirode.

Uz mnoge ugostiteljske objekte – restauracije, gostionice – Sukošan se drži mjestom vina i pjesme, a neposredna blizina Zadra jamči kvalitetnu noćnu zabavu do ranih jutarnjih sati.

Sukošan – izdvojena događanja 2023

U mjestu se njeguju stari običaji. Vezani su i uz Blagdan sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana (13. kolovoza). Organiziraju se i zabavni programi – Noći Sukošana. U doba karnevala posebno su zanimljivi lužari, maškare tipične samo za Sukošan. Tradicionalna utrka magaraca neobičan je i zanimljiv događaj za sve uzraste.

Povijest i povijesne znamenitosti

Sukošan se prvi put spominje u ispravi od 24. srpnja 1289. godine kada je sklopljen jedan ugovor o prodaji zemlje u mjestu “Sanctus Casanus”.

Župna crkva sv. Kasijana, podignuta vjerojatno u XI. st. (fragmenti s motivima pleterne dekoracije), dobila je današnji izgled u XVII. st. Na seoskom groblju je crkvica iz XVII. st.; na dovratnicima i na pročelju su ugrađeni fragmenti pleterne dekoracije. Na otočiću u zaljevu su ostaci ljetnikovca zadarskih nadbiskupa iz XV. st. Na rtu Bribirčina ruševine srednjovjekovnog utvrđenja koje su podignuli knezovi Bribirski. Oko 3,5 km sjeveroistočno od sela, uz cestu, je srednjovjekovna kapelica, a uz nju staro groblje.