Tučepi

Tučepi su smješteni na južnom dijelu Makarske rivijere. Tučepska plaža duga četri kilometra je najduža na Makarskoj rivijeri. Tu pronalazimo prostor jedinstvenih plaža i borika ali i vinograda i maslinika. Klima je mediteranska.

Prometna povezanost

Tučepi su dobro prometno povezani. Automobilom ili autobusom je moguće doći autocestom do Splita zatim starom cestom do Tučepa. Avionom se može doći do Splitske zračne luke a zatim autobusom do Tučepa. Moguće je doći i željeznicom do Splita te potom autobusom do Tučepa.

Tučepi – turistička ponuda i događanja 2023

Smještaj u Tučepima ćete pronaći u nekoliko hotela te u privatnom smještaju u apartmanima. Odličnu gastronomsku ponudu možete pronaći u restoranima s autentičnim primorskim ambijentom. Uz takve restorane tu je još i mnoštvo konoba, pizzerija i slastičarnica.

Noćni život je također izvrstan. U noćnim klubovima zabava traje cijelu noć. Organiziraju se različiti partyji kao što su pjena party, karaoke show, koncerti te gostovanje raznih d.j.-a. Tijekom ljeta organizirane su i ribarske večeri te koncerti popularnih izvođača.

Jedna od zanimljivosti Tučepa je i Susret klapa u atriju Hotela Kaštalet koji se odvija svake godine u lipnju. Na tom događaju sudjeluju mnogobrojne klape iz Dalmacije. Sportom je moguće baviti se u Sportskom centru Slatina. Možete birati između raznih sportova – nogomet, rukomet, košarka, tenis, stolni tenis, mini golf, badminton, nogomet i odbojka na pijesku.

Plaža u Tučepima nudi pregršt zabave poput vodenog tobogana, trampolina na moru, panoramske vožnje padobranom itd. Tučepska obala pruža mogućnost uživanja i nudistima jer ima dvije plaže za nudiste.

Povijest i povijesne znamenitosti

Najstariji nalaz je iz antičkog doba. To je nekropola koja je ubicirana na južnim obroncima brda Sutivid. Istočno od Sutivida je lokalitet Okrumbica. Na temelju mnogobrojnih arheoloških tragova kao što su fragmenti keramičkih posuda i nalaz željeznog koplja možemo ubicirati kasnoantičko naselje na tom području.

Venecijanski putopisac Alberto Fortis u svom djelu ‘Put po Dalmaciji’ navodi da se na lokalitetu Javorak nalazio kasnoantički Prokopijev Laurentum. Lokalitet crkve Gospina rođenja i crkve Sv. Jure svjedoče o kontinuitetu življenja na širem području Tučepa. Crkva Sv. Jure sagrađena je 1311. godine kao romaničko gotička jednobrodna građevina.

Temelji crkve Sv. Vida nalaze se na vrhu brda Sutivid. Tu su Hrvati, nakon doseljenja u VII stoljeću štovali svoga boga Svevida. Život se odvijao na obali ali i u podbiokovskim zaselcima. Dokaz za to su ostaci temelja crkve Sv. Martina s nekropolom.

1703. godine izgrađena je crkva Gospina rođenja. Ona je uništena u potresu 1962. godine, ali je obnovljena. Tom prilikom u temeljima su pronađeni arhitektonski dijelovi koji su pripadali starokršćanskoj crkvi. Tu pronalazimo i četiri srednjovjekovne ploče s reljefima karakterističnima za to razdoblje – prikaz mača i štita s ružom ili polumjesecom te križem preko cijele ploče. Na tom lokalitetu je i najraniji sepulkralni spomenik Makarskog primorja-stela iz I stoljeća.

Velik broj arheoloških nalaza iz razdoblja od X do XVII stoljeća svjedoči o burnoj prošlosti mjesta. U kasnom srednjom vijeku mjestom su gospodarili bosanski vladari. O tome nam svjedoči Kreševska povelja Jurja Vojsalića iz 1434. godine. U njoj se prvi put spominje selo Tučepi. Iz razdoblja vladavine Turaka sačuvani su fortifikacijski objekti-kule koje su imale obilježja narodnog graditeljstva. Tako imamo Šarić kulu – nalazi se na stijeni podno Biokova, Bušelić kula – blizu Sridi sela te Lalić kula u samom selu.

Na mjestu gdje se danas nalazi crkva Sv. Roka u XVII stoljeću je bila sagrađena župna crkva Sv. Ante. Ona je 1891. godine stradala u požaru do temelja. Osam godina kasnije započeta je gradnja nove župne crkve Sv. Ante Padovanskog. Ta crkva je izgrađena u klasicističkoj maniri a u njoj se nalaze barokni oltari preneseni iz stare župne crkve. Najnoviji sakralni objekt, sagrađen 1989. godine, je crkva Sv. Nikole Tavelića.

Na obali se nalaze i tri barokna ljetnikovca koji su pripadali plemićkim obiteljima Grubišić, Ivanišević i Kačić. Ljetnikovac opata Klementa Grubišića je današnji hotel.