Vis

Vis je naselje i luka na najudaljenijem istoimenom otoku u središnjoj Dalmaciji. Smjestio se u uvali Svetog Jurja, a gradu pripadaju još i niz prekrasnih uvala, kao što su Milna, Rukavac, Srebrna, Stiniva, Stončica, Ruda i mnoge druge.  Grad okružuju polja plodna vinogradima, od kojih ga razdvaja pojas visokih brda. Stanovništvo se danas pored proizvodnje odličnih vina i ribarstva, sve više okreće turizmu.

Klima je mediteranskog tipa sa vrućim ljetima tijekom kojih puše maestral, dok u zimskom periodu prevladavaju jugo i bura.

Prometna povezanost

Grad Vis je iz svih krajeva Hrvatske, a time i Europe, prometno povezan preko Splita do kojeg se stiže cestovnim prometom autocestom Zagreb-Split, željezničkim putem ili zrakoplovom. Nadalje, iz Splita do Visa postoje svakodnevne redovite katamaranske i trajektne linije. Tijekom ljetne sezone iz smjera Italije moguć je dolazak brzim trajektnim linijama iz Ancone, Pescare i Galianove. Na otoku postoji više lokalnih autobusna linija, a raspored linije Vis – Komiža se prilagođava prema potrebama u turističkoj sezoni.

Vis – turistička ponuda

Smještaj se nudi u brojnim privatnim apartmanima i sobama u centru grada, kao i u obližnjim uvalama tik do mora, a daleko od buke, dok se nautičari mogu smjestiti u jednoj od dvije rive za privez jahti, u dijelu luke zvanom Kut.

Nedaleko od samog centra grada postoji šljunčana gradska plaža, dok su u neposrednoj blizini u uvalama nalaze lako dostupne divlje i mirne pješčane plaže.

Turistima željnim aktivnog odmora stoji na raspolaganju sportsko-rekreacijski centar koji posjeduje košarkaško i malonogometno igralište, kao i četiri teniska centra. Od klubova aktivni su jedriličarski, kriket i paragliding, kao i dva ronilačka u sklopu kojih je uz organiziranu pratnju moguće razgledavanje podmorja. Brdovit krajolik kojim je grad okružen, kao stvoren je za planinarenje i vožnju biciklom.

Na izlet možete poći u organizirano razgledavanje prirodnih ljepota otoka i okolice, a svakako bi valjalo posjetiti Krajicinu špilju na otoku Visu, Zelenu špilju na otočiću Ravniku i obližnji otok Biševo i njegovu čuvenu Modru špilju, specifičnu zbog svog niskog ulaza s mora, koji ponekad može biti vrlo opasan, ali je zato doživljaj nezaboravan.

U nekoliko restorana i konoba uz standardnu dalmatinsku kuhinju, obavezno kušajte viške tradicionalne specijalitete od kojih moramo izdvojiti višku pogaču od prostog tijesta nadjevenog slanom ribom, lukom, kaparom i maslinama. Od autohtonih delicija preporuča se viški hib – težačka pogača od smokvi, aromatičnog bilja, badema i domaće rakije, a na kraju dolazi neizostavno vino – autohtona Vugava i Plavac.

Povijest i kulturne znamenitosti

Povijest grada Visa seže još u antičko doba kada nosi naziv Issa, osnovan od grčkih kolonista, dok je današnje naselje nastalo spajanjem manjih naselja Luke i Kuta.

Povijest grada je duga i bogata, stoga u viškom muzeju možemo vidjeti ostatke iz doba antike, a najpoznatiji eksponati su brončana glava božice Artemide, glave muškarca i žene, te mnoštvo keramičkog posuđa i zbirka amfora. Na današnjem području dijela grada – Mrtvilu, nađene su helenističke nadgrobne stele.

Iz novije povijesti grad obiluje mnogobrojnim ljetnikovcima, od koji treba istaknuti Jakinovu palaču, palaču pjesnika Petra Hektorovića, Petrinovićevu palaču, kao i rodnu kuću jednog od najvećih hrvatskih pisaca Ranka Marinkovića. Zatim, palače Prdvarić i Gazarović, kao i Garibaldijevu palaču i Vilu Kaliopa. Za grad su specifične i utvrde, pa svakako razgledajte austrijsku Batariju, kao i kulu Perasti, dok se engleske utvrde Terjun, Fortica i Wellington nalaze van grada.

Zaštitnik grada Visa je sv. Juraj, tako da u gradu postoji predromanička crkva sv. Jurja. Crkva sv. Marije nalazi se u Podselju koje je duhovno središte otoka, a tu je još i crkva sv. Ciprijana i Justine na Kutu, kao i crkva Gospe od Spilica koja spaja Kut i Luku.

Vis događanja 2023

Grad Vis živi tijekom cijele godine, tako da na Visu možete dočekati i Novu godinu na otvorenom. Za vrijeme poklada sudjelujte u maškarama, dok se u svibnju održava Međunarodni festival amaterskih kazališta.

Tijekom ljeta u gradu Visu se održava ‘Kulturno ljeto‘ koje nudi bogat program za svaki ukus. Na programu su brojni koncerti od tradicionalne klapske glazbe do žestokih rock koncerata. Ljubitelji ozbiljne glazbe mogu uživati u programu koji se održava u dvorištu tvrđave Batarije, kao i na malim trgovima ili crkvama.