Otok Korčula

Otok Korčula je jedan od najvećih i najnastanjenijih dalmatinskih otoka. Površina mu je 279 km2. U ukupno 15 naselja živi oko 18.000 stanovnika. Korčula je bila nastanjena još u mlađe kameno doba.

Veze s kopnom su mnogovrsne. To je najprije nekoliko puta dnevna povezanost trajektom s poluotokom Pelješcem (Orebić), a prema Pelješcu voze i motorne brodice za Orebić, Kučište i Viganj. Trajektna linija tzv. brze linije nekoliko puta tjedno povezuje grad Korčulu s Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom, a dnevna trajektna veza je iz Vele Luke za Split i Lastovo i obratno. Autobusima nekoliko puta dnevno povezana su sva otočna naselja, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

Najpoznatija turistička mjesta na otoku Korčula su Korčula, Vela Luka, Lumbarda i Žrnovo.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U Veloj Luci se nalazi Kulturni centar koji je smješten u starom ljetnikovcu Kaštelu, a posjeduje vrijednu arheološku zbirku pretpovijesti iz obližnjeg neolitskog nalazišta, te rimskih lokaliteta. Posjetiti vrijedi i Velu špilju u kojoj se nalaze prapovijesni arheološki nalazi. Zanimljiva je i srednjovjekovna crkvica sv. Vicence i crkvica sv. Ivana u Gradini.

U gradskoj jezgri grada Korčule, postoji pravo bogatstvo kulturnih spomenika. Katedrala sv. Marka je najveća crkva u gradu. Crkva sv. Petra prvi puta se spominje već u 14. stoljeću, reljef sv. Petra načinjeno je početkom 15 stoljeća. Svakako bi valjalo posjetiti i opatsku riznicu u kojoj se čuvaju stari rukopisi i zlatovezi, kao i srebrni i i keramički predmeti. Posjet palači Gabrielli je ujedno i posjet Gradskom muzeju u koji čuva veliku ahreološku zbirku, dokumente i predmete iz života i povijesti grada, a svakako bi valjalo prosjetiti i rodnu kuću. čuvenog svjetskog moreplovca Marka Pola.

Mnogobrojne turističke agencije nude izlete prema susjednim turističkim odredištima poput Dubrovnika, nacionalnog parka Mljet, otoka Lastovo, poluotoka Pelješca, kao i izleti na samom otoku Korčula.