Baška

Baška je turističko mjesto i luka na jugoistočnoj obali otoka Krka, točnije u sjevernom dijelu Baške drage. Od grada Krka je udaljena 19 km. Bašku mnogi, zbog specifične arhitekture, smatraju jednim od najljepših gradova na jadranskoj obali.

Turizam se u Baškoj počeo razvijati 1904. godine osnivanjem Društva za poljepšanje mjesta i mjestne čistoće, a dvije godine kasnije otvoren je i prvi hotel u Baški – hotel Zvonimir. Baška je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća doživjela svoj turistički procvat. Smještajni kapaciteti su premašili 8.000 smještajnih jedinica.

Baška ima tridesetak šljunčanih plaža na koje se može pristići pješke ili barkom. Svakako je napoznatija bašćanska Vela plaža, smještena u samom centru Baške. Uz plažu dugu čak 2 kilometra (može primiti nekoliko tisuća kupača) nalazi se velik broj kafića, pizzerija, restorana i drugih lokala. U samom mjestu je i šetnica uz more duga 4 km uz koju se također nalazi velik broj ugostiteljskih objekata.

Prometna povezanost

Baška je povezana magistralnom cestom s gradom Krkom, te dalje s kopnom (Krčki most). Na otoku Krku je aerodrom, pa je moguće doći i avionom. Baška ima trajektne linije prema otoku Rabu, te prema Senju na kopnu.

Baška – turistička ponuda

Turistička ponuda uključuje smještaj u hotelima, apartmanima i kampovima. Od sportskih i rekreativnih sadržaja izdvajaju se nogomet, stolni tenis, minigolf, tenis, a od vodenih sportova ronjenje, skijanje na vodi, jedrenje na daski, te banana lift. U okolici Baške uređeno je 16 turističkih staza dugih ukupno čak 80 km za turiste koji vole uživati u šetnji dojmljivim krajolicima. Ljubitelji šetnica koji se popnu na vrhove bit će nagrađeni nezaboravnim vidicima. Fotoaparat obavezan!


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Baška događanja 2023

Najpoznatija događanja u Baški su karnevalske povorke u siječnju i veljači, a ljeti je svakako napoznatiji Ribarski dan. Tijekom turističke sezone održava se veći broj ljetnih manifestacija i otočkih fešti.

Kulturno-povijesne znamenitosti

Najvažniji kulturno-povijesni spomenik je svakako Bašćanska ploča iz 1100. godine pronađena 1851. u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru (2 km od Baške). Bašćanska ploča je nacionalni spomenik kulture hrvatskog naroda. Pisana je glagoljicom, i to je najstariji datirani pisani spomenik hrvatskog jezika. Tekst u prvom dijelu govori da je hrvatski kralj Zvonimir darovao zemlju opatu Držihi, a drugi dio teksta spominje kako je opat Dobrovit s devetero subraće podigao crkvu u kojoj se Bašćanska ploča nalazila. Crkva sv. Lucije je ranoromanička crkva, a podignuta je na ostacima rimske vile i na ruševinama starokršćanske crkvice.

Na brdu Sokol iznad Male luke stoje ruševine grada-utvrde Bosar iz ranobizantskog razdoblja.

Crkva sv. Ivana bila je ranoromanička građevina, koju su spalili Mlečani 1380. Nakon toga je obnovljena i sačuvana do danas. U njoj je poznato zvono ‘Starac’ iz 1431. godine.

Barokna župna crkva sv. Trojstva je trobrodna crkva izgrađena početkom 18. st. Ima osam oltara, a u njoj su sačuvani romanički kapiteli, drvene i kamene skulpture iz razdoblja od 15. do 18. st. U crkvi su slike Posljednja večera Jacopa Palme Mlađeg (17.st), Krunjenje Bogorodice Franje Juričića (18. st), te nekoliko djela Mlečanina Paula Campusa iz 16. st.

Crkva sv. Marije na Gorici izgrađena početkom 15. st. najveće je Marijansko svetište u krčkoj biskupiji. U njenom predvorju i na zvoniku mogu se vidjeti romaničke građevine.

Etnografsku zbirku bašćanskog kraja moguće je vidjeti u Zavičajnom muzeju Baška.

Povijest Baške

Baška je bila naseljena već u prapovijesno doba. O tome govore arheološki nalazi i gradine u okolici Baške. U rimsko doba naselje je bilo na obali, a u srednjem vijeku mjesto se seli na brežuljak Sv. Ivan. Nakon što su naselje 1380. spalili Mleci, stanovništvo se (opet) spušta prema moru. U novije doba Baška je do 1910. bila najveće mjesto na otoku Krku.