Vrsar

Vrsar je staro ribarsko naselje koje je preraslo u poznati turistički centar s prirodno zaštićenom živopisnom lukom, s nizom zelenih otočića ispred nje, te svojom ljepotom očarava svoje posjetitelje. Izrastao na samom ušću u Limski zaljev, terasasto se penje oko brijega nad morem kojim dominiraju ostaci Kaštela, nekadašnje rezidencije porečkih biskupa.

Klima je mediteranskog karaktera sa blagim zimama i dugim i toplim ljetima. Glavni vjetrovi su bura, koja puše uglavnom zimi s kopna prema moru i naglo snižava temperature, zatim jugo koji puše s pučine prema kopnu i donosi kišu, dok ljetna vruća popodneva s pučine osvježava maestral.

Prometna povezanost

Vrsar se nalazi na regionalnoj prometnici koja ga povezuje s Porečom i s magistralnom prometnicom Buje-Pula.

Cestovnim je prometom odlično povezan sa svih strana Europe. Tako iz smjera zapada možete od Trsta preko Buja i Poreča, zatim preko Ljubljane i Kopra također do Buja i preko Poreča do Vrsara, a iz Zagreba idete preko Gorskog Kotara do Rijeke, preko tunela Učke do Pazina, pa preko Sv. Lovreča do Vrsara. Najbliže željezničke stanice se nalaze u Rijeci, Pazinu i Puli, koje su dobro povezane Zagrebom, a time i s ostatkom Europe. Zračna luka Pula udaljena je svega nekoliko desetaka kilometara, a u Vrsaru postoji i sportska zračna luka. Turistička luka Vrsar izgrađena je na lokaciji već postojeće luke čime su stvoreni kapaciteti turističkih vezova za jahte.

Vrsar – turistička ponuda

Nudi se smještaj svih vrsta: od udobnih hotela i turističkih stanova te apartmana, do kampova i smještaja u kućnoj radinosti. Valja izdvojiti ‘Koversadu’, koja je bila prvi moderni naturistički centar na Jadranu, a tijekom godina narasla je do jednog od najvećih takve vrste u Europi.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Mjesto raspolaže s raznovrsnim sportsko-rekreativnim sadržajima kao što su teniski tereni, igrališta za male sportove, boćališta, igralište za minigolf, sportski aerodrom ‘Crljenika’, iznajmljivanje raznih rekvizita: motornih čamaca, jedrilica, dasaka za jedrenje, bicikala. Uz uobičajene sportove na kopnu i moru, u Vrsaru postoji mogućnost za sportove u zraku – letenje padobranom, letenje zmajevima, te panoramski letovi sportskim letjelicama.

Za ljubitelje prirode je u vrijeme odmora organizirana vožnja biciklom po eko bike stazama Vrsara, kao i pješačenje. Za one hrabrije tu je ponuda raznih ekstremnih i speleo izazova, a u sportskoj zračnoj luci u Vrsaru možete se ukrcati na jedan od panoramskih letova.

Od bogate ponude istarske kuhinje tu su maneštra s koromačem, fuži, palenta na istarski način, kupus s janjetinom, janjetina s krumpirom ‘spod čripnje’. Svakako kušajte nešto iz velike ponude bijelih vina, kao što su istarska malvazija, sivi i bijeli pinot, sauvignon i chardonnay, dok od crnih vina preporučamo crni teran, merlot, borgonja, refošk i hrvatica.

Preporuča se i istarska rakija – grapa.

Povijest i kulturne znamenitosti

Naziv Vrsar je po mišljenju lingvista nastao prema nazivu obale Ursaria (talijanski Orsera). Od starog vijeka su u vrsarsku luku plovili grčki brodovi s tovarom jantara, a na obali su nastajala utvrđena naselja. Prava povijest počinje s vladom Rimljana u Istriji.

Iz ranog srednjeg vijeka potječe bazilika Svete Marije od Mora koja se nalazi u vrsarskoj luci. Iz doba renesanse posjetite crkvu Sv. Foške iz 17. stoljeća u kojoj se nalazi sakralna zbirka slika. Tu je i Župna crkva Svetog Martina čiji temelji su bili postavljeni 1804. godine. Interijer crkve čini brod s tri hrama s kamenim stubovima i lukovima s religioznim slikama. Zatim, ljetna rezidencija porečkih biskupa koja je nastala od prvobitne romaničke utvrđene palače koju su sagradili porečki biskupi u 12. stoljeću. Palaču čine i dvije romaničke kule iz 13. stoljeća, a na južnoj strani opservatorij sa sunčanikom. Danas su njeni interijeri pregrađeni u luksuzne apartmane. U blizini gradskih starih vrata u 17. stoljeću u renesansno-baroknom stilu sagrađena je crkvica Sv. Antuna u kojoj se danas održavaju umjetničke izložbe.

Vrsar događanja 2023

Od kulturnih manifestacija u Vrsaru posebno je važno istaknuti ljetnu međunarodnu kiparsku školu u napuštenom kamenolomu Montraker. Tijekom ljetne sezone u mjestu se održavaju brojne kulturne priredbe koje uključuju koncerte ozbiljne glazbe koji se održavaju u crkvi sv. Foške, te druge pučke i ribarske fešte.

Na mnogim terasama uobičajena je turistička animacija gostiju. Tako se npr. više puta tijekom sezone organizira Dan Koversade, cjelodnevni zabavni program koji tradicionalno završava izborom ljepotice Koversade.