Betina

Betina je naselje i luka na sjeveroistočnoj obali otoka Murtera i najpoznatije brodogradilište drvenih brodova, poznata po svojim ‘kalafatima’, odnosno brodograditeljima u drvu. Od Šibenika je udaljena 31 kilometara, a od Tisnog 6 km. Osnovu života čine vinogradarstvo, maslinarstvo i ribarstvo, a Betina ima sve uvjete za miran odmor.

Klima je mediteranska, a prosječna temperatura mora ljeti iznosi 23,9°C, a maestral je najčešći ljetni vjetar, koji ublažava žegu i ljetne dane čini ugodnima.

Prometna povezanost

Na regionalnoj je prometnici koja prolazi otokom Murterom, a preko Tisnog je povezana sa obližnjim Šibenikom.

Preko autoceste ‘Dalmatine’ cestovnim prometom odlično je povezana sa cijelom Hrvatskom, kao i željezničkim prometom preko željezničke pruge koja iz Šibenika vodi prema Zagrebu i Splitu. Najbliža zračna luka se nalazi u Splitu, koja je udaljena četrdesetak kilometara i zračna luka Zemunik, udaljena pedesetak kilometara. Također, iz obližnjih Zadra i Splita voze i međunarodne brodske linije prema Anconi.

Betina – turistička ponuda

Mjesto ima plažu, marinu, restorane, kafiće, trgovine i auto-kamp, koji obuhvaća dvije uvale – Plitka vala i Kosirina, kao i apartmanski i privatni smještaj u sobama. Popločena i uređena plaža nalazi se u samom središtu mjesta.

Betina najviše privlači nautičare jer je ACI marina s 240 komfornih vezova smještena u samome središtu, a blizina NP Kornati njena je velika prednost.

Postoji i mogućnost da iznajmljenim ili vlastitim brodićem istražujete slikovite uvale otoka Murtera ili susjednih otočića.

Gastronomima je Betina poznata po čuvenim ribljim restoranima, a dostupne su brojne vrste svježe, tek ulovljene ribe.

Betina – povijest i kulturne znamenitosti

Otok je nastanjen od davnina, a najstariji poznati stanovnici bili su Iliri, o čemu svjedoče ostaci ilirsko-rimskog naselja Colentum kraj Betine.

Betina je nastala za vrijeme Turaka u 16. stoljeću, kada su izbjeglice sa kopna tražile zaklon pred Turcima. Ime mjesta potječe od keltske rijeci ‘bet’, što znači – usta, što odgovara izgledu i položaju betinske luke. Stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom, a poznati su kao vrsni uzgajivači maslina.

Arheološki lokaliteti koje valja posjetiti su poluotok Gradina između Betine i Murtera, Plitka vala između Tisnoga i Betine, te Ivinj. Na brdu Gradina nadomak Betine se nalazi arheološki lokalitet koji Vam preporučamo posjetiti, kao i srednjovjekovnu crkvicu Gospe od Gradine.

Najstariji sačuvani materijalni trag je kameni natpis na kući obitelji Paškvalin iz 1461. godine, dok je najveći dragulj mjesta Betine, crkva sagrađena na mjestu stare 1601. godine – barokna crkva sv. Frane Asiškog sa zvonikom iz 1752.godine, djelo šibenskog graditelja Ivana Skoke. U crkvi se još nalazi barokni oltar iz 18. st., slika Gospe od Ružarija, oltar Sv. Josipa sa slikom Gospe od Zdravlja iz istog razdoblja.

U 18. stoljeću u Betini jača zanatska djelatnost među kojima je najvažnija i najpoznatija – brodogradnja, pa se tako u Betini nalazi i brodogradilište od 1740.godine u kojem se i danas izrađuju i popravljaju drveni brodovi.

Betina događanja 2023

Prve nedjelje u kolovozu se u Betini slavi ‘Dan brganje‘, odnosno, betinska fešta školjki, koja se organizira u čast školjci brgnji koja živi samo u vodama oko Betine. Tom prigodom ima puno glazbe, nastupa folklornih grupa uz školjke i vino do zore.

Početkom kolovoza održava se Smotra folklora grupa iz cijele Hrvatske i ‘Plava noć‘ – večer glazbe i običaja Betine.

Inače, tijekom cijelog ljeta u samom centru Betine održavaju se utakmice vaterpolo kluba ‘Brodograditelj’, a na ljetnoj pozornici izvedbe folklora KUD-a Zora, gdje gosti mogu vidjeti izvorne plesove i nošnje iz cijele Hrvatske.