Zaton

Zaton (zadarski) se smjestio u istoimenom zaljevu između dvaju povijesnih gradova, Nina i Zadra, a cijelo mjesto je puno povijesnih nalazišta, kao i sam centar grada dalmatinske arhitekture. Karakterizira ga i mediteranska klima sa blagim zimama i dugim i toplim ljetima.

Još do nedavno grad je živio od ratarstva, stočarstva i ribarstva. Međutim, zbog svoje idealne klime, bogate kulturne baštine i lijepe prirode, sve više se okreće turizmu i postaje jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta.

Prometna povezanost

Do Zatona možete doći automobilom, autobusom, vlakom ili avionom, što Vam omogućava to da je samo desetak kilometara udaljen od Zadra, glavnog središta regije, koji je pak odlično povezan sa cijelom Hrvatskom, a time i Europom. Zračna luka Zemunik udaljena je četrdesetak kilometara.

Zaton -turistička ponuda

Turistima se nudi raznolik smještaj, a osim već standardnog smještaja u hotelu, kampu, mobilnim kućicama, apartmanima i sobama, na samo 2 kilometara, nalazi se poznato turističko naselje “Holiday Village Zaton”, smješteno u borovoj šumi na samoj obali mora, sa plitkom i pješčano – šljunčanom plažom idealnom za malu djecu. Od sportsko rekreativnih sadržaju možete birati između tenisa, košarke, jahanja konja, minigolfa, stolnog tenisa, odbojke na pijesku, jedrenja, skutera, veslanja, pedalina i ronjenja. Dostupan je i bazenski kompleks s mogućnošću najma ležaljki i suncobrana.

Za mlade je u neposrednoj blizini jedna od najvećih diskoteka na obali.

Također, organiziraju se izleti do nacionalnih parkova ‘Krka’ i ‘Paklenica’, kao i brodom do ‘Kornata’.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Kušajte neke od specijaliteta kao što su riblja juha, blitva s krumpirom, salata od hobotnice, fritule i mendule u cukru u nekom od restorana ili konoba autentičnog dalmatinskog ugođaja.

Povijest i kulturne znamenitosti

Na tom području poznati su ostaci života i kulture još od početka brončanog doba, pred oko 4000 godina. U rimsko je doba Zaton bio luka koja je pripadala Aenoni, odnosno Ninu.

Nakon povlačenja Turaka, krajem 17. stoljeća današnje mjesto Zaton se postupno počelo razvijati.

Na prostoru Zatona nalaze se razni povijesni i arheološki ostaci poput kule ‘Kaštelina’ sagrađene krajem 16. st. koju su podigli Mlečani radi obrane od Turaka, te mnogi ostaci liburnskih brodova iz 1.st.p.Kr., liburnski grobovi, grobni humci i kamenolomi.

U selu se nalaze ostaci građevina iz rimskog doba, ostaci rimske luke koja je pripadala Aenoni, te starokršćanske crkve sv. Andrije s tri apside.

Tu je još i starohrvatska crkva Sv. Nikole sagrađena krajem 11. st., usred polja između Zatona i Nina na povijesnom humku. Sagrađena je s tragovima romaničkog stila, kružne je osnove s tri polukružne i jednom pravokutnom nišom i kupolom u središtu, u kojoj je u doba turskih ratova dozidana kula osmatračnica.

Zaton događanja 2023

Kao i svako turističko mjesto i Zaton nudi brojna događanja tijekom ljeta za svoje posjetitelje.

U lipnju se sezona otvara sa feštom ‘Pozdrav ljetu‘.

Tijekom srpnja i kolovoza tu su već tradicionalne turističke fešte, a u kompleksu Holiday Village Zaton nude se predstave na otvorenom kroz cijelo ljeto, dok je kolovoz rezerviran za turnir odbojke na pijesku.

Ukoliko Vam to nije dovoljno, više zabave možete potražiti u obližnjem Ninu u kojem svakako posjetite ‘Ninsku šokolijadu‘ – gastronomsko događanje i priredbu za goste u kojoj možete kušati brojne specijalitete kraja ili početkom kolovoza sudjelujte u tradicionalnom hodočašću Gospe od Zečeva.

U Zadru Vam se nude Glazbene večeri u sv. Donatu – festival srednjovjekovne, renesansne i barokne glazbe međunarodnog ugleda i ‘Noć punog miseca’ – prezentacija starih običaja i gastronomskih delicija zadarske regije na rivi pod mjesečevom svjetlosti.