Otok Murter

Otok Murter je najveći otok šibenskog arhipelaga (površina mu je 18,6 km2). Dug je 11 km, a najveća širina mu je 2,8 km. Na otoku živi nešto više od 5.000 stanovnika. Otok je nastanjen od davnina, a najstariji poznati stanovnici bili su Iliri, o čemu svjedoče ostaci ilirsko-rimskog naselja Colentum kraj Betine.

S kopnom je kod Tisnog povezan pokretnim mostom. Preko autoceste ‘Dalmatine’ cestovnim prometom odlično je povezan sa cijelom Hrvatskom, kao i željezničkim prometom preko željezničke pruge koja iz Šibenika vodi prema Zagrebu i Splitu. Najbliža zračna luka se nalazi u Splitu, koja je udaljena četrdesetak kilometara i zračna luka Zemunik, udaljena pedesetak kilometara. Također, iz obližnjih Zadra i Splita voze i međunarodne brodske linije prema Anconi.

Najpoznatija turistička mjesta su Murter, Tisno, Betina i Jezera.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Arheološki lokaliteti koje valja posjetiti su poluotok Gradina između Betine i Murtera, Plitka vala između Tisnoga i Betine, te Ivinj. Na brdu Gradina nadomak Betine se nalazi arheološki lokalitet koji vam preporučamo posjetiti, kao i srednjovjekovnu crkvicu Gospe od Gradine.

Od organiziranih izleta preporučamo da iskoristite tu mogućnost i posjetiti nacionalne parkove Krku i Kornate, kao i nedaleki Šibenik i ostala manja, ali prekrasna i slikovita naselja.

Od sakralnih spomenika u mjestu Murter treba spomenuti kapelicu Sv. Roka iz 1760. godine, crkvu Sv. Mihovila rekonstruiranu 1770. godine, te crkvu Gospe od Gradine. Na brdu Brošica iznad Tisnog, nalazi se crkva Gospe od Karavaja, a znamenita je po slici Gospe od Karavaja donesenoj iz Italije početkom 18. stoljeća. U obližnjem zaselku Ivinju nalazi se srednjovjekovna crkva sv. Martina, dok se u Dazlini nalazi crkva sv. Ilije iz 11. stoljeća i ostaci srednjovjekovne kule.