Jezera

Jezera su najmanje naselje na otoku Murteru, smješteno u istoimenoj uvali samo 3 kilometra udaljeno cestom od Tisnog. Ime je dobilo po prirodnoj specifičnosti kraja, po velikim lokvama koje tijekom jeseni i zime uzrokuju kiše slijevajući se u dolinu, što stvara dojam pravog jezera, a koja nestaju već s prvim zracima proljetnog sunca.

Jezera danas još uvijek izgledaju kao tipično dalmatinsko ribarsko mjestašce i jedan od najsnažnijih ribarskih centara, obzirom da je škrta zemlja od Jezerana učinila vrsne ribare i moreplovce.

Prometna povezanost

Regionalnom su prometnicom povezana s magistralnom cestom ZadarŠibenik, a preko Tisnog su povezana sa obližnjim Šibenikom.

Preko autoceste ‘Dalmatine’ cestovnim prometom odlično su povezana sa cijelom Hrvatskom, kao i željezničkim prometom preko željezničke pruge koja iz Šibenika vodi prema Zagrebu i Splitu. Najbliže zračne luke se nalaze u Splitu, koja je udaljena četrdesetak kilometara i zračna luka Zemunik, udaljena pedesetak kilometara. Također, iz obližnjih Zadra i Splita voze i međunarodne brodske linije prema Anconi.

Jezera – turistička ponuda

Osim smještaja u turističkom naselju sa apartmanima i autokampu visoke kategorije, nudi se i privatni smještaj u obiteljskim kućama sa sobama i apartmanima.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Na sjeveroistočnoj obali otoka Murtera u južnom dijelu istoimene uvale izgrađen je Nautički centar Jezera s marinom, koja ima 220 vezova u moru i 60 mjesta na kopnu, a otvorena je cijele godine.

Iza marine nalaze se šljunčane plaže, a najpoznatija je plaža Lučica.

Od sportsko rekreativnih sadržaja nude Vam se jedrenje, veslanje, ronjenje, wind surfing, kao i ribolov. Nude se i tereni za nogomet i tenis, kao i brojne staze uz more koje možete iskoristiti za vožnju biciklom i trčanje. Možete se s domaćinima okušati i u boćanju.

Izleti se organiziraju u NP Kornate i Krku, kao i u obližnji Šibenik.

Od gastronomske ponude Vam svakako preporučamo da u nekom od restorana ili konoba kušate domaću hranu, pa zatražite ribu na lešo ili brudet s kašom-palenta, hobotnicu na salatu, škampe na buzaru, slane srdele, blitvu, sočivo i sve začinjeno maslinovim uljem. Kao posebne specijalitete kušajte brudet po kurnatski ili murterski zeljenak.

Jezera na Murteru – događanja 2023

Na Novom trgu se 05. kolovoza održava ‘Kako su živjeli i feštali naši stari‘, smotra starih jezerskih pučkih zanata i običaja, natjecanje u tradicionalnim vještinama, kao što su mecanje smokava, nošenje sjena i nošenje velikih tereta na glavi.

Na dan Velike Gospe, 15. kolovoza, pak se organizira jezerska ribarska fešta, gdje možete kušati veliki broj ribljih specijaliteta uzduž Jezerske obale po simboličnim cijenama i uz nastup folklora društava.

08. rujna se na Novom trgu slavi Mala Gospa, ujedno i dan Jezerana, kada se organizira fešta sa puno jela i pića uz nastup klape, folklora i prigodnu izložbu.

Od 25. rujna – 01.listopada održava se ‘Big Game Fishing‘ – međunarodno natjecanje u športskom ribolovu na velike ribe, kao što su tune i sabljarke u akvatoriju otoka Murtera i Kornata.