Ičići

Ičići su pitoreskni, intimni, primorski gradić smješten na najljepšem dijelu Kvarnera, gdje se blage padine Učke spuštaju prema moru, izrastao uz prekrasne i nadaleko poznate Opatiju i Lovran. Ičići su manje turističko mjesto, nekadašnja ribarska lučica, s kojim je Opatija srasla zahvaljujući nautičkoj marini, plažama, poznatim restoranima i bujnoj mediteranskoj vegetaciji. Srce mjesta predstavlja marina, a u njenoj blizini nalazi se velika, uvijek rado posjećena plaža.

Prometna povezanost

Do Ičića (Opatije) se brzo i jednostavno stiže automobilom i vlakom, iz svih susjednih srednjoeuropskih zemalja. Talijanska granica udaljena je samo sat, a austrijska tri sata vožnje automobilom. Opatija je povezana s gradom Rijekom redovnim autobusnim linijama. Najbliže zračne luke su: Rijeka – na otoku Krku (40 km), Pula (100 km), Zagreb (180 km) i Ljubljana (139 km).

Ičići – turistička ponuda

Srce mjesta predstavlja marina, kojom su se Ičići stopili s Opatijom, s elegantnim brodovima i jahtama, a u njenoj blizini nalazi se velika, uvijek rado posjećena plaža. Zbog bogate vegetacije i pogodne klime ovdje turistička sezona traje čitave godine. Mjesto je posebno poznato zbog izvanredno opremljene marine. Uz raznovrstan smještaj (hotel, kamp, apartmani), sportsko-rekreacijske sadržaje (teniska igrališta, vodene sportove – čamci, jedrenje) u mjestu se posebno razvija nautički turizam.

Smještajne mogućnosti u Ičićima su raznolike i prilagođene svačijem ukusu. Prije svega su tu privatne sobe i apartmani smješteni u vilama i kućama neposredno uz more, ili na manjoj udaljenosti. Gostima koji žele svoj odmor provesti u hotelu, na raspolaganju je hotel, dok će oni koji žele svoj odmor provesti u neposrednom kontaktu s čistom i neuništenom prirodom moći boraviti u prostranom i uređenom autokampu. Domaćini, poznati po tradicionalnoj gostoljubivosti, uvijek će se truditi izaći ususret svim Vašim željama, kako biste se uvijek poželjeli vratiti.

Ljubitelji prirode mogu uživati u opuštajućem zelenilu auto kampa i šetnjama uz more ili planinareći po obroncima Učke. Uz auto kamp Opatija nalazi se poznati restoran, s čije se terase pruža veličanstven pogled na mjesto i cijeli Kvarnerski zaljev. Zbog blizine zaštićenog Parka prirode Učka, Ičići su posebno atraktivni ljubiteljima istinske prirode i lijepe arhitekture. Nautički turizam je dosta razvijen i poznata ACI Marina Opatija nudi 400 mokrih vezova i 100 suhih, za plovila od 5 do 13 metara dužine.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Današnji Ičići pretvaraju se u sinonim kupališta čiji standard jamči nedavno postavljena plava zastava. Ičićima zasigurno predstoji solidna perspektiva uz prirodne ljepote.

Ičići događanja 2023

Od kulturno-zabavnih manifestacija najveće se priredbe i fešte odvijaju u Opatiji i Lovranu.

Česta su događanja na Ljetnoj pozornici u Opatiji, koja je mjesto održavanja koncerata na kojoj su do sada nastupili mnogi svjetski eminentni glazbenici. Osim toga u Opatiji se održavaju i zanimljivi događaji poput Festivala cvijeća u lipnju, Liburnia Jazz Festivala u srpnju, ili Tjedna bridgea i Boćarskog turnira u listopadu.

Od događanja koji se mogu posjetiti u nekoliko kilometara udaljenom Lovranu, valjalo bi izdvojiti Festival šparuga, Dane trešanja i Feštu od maruna.

Povijest i kulturne znamenitosti

Šetnica Lungomare, koja veže Opatiju i Lovran preko Ičića obiluje spomen obilježjima znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji: književniku Henriku Sienkiewiczu (iznad opatijske luke), liječniku Theodoru Billrothu (na zidu crkve Sv. Jakova), generalu Jozefu Pilsudskom (u parku ispred Umjetničkog paviljona “Juraj Šporer”).

Kapela sv. Ivana od Boga, znamenita je po tome što ju je sagradio, a potom i pred svoju smrt, darovao Riječkoj nadbiskupiji znameniti hrvatski pjevač Ivo Robić sa suprugom, koji je tu kuću koristio kao stambeni objekt za vrijeme svoga života.

Od ostalih znamenitosti valjalo bi izdvojiti Crkvu Sv. Jakova u Opatiji koja je izgrađena 1420. godine.

Hrvatska ulica slavnih u Opatiji je edukativno-turistički projekt, koji svakako vrijedi posjetiti, a u sklopu kojeg se trajnim postavljanjem mramornih zvijezdi na opatijsku šetnicu Slatinu odaje priznanje znamenitim i slavnim Hrvatima koji su svojim djelovanjem i uspjesima na području sportskog, znanstvenog te kulturnog i umjetničkog rada promovirali Hrvatsku u svijetu. Zvijezde se dodjeljuju živućim i preminulim osobama.

Crkva sv. Jurja iz XIV. st., s gotičkim svodom iz XV. st., samo je još jedna iz niza Lovranskih znamenitosti koje se nalaze nadomak Ičićima.