Jadranovo

Jadranovo je smješteno na sjevernom dijelu Jadranskoga mora, svega 9 km od centra Crikvenice i 25 km od Rijeke i samim time pripada vodećoj turističkoj regiji – Kvarneru. Smješteno na sunčanoj sjevernojadranskoj obali, Jadranovo je prepoznatljivo po svojim brojnim plažama, romantičnim, osamljenim uvalama, te kristalno čistom moru, što potvrđuje i stoljetnu turističku tradiciju. Turizam i trgovina njegovi su glavni aduti.

Klima

Za ovo područje klimatski je karakteristično da tu vlada vedro, suho, vruće ljeto i oblačna, kišovita, razmjerno blaga zima s karakterističnim sistemom vjetrova.

Na sjevernom Jadranu naročito na ovom dijelu Kvarnerske rivijere vlada mediteranska klima s kontinentalnom varijantom.

Prometna povezanost

Do Jadranova se cestovnim putem moze stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe. Osim cestovnim, može se doći morskim ili zračnim putem. Nautičari će vez za svoja plovila pronaći u obližnjoj Crikveničkoj Gradskoj luci ili u nekoj od manjih lučica u Dramlju, a obližnja marina u Puntu na otoku Krku pruža usluge zimskog veza. Na otoku Krku nalazi se zračna luka Rijeka, koja je od Jadranova udaljena svega desetak kilometara.

Jadranovo – turistička ponuda

Jadranovo je jedino turističko mjesto na Crikveničkoj rivijeri koje nudi isključivo privatni smještaj: zahvaljujući moderno uređenim sobama i apartmanima, može boraviti i do tri tisuće gostiju. Turistima je na raspolaganju više restorana, konoba, pizzeria, bistroa, caffea i slastičarni. Osim bogate ponude klasičnih jela, nudi se i domaća hrana u kojoj prevladava svježa riba pripremljena na zdrav mediteranski način.

Od sportsko-rekreativnih sadržaja nude se šetnje obalnom šetnicom ili pak spletom šetnica borovom šumom tik uz more. Sportski centar na moru nudi mogućnost skijanja na vodi ili niz drugih sadržaja za odrasle i djecu. Također, može se boćati ili pak igrati stolni tenis, dok ljebazni stanovnici Jadranova organiziraju i ribolov s gostima.

Uvala Lokvišće pored arheološkog lokaliteta ima i prirodno ljekovito blato koje ima balneološke kvalitete i koristi u svrhe ublažavanja reumatskih tegoba.

Povijest i kulturne znamenitosti

Najstariji spomenik kulture u mjestu je arheološki lokalitet Lokvišće iz doba starih Rimljana, gdje se nalaze restaurirani ostaci rimskih zgrada. U mjestu je Crkva Sv. Jakova apostola izgrađena u prvoj dekadi XIX. st.

Kip zaštitnika mjesta sv. Jakova star je preko 350 godina i izrađen iz drva, a 25. srpnja obilježavaju se njegovi dani.

Nekoliko zavjetnih kapelica u mjestu izgrađeno je u znak zahvale za razne prigode od strane mještana.

Jadranovo događanja 2023

U srpnju bi svakako trebalo izdvojiti ‘boćanje sa gostima‘ i Dane mjesta ‘Jakovlje’, koje je bogato kulturnim programom, raznim koncertima klasične glazbe i klapa.

U srpnju počinje kulturno-zabavna manifestacija ‘Ljeto u Crikvenici‘ koja uključuje brojne koncerte, glazbeno-scenske predstave, književne večeri i sportska događanja, sa domaćim i stranim gostima.

Svake godine turistima posebnu pozornost privlači dugogodišnji običaj udičarenja s gostima, kada domaći ribari u svoje barke primaju sve znatiželjne turiste i zajedno s njima odlaze u ribolov s povrazima. Nakon cjelodnevnog boravka na moru kod povratka slijedi proglašenje pobjednika s najvećim ulovom i naravno, fešta.