Dugi otok

Dugi otok je sa 124 km2 najveći otok u skupini sjeverno dalmatinskih otoka i jedan od najvećih na Jadranu. Otok je prostorno položen u vanjskom nizu otoka te obzirom na svoju istaknutu izduženost veoma je značajna prirodna zaštita cijelog arhipelaga i kopna.

Na sjeverozapadu ga prolaz Maknare dijeli od molatske skupine otoka, na jugoistoku ga prolaz Vela Proversa dijeli od skupine Kornatskih otoka, a od otoka Iža odijeljen je Iškim kanalom. Dug je 43 km, a najveća širina mu je 4,6 km. U ukupno 10 naselja živi oko 3.000 stanovnika.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Dugi otok je sa kopnom povezan brodskom i hidrogliserskom linijom Zadar-Sali-Zaglav i trajektnom vezom između Zadra i Brbinja. Preko autobusnih kolodvora Zagreb i Zadar je povezan autobusnim linijama sa svim većim europskim gradovima, a tu je i blizina zračnih luka u Splitu i Zadru, kao i željeznička postaja Zadar.

Najpoznatija turistička mjesta su Sali, Božava, Veli Rat, Zaglav, Žman, Soline i Brbinj.

U Saliju svakako vrijedi posjetiti crkvu Uznesenja Marijina, renesansnu kuću Rančić, dvije renesansne kuće (prije Gverini) s ostacima prostranog parka i baroknu kuću Petricioli iz XVII. st. U Božavi pogledajte crkvu sv. Nikole iz 9. stoljeća i Crkvicu sv. Nikole na groblju u kojoj se nalazi jedno od najvrednijih rezbarskih djela u Dalmaciji. Od Solina je svega 1 km udaljena najljepša uvala i plaža na Dugom Otoku – Saharun. Izleti na obližnje Kornate su nezaboravno iskustvo, koje posjetitelje ovog jedinstvenog nacionalnog parka ostavljaju bez daha. Park prirode ‘Telašćica’ je atraktivno je sidrište za brojne nautičare, a slovi kao jedna od najsigurnijih prirodnih lika na Jadranu. Podmorski svijet broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta svakako su pravi mamac za sve ronioce.