Otok Ugljan

Otok Ugljan je od kopna (Zadar) udaljen 2 n/m. Površina mu je 50 km2, a dug je 22 km, a najveća širina mu je oko 4 km. U ukupno 9 naselja živi više od 8.000 stanovnika (među najnaseljenijim je hrvatskim otocima).

Ugljan je s kopnom povezan svakodnevnom trajektnom linijom Zadar – Preko. Vrlo značajnu ulogu igra most koji premošćuje uvalu Ždrelašćica i povezuje otok Ugljan i Pašman, preko kojeg je opet organiziran javni prijevoz autobusima i trajektom koji iz Tkona povezuje otok Pašman. Željezničkim prometom povezan je iz svih europskih gradova, preko Zagreba do Željezničkog kolodvora u Zadru i dalje trajektom za Preko, kao i zračnim prometom na isti način preko Zagreba do zadarske Zračne luke Zemunik. Trajekti voze iz pravca Rijeke ili Dubrovnika u Zadar, kao i iz smjera Italije linijom Ancona-Zadar.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najpoznatija turistička mjesta su Ugljan, Kukljica, Kali i Preko.

Otok se pod današnjim imenom javlja prvi put 1325. Naseljen je kontinuirano od mlađega kamenog doba. U rimsko doba gusto naseljen, osobito u sjeverozapadnom dijelu, gdje su nađeni brojni ostaci antičkih građevina. Današnja naselja osnovana su u srednjem vijeku.

Svakako vrijedi posjetiti crkvu Crkvu Sv.Kuzme i Damjana u Ugljanu, koja je sagrađena u 11 ili 12.st. u kasnoj predromanici, Crkva sv. Hipolita u Ugljanu, starohrvatsku crkva Sv. Jerolima, u današnjem romaničkom obliku iz 13. stoljeća (nalazi se u uvali Kostanj), te baroknu crkvu Sv. Pavla u Kukljici. Kukljica je i polazišna točka za Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica.