Božava

Božava je najrazvijenije turističko mjesto i mala luka smještena na sjeveroistočnoj obali Dugog otoka s dugom turističkom tradicijom u pitomoj uvali. Rijetko viđena ljepota, oivičena borovom šumom, načičkana restoranima ponad kojih se izdiže kameni zvonik, Božavu čini poželjnom turističkom destinacijom.

Dugi otok je smješten u srednjem Jadranu, u vanjskom nizu otoka zadarskog arhipelaga. Na sjeverozapadu ga prolaz Maknare dijeli od molatske skupine otoka, na jugoistoku ga prolaz Vela Proversa dijeli od skupine kornatskih otoka, a od otoka Iža odijeljen je Iškim kanalom. Najbliži grad mu je Zadar.

Prometna povezanost

Mjesto je s ostalim naseljima na otoku i trajektnom lukom u Brbinju povezano otočnom cestom, a frekventna je i cjelogodišnja brodska veza sa Zadrom i sezonska s Anconom. Direktna veza Zadar-Božava održava se katamaranom. Preko autobusnih kolodvora Zagreb i Zadar je povezan autobusnim linijama sa svim većim europskim gradovima, a tu je i blizina zračnih luka u Splitu i Zadru, kao i željeznička postaja Zadar.

Božava – turistička ponuda

Uzduž dobrog dijela obale oko Božave pružaju se ravne stijene koje poniru u dublje more. Idealno su mjesto za sunčanje. Za one koji vole osamu zbog konfiguracije terena gotovo da nema “straha” kako će ih netko ometati.

Plaža Saharun svojom posebnom bojom koju dobiva miješanjem sitnog bijelog pijeska i kristalno čistog mora, poseban je mamac za sve goste, a dubina mora na tom dijelu otoka omogućava ugodan i siguran užitak obiteljima s djecom. Špilja ‘Strašna peć‘ koja se prvi puta spominje 1898. godine u zadnje vrijeme postaje ponovo jedna od turističkih atrakcija mjesta. Špilju je još 1904. godine dao urediti austro-ugarski car Franjo Josip.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Izleti na obližnje Kornate su nezaboravno iskustvo koje posjetitelje ovog jedinstvenog nacionalnog parka ostavljaju bez daha.

Park prirode ‘Telašćica’ je atraktivno je sidrište za brojne nautičare, a slovi kao jedna od najsigurnijih prirodnih luka na Jadranu. Podmorski svijet koji broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta svakako je pravi mamac za sve ronioce.

Smještaj je moguć u hotelskom kompleksu i privatnim kućama za odmor, a tu je i bogata ugostiteljska i sportska ponuda. U Božavi već godinama djeluje ronilačka baza jer je okolni akvatorij vrlo interesantan za ronioce.

Osim svega nabrojenoga, u Božavi još možete uživati i u wellness tretmanima, biciklizmu, fitnessu, kao i mnogobrojnim biciklističkim stazama, te raznim sportskim aktivnostima poput tenisa, odbojke na pijesku i sl.

Na Dugom otoku prevladava mediteranska kuhinja koja se oslanja na more i morske plodove. Tako ćete među jelovnicima u brojnim konobama i restoranima Dugog otoka pronaći specijalitete od riba, školjki, rakova, lignji i ostalih morskih plodova. Sve to skupa u kombinaciji sa domaćim maslinovim uljem, smokvama i mladom otočkom janjetinom čini jedan kompletan jelovnik koji će zadovoljiti i najveće gurmane.

Božava – izdvojena događanja 2023

U Božavi osim “Božavske noći“, lokalne fešte sa nogometnim turnirom, turnirom u boćanju, tenisu, kartanju i feštom navečer organizira se i likovna kolonija. Svako dugootočko mjesto svoju feštu ima. Hedonizam i mediteranska kultura sa specifičnostima pojedinih mjesta, od trka tovara, narodnih kola do kazališnih predstava i glazbenih koncerata u ambijentu otočke arhitekture.

Povijest i povijesne znamenitosti

Prvi put se spominje u pisanim dokumentima iz 1327. godine pod nazivom Bosane. Ostaci utvrđenih naselja potječu iz doba Ilira. Pretpostavlja se da župna crkva sv. Nikole potječe iz 9. stoljeća i u njoj se čuvaju tri gotička procesijska križa iz 14. i 15. stoljeća (radovi zadarskih zlatara Stjepana i Pavla Petrova Kotoranina). Današnji izgled crkve datira iz 1882. godine. Crkvica sv. Nikole na groblju sagrađena je u 9. ili 10. st. (fragmenti kamene oltarne pregrade iz starohrvatskog doba; nadvratnik s reljefom sv. Nikole i uklesanom godinom 1469.; gotičko drveno raspelo iz 15. stoljeća).

Na vrhu poluotočića Nediljno je crkvica sv. Nediljice (Sv. Trojstvo) koja se spominje od 17. stoljeća, a na brežuljku Dumbovica crkva Rođenja Djevice Marije. Uz pojedine kuće kraj obale vide se kamenom obzidana dvorišta s puškarnicama, sagrađena za obranu od gusara u 18. stoljeću.