Ugljan

Ugljan je naselje i lučica smješteno na sjeveroistočnom dijelu istoimenog otoka, 11 kilometara sjeverozapadno od Preka – trajektnog pristaništa. Sastoji se od 9 zaseoka što gostima koji bježe od gradske gužve nude miran odmor. 

Mjesto obiluje maslinicima, borovim šumama, bujnom vegetacijom, razvedenom obalom sa puno uvalica, većih i manjih plaža, čistim morem i ljubaznim domaćinima čiji se gospodarstvo temelji na poljoprivredi, vinogradarstvu, maslinarstvu, voćarstvu, ribarstvu i naravno, turizmu. Klima se ističe svim osnovnim odlikama mediteranske klime s izrazito suhim ljetima i blagim zimama.

Prometna povezanost

Ugljan je s kopnom povezan svakodnevnom trajektnom linijom Zadar – Preko. Od trajektne luke do mjesta Ugljan vodi otočna cesta.

Vrlo značajnu ulogu igra most koji premošćava Uvalu Ždrelašćica i povezuje otok Ugljan i Pašman, preko kojeg je opet organiziran javni prijevoz autobusima i trajektom koji iz Tkona povezuje otok Pašman.

Željezničkim prometom povezan je iz svih europskih gradova, preko Zagreba do Željezničkog kolodvora u Zadru i dalje trajektom za Preko i autobusom do Ugljana, kao i zračnim prometom na isti način preko Zagreba do zadarske Zračne luke Zemunik. Trajekti voze iz pravca Rijeke ili Dubrovnika u Zadar, kao iz iz smjera Italije linijom Ancona-Zadar.

Ugljan – turistička ponuda

Mjesto Ugljan raspolaže smještajem u hotelu, pansionima, villama, privatnim apartmanima i sobama, a za ljubitelje kampiranja pruža se idealan boravak u jednom od mnogobrojnih kampova koji su smješteni u hladovini borova, maslina ili primorskog hrasta uz samu obalu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U susjednoj uvali Muline udaljenoj od Ugljana 2 km nalazi se najljepša pješčana plaža na cijelom otoku. Svakako moramo izdvojiti plažu Mostir u centru mjesta, pogodnu za malu djecu, kao i Uvalu Luka okruženu borovom šumom, a do koje se stiže makadamskim putem. Stjenovita Uvala Ćinta pogodna je za izlete brodom i uživanje u miru i tišini.

U mnogobrojnim skrivenim uvalama i divljim plažicama možete uživati u ugođaju slobode naturizma. Ukoliko se odlučite brodicom posjetiti bliske nenaseljene otočiće; Idulu, Paranak i Tri sestrice doživljaj nudizma bit će uistinu potpun. Za nautičare najpogodnija uvala je ona u Mulinama u prirodnoj zavjetrini.

Ljubiteljima aktivnog odmora pružaju se brojne mogućnosti sportsko-rekreativnog sadržaja kao što su tenis, odbojka na moru, mali nogomet, biciklizam, ronjenje, stolni tenis, vožnje pedalinom ili kajakom, kao i ronjenje uz organizirane tečajeve.

Kako je cijeli otok cestovno odlično umrežen, obavezno uživajte u vožnji biciklom. Također, ne propustite i jedan od organiziranih izleta turističkog ribarenja ili u obližnje nacionalne parkove. Lovni turizam je jako dobro organiziran, stoga ukoliko ste strastveni lovac posjetite Ugljan u vrijeme sezone lova od 01.10.-31.01. kada je dozvoljen lov na zečeve, fazane, šljuke, golubove, kuniće i prepelice.

Gastronomska ponuda se bazira na domaćim specijalitetima, pa Vam se tako nudi hrana od ekološki zdravih namirnica iz malih ugljanskih vrtova, svježe ulovljene ribe, školjki i rakova te raznih jela sa gradela i ispod peke.

Povijest i kulturne znamenitosti

Otok se pod današnjim imenom javlja prvi put 1325. Naseljen je kontinuirano od mlađega kamenog doba. U rimsko doba gusto naseljen, osobito u sjeverozapadnom dijelu, gdje su nađeni brojni ostaci antičkih građevina. Današnja naselja osnovana su u srednjem vijeku.

Iz tog razdoblja treba posjetiti Crkvu Sv.Kuzme i Damjana, koja je sagrađena u 11. ili 12.st. u kasnoj predromanici. Prema legendi sagradio ju je kao zavjetnu crkvu Trgovac Torricella, koji se spasio u brodolomu i doplivao na to mjesto. Najstarija je sačuvana crkva u mjestu Ugljanu, a nalazi se u pitomoj uvali u blizini Ljokini do koje se dolazi makadamskim putem.

Crkva sv. Hipolita nalazi se u zaseoku Varoš u središtu mjesta Ugljan. Sagrađena je u 11. ili 13. stoljeću, a kasnije preuređena u gotičkom stilu. U dokumentima prvi put se spominje 1374. godine. Unutrašnjost je krasi kasnobarokni oltar.

Tu su još i crkva Svih Svetih u naselju Gornje Selo iz 12.-13. stoljeća, crkva Sv. Petra na samom kraju rta otoka i dvorac ‘Beršić’.

Ugljan – kulturna događanja 2023

Od sredine lipnja, do sredine rujna traje ‘Ulje’ – Ugljansko ljeto koje vam nudi pučke tradicionalne fešte, izložbe, koncerte u crkvama, kulturno zabavne priredbe na ljetnim pozornicama i hotelskim terasama. Tu je i ‘ŠUG’ – šetamoni ugljanskih guštov.

15.-og kolovoza sudjelujte u procesiji povodom blagdana Velike Gospe, dok u rujnu kao gost možete izravno s domaćinima doživjeti berbu grožđa i biti kreator ugljanskih vina ili sudjelovati u berbi maslina i proizvodnji čistog maslinovog ulja u listopadu.