Otok Vis

Otok Vis je najudaljeniji naseljeni jadranski otok, od kopna je udaljen 27 n/m. Površina mu je 90 km2. U ukupno 15 naselja živi oko 4.500 stanovnika.

Vis je iz svih krajeva Hrvatske, a time i Europe, prometno povezan preko Splita do kojeg se stiže cestovnim prometom autocestom Zagreb-Split, željezničkim putem ili zrakoplovom. Nadalje, iz Splita do Visa postoje svakodnevne redovite katamaranske i trajektne linije. Tijekom ljetne sezone iz smjera Italije moguć je dolazak brzim trajektnim linijama iz Ancone, Pescare i Galianove. Na otoku postoji više lokalnih autobusna linija, a raspored linije Vis – Komiža se prilagođava prema potrebama u turističkoj sezoni.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Najpoznatija turistička mjesta na otoku Visu su Vis i Komiža.

U gradu Visu obavezno pogledajte arheološke ostatke antičke Isse, crkvu Gospe od Spilice, te baroknu crkvu Sv. Duha. Za grad Vis su specifične utvrde, pa svakako razgledajte austrijska Batariju, kao i kulu Perasti, dok se engleske utvrde Terjun, Fortica i Velington nalaze van grada.

Bogatu povijest ribarstva u Komiži možete pogledati u Ribarskom muzeju koji se nalazi u staroj mletačkoj renesansnoj kuli na rivi iz 16. stoljeća, zvanoj Komuna. Od sakralnih objekata u Komiži tu je samostan i najstarija jezgra romaničke crkva Sv. Nikole iz 13. stoljeća (Muster). U Komiži se nalazi i Crkva Gospe Gusarice, koja je nastala od tri jednobrodne crkve koje su u unutrašnjosti spojene lukovima