Lumbarda – turistička ponuda, događanja, gastro, noćna zabava

Lumbarda je malo ribarsko naselje i luka smješteno na krajnjem istočnom rtu otoka, a nekoliko kilometara jugoistočno od grada Korčule. Turističko je središte otoka, čemu najviše doprinosi krajolik prekrasnih vinograda u brdu, brojna povijesna nalazišta i ostaci kulturne baštine.  Stanovništvo se već stoljećima bavi vinogradarstvom, ribarstvom i kamenoklesarstvom, dok su danas domaćini mnogim gostima koji ljeti traže miran, siguran i osobit odmor.

Prometna povezanost Lumbarde

Do Lumbarde je najlakše doći trajektom iz Orebića koji pristaje u malu korčulansku luku Dominče, koja se nalazi između grada Korčule i Lumbarde.

Brze trajektne linije nekoliko puta tjedno povezuju grad Korčulu s Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom, a dnevna trajektna veza je iz Vele Luke za Split i Lastovo i obratno. Autobusima su nekoliko puta dnevno povezana sva otočna naselja, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

Turistička ponuda Lumbarde

Smještaj se nudi u hotelima, kao i u nekoliko kampova i mnogo privatnih apartmana, a također i u manjoj marini.

Plaže su šljunčane, stjenovite, betonske i pješčane. Najpoznatije su pješčane Uvala Tatinija na sjevernoj strani Lumbarde i Vela Pržina na južnoj. Zanimljivu ljepotu mjestu daje put od specifičnog crvenog pijeska, koji vodi od središta mjesta do prekrasnih vinograda u brdu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Za turiste željne aktivnog odmora korčulanski plivački i ronilački klubovi organiziraju tečajeve, zatim tu je gimnastika u vodi na plažama, jedrenje, igrališta za mali nogomet i rukomet, te tereni za odbojku na pijesku. Također, iz Lumbarde možete krenuti na pješačke izlete po poljskim putevima duž cijelog otoka, kao i u sve organizirane izlete na okolne otoke i gradove.

Od brojnih specijaliteta kušajte janjetinu, kozletinu, ovčetinu i nezaobilazni pršut. Nudi se još i svježa riba na razne načina, a svakako nemojte propustit poznati brudet uz palentu, a od slastica ‘prikle’ – na ulju pržene uštipke sa suhim grožđicama.

Lumbarda je poznata još i po grku – bijelom vinu autohtone sorte grožđa i plavcu malom, kao i po rakiji koja se oplemenjuje raznovrsnim aromatičnim biljem.

Povijest i kulturne znamenitosti Lumbarde

U Lumbardi je u 3. stoljeću prije Krista osnovano grčko poljoprivredno naselje iz koje potječe ‘Psefizma’, te ‘Gnathia’ – vaze iz grobova, koje se sada nalaze u Gradskom muzeju.

Rimska villa Rustica – seosko imanje, bilo je u polju sa sjeveroistočne strane današnjeg naselja u blizini obale tzv. Bilih žala. Od 16. stoljeća imućni Korčulani, zemljoposjednici gradili su u Lumbardi na odabranim mjestima utvrđene ljetnikovce, a neki su od njih i do danas dobro očuvani i nastanjeni, kao što su kašteli Nobilo, Milina, Kršinić i dr. Na brežuljku usred starog dijela naselja, Veloj glavici nalazi se trobrodna župna crkva sv. Roka, a u mjestu je nekoliko manjih starih kapela: sv. Bartul, sv. Petar i Mala Gospa. Okružena vinogradima ističe se crkvica Sv. Križa iz 1774. godine pred kojom je karakteristični trijem.

Događanja u Lumbardi 2023

Od tradicionalnih običaja za vrijeme poklada održava se ‘trganje naranči‘, kada se odaje počast svim ljepoticama u mjestu.

Tijekom cijelog ljeta za svoje posjetitelje domaćini organiziraju ‘Lumbarajske užance‘- kada je svaki dan neko zanimljivo kulturno, zabavno ili sportsko događanje za svačiji ukus.

U obližnjoj Korčuli svakako osjetite poseban doživljaj uz vitešku igru ‘moreška’ – borbu vojski bijeloga i crnoga kralja za princezu koju je oteo crni kralj.