Mlini – turistička ponuda, događanja, gastro, noćna zabava

Mlini su prekrasno malo ribarsko i pitoreskno mjesto koje se nalazi svega desetak kilometara od grada Dubrovnika, na području Župe dubrovačke na stjenovitom ušću rijeke Zavrelje, iz čijih obližnjih izvora teku potoci koji su nekad pokretali mlinove za mljevenje maslina i pšenice, po kojima je mjesto i dobilo ime.

Zahvaljujući toploj i blagoj mediteranskoj klimi naići ćete na bujnu vegetaciju, lijepo uređene vrtove i parkove, što ga čini privlačnim turističkim odredištem za miran odmor.

Prometna povezanost

Mlini su odlično prometno povezani na sve načine, zbog blizine Dubrovnika u koji je vrlo lako dostupan svim prijevoznim sredstvima. Iz smjera Zagreba možete Jadranskom magistralom automobilom i autobusnim prometom.

Preko Zračne luke ‘Čilipi’, Mlini su dobro povezani s glavnim prometnim središtima, a lokalnim brodovima i s bližom okolicom. Također, u mjestu postoji i mala luka odakle brodovi, nekoliko puta dnevno, prevoze turiste u Dubrovnik, Cavtat i na obližnje otoke.

Mlini – turistička ponuda

Danas su Mlini, zbog svoje bujne vegetacije, jedno od najbolje razvijenih turističkih područja u dubrovačkoj regiji, sa bogatom ponudom hotela, kampova i privatnog smještaja u slikovitom okruženju, a razvedena obala s brojnim šljunčanim plažama predstavlja jednu od najljepših oaza dubrovačke rivijere. Također, ovdje ćete naći mnogo pješčanih, šljunčanih i malih, skrivenih plaža.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od ostale turističke ponude, na raspolaganju su Vam mnogi restorani i caffe barovi, a i samom mjestu nalazi se prelijepo šetalište i park Zec.

Svakako iskoristite ponudu organiziranih izleta na otok Mljet i na otoke Elafiti.

Gastro ponuda u restoranima i konobama uključuje dalmatinski pršut i domaći sir, slane srdele, a svakako kušajte i neku od salata od mekušaca.

Kušajte također tradicionalnu dalmatinsku pašticadu ili zelenu menestru, a od slastica poznatu dubrovačku rozatu, kontonjatu, mantalu ili bruštulane mjendule. Od vina tu su dubrovačka bijela malvazija, koja se smatra autohtonom sortom.

Povijest i kulturne znamenitosti

Mlini su mjesto koje sadrži prekrasne povijesne spomenike i brojne legende. Po jednoj od ovih legendi iz 4. stoljeća, Sveti Ilar je savladao i spalio zmaja na plaži Mlina i tako spasio grad Epidaurus od potresa, zla, napada barbara i nesreće u čiji spomen mještani grade crkvu i proglašavju ga svecem i zaštitnikom.

Na brdu iznad Mlina se nalazi prastaro groblje, a na jednom od grobova je natpis da tu leže pripadnici najstarijih Župskih obitelji još iz rimskog doba. Preporučujemo Vam da razgledate i župnu crkvu sv. Ilara iz 15. stoljeća i kapelu sv. Roka, ostatke rimskih građevina što se nalaze na putu prema Cavtatu i ljetnikovca Stay, kao i posjet obližnjem Dubrovniku i razgled bogate kulturne baštine Dubrovnika, kao i okolna mjesta Kupari, Plat, Srebreno i Cavtat.

Mlini kulturna događanja 2023

Turistima se cijelo ljeto nudi bogati program koji uključuje folklorne večeri, kao i večeri ozbiljne glazbe, tu su i gostovanja dalmatinskih klapa, nezaobilazne ribarske večeri, ljetni karneval, župske večeri, festa Sv. Roka, izložbe ručnih radova.

Obližnji Dubrovnik je grad s bogatom kulturnom ponudom u kojoj se uz brojne izložbe, koncerte, kazališne predstave, razne festivale, ističu tradicionalne ‘Dubrovačke ljetne igre‘ u okviru kojih se pod vedrim nebom i na raznim lokacijama u gradu odvijaju brojni koncerti i kazališne predstave.