Korčula

Grad Korčula smješten je sjeveroistočnom kraju otoka, podignut uz njegovu razvedenu obalu. Od milja nazvan ‘malim Dubrovnikom’, poznato kao mjesto rođenja svjetskog putnika Marka Pola, Korčula svojim slikovitim trgovima i srednjovjekovnom atmosferom zadivljuje svojom postojanošću.

Prometna povezanost

Veze s kopnom su mnogovrsne. To je najprije nekoliko puta dnevna povezanost trajektom s poluotokom Pelješcem (Orebić), a prema Pelješcu voze i motorne brodice za: Orebić, Kućište, Viganj. Trajektna linija tzv. brze linije nekoliko puta tjedno povezuje grad Korčulu s Rijekom, Splitom, Hvarom i Dubrovnikom, a dnevna trajektna veza je iz Vele Luke za Split i Lastovo i obratno. Autobusima nekoliko puta dnevno povezana su sva otočna naselja, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

Korčula – turistička ponuda

Turizam na otoku ima dugu tradiciju. Davne 1912. otvoren je prvi moderni hotel Korčula, u zgradi podignutoj 1871. Već desetljećima gosti tog hotela uživaju u promatranju zalaza sunca s hotelske terase, što je poseban doživljaj u rano ljeto. Grad Korčula nudi raznovrstan smještaj u hotelima, apartmanima, autokampu i marini. Područje krase pješčane i stjenovite plaže okružene borovom šumom i čisto more. Što se tiče sportsko-rekreacijske ponude nudi se mogućnost iznajmljivanja teniskih terena, daske s jedrom i oprema za surfing. Nude se razni programi, jednodnevno ili višednevno jedrenje ili plovidba na jahtama, ili pak organizirano ronjenje s profesionalnim roniocima.

Izvrsnu gastronomsku ponudu čine riblji specijaliteti uz čuvena prvorazredna domaća vina (Pošip, Rukatac, Plavac, Grk), te tradicionalni kolači, cukarine, kroštule i pikle.

U blizini grada Korčule je arhipelag dvadesetak nenaseljenih otočića obraslih gustom makijom i pristupačne obale: na nekima su uz more glatke kamene ploče pogodne za sunčanje.

Mnogobrojne turističke agencije nude izlete prema susjednim turističkim odredištima poput Dubrovnika, Nacionalnog parka Mljet, otoka Lastova, poluotoka Pelješca, kao i izleti na samom otoku Korčula.

Korčula izdvojena događanja 2023

U kulturno-zabavnoj ponudi poseban doživljaj daje viteška igra moreška. U Korčuli se izvodi od XV. st., a potječe iz španjolskih krajeva. To je borba vojski bijeloga i crnoga kralja za princezu koju je oteo crni kralj. Poslije žestoke borbe mačevima, kroz sedam bojnih figura i dramatičan dijalog, bijeli kralj pobjeđuje i oslobađa princezu. Borbu prati bojna koračnica koju izvodi limena glazba. Moreška se u Korčuli izvodi obvezno svake godine 29. srpnja, kada se slavi sv. Todor, ali i češće tijekom turističke sezone.

Tradicionalno se u Korčuli održavaju poklade, koje počinju na Tri kralja; Uskrsni tjedan, s procesijama bratovština – posebno je impresivna procesija Velikoga petka.

Crkvene su svečanosti još na Blagdan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) s paljenjem vatre, svečanosti za Velu Gospu (15. kolovoza) te svečanosti sv. Martina, krštenje mladog vina (u studenome). Tijekom ljetnih mjeseci održavaju se glazbene smotre, gostuju kazališta i folklorne skupine, održavaju se sportske priredbe te jedriličarske regate.

Povijest i kulturne znamenitosti

Prvi podatak o postojanju srednjovjekovnog grada na otoku Korčuli donosi bizantinski povjesničar i car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću pišući o “zidanom gradu”. Temeljem brojnih okolnosti drži se da je taj grad bio na mjestu današnje stare jezgre Korčule.

U gradskoj jezgri Korčule, postoji pravo bogatstvo kulturnih spomenika. Katedrala sv. Marka je najveća crkva u gradu. Crkva se gradila tijekom cijelog jednog stoljeća, a počeci radova povezuju se sa osnutkom biskupije u 14. stoljeću. Nedugo nakon završetka radova, 1525 godine dograđuje se i kapela sv. Roka kao zavjet Koručulana u pošasti kuge koja je tada često harala prostorima grada. Crkva sv. Petra prvi puta se spominje već u 14. stoljeću, reljef sv. Petra načinjen je početkom 15 stoljeća. Svakako bi valjalo posjetiti i opatsku riznicu u kojoj se čuvaju stari rukopisi i zlatovezi, kao i srebrni i i keramički predmeti. Posjet palači Gabrielli je ujedno i posjet Gradskom muzeju koji čuva veliku arheološku zbirku, dokumente i predmete iz života i povijesti grada, a svakako bi valjalo posjetiti i rodnu kuću čuvenog svjetskog moreplovca Marka Pola.