Podgora

Podgora je naselje u makarskoj rivijeri koje se smjestilo u podnožju planine i Parka prirode Biokovo, 9 kilometara južno od Makarske. Stariji dio naselja proteže se čak na obronke Biokova. Međutim, u novije vrijeme, s razvojem turizma razvija se i noviji dio grada uz more i danas je jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta Dalmacije.

Klima je blaga mediteranska, a Biokovo je čuva od prodora hladnih utjecaja s kontinenta.

Prometna povezanost

Podgora je cestovno povezana Jadranskom magistralom sa svim većim dalmatinskim prometnim središtima. Redovnim autobusnim linijama često je povezana sa Splitom koji je udaljen 65 kilometara, a on je odlično na više načina prometno povezan sa ostatkom zemlje. U njemu se nalazi zračna luka i željeznički kolodvor, kao i trajektna luka do koje je moguće doputovati brzim linijama iz smjera Ancone u Italiji.

Podgora – turistička ponuda

Luksuzni hoteli nude smještaj za zahtjevnije goste, dok privatne kuće za odmor i apartmani odišu duhom stare i ruralne Podgore. Ukoliko volite svoj odmor provesti u miru prirode smjestite se u autokampu ‘Sutikla’, koji se smjestio uz masline i borove, a posjeduje terene za odbojku, košarku, tenis i boćalište, kao i mogućnost mnogih sportova na vodi. Mala luka za brodove nedavno je izgrađena u mjestu Čaklje nedaleko Podgore, u kojoj se nalazi samo luka za koče i ostale ribarske brodove. Cijela rivijera je poznata po svojim beskrajno dugim pješčanim i šljunčanim plažama, a Podgora ima jednu od ljepših šetnica uz more.

Osim standardnih sportskih terena, dostupni su i razni tečajevi sportova na vodi od jedrenja do skijanja na vodi, a u mjestu djeluje i ronilački klub Birgmaier Sub u kojem se održavaju ronilački tečajevi.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od brojnih mogućih izleta u okolicu, preporučamo da posjetite Park prirode Biokovo. Poseban je po svojoj raznolikoj vegetaciji i endemskoj vrsti ‘biokovsko zvonce’. Na njegovom području obitavaju i rijetke životinjske vrste od bjeloglavog supa do divokoza i muflona. Možete pronaći i različite oblike krša, pećina i dubokih jama, a staze su uređene za pravi planinarski doživljaj.

Od delicija svakako kušajte primorsku pašticadu, a od slastica ‘rafiole’ ili tortu ‘Makaranu’.

Podgora događanja 2023

U Podgori se cijelo ljeto organiziraju brojne pučke veselice na otvorenom uz gostovanja brojnih izvođača. Za goste se organizira i Ribarska noć, a poznata je i proslava Sv. Vicenca – zaštitnika grada, u čiju čast se i slavi Dan grada Podgore.

Svakako posjetite i ostala mjesta makarske rivijere koja također nude zabavni program. Tako se slavi Sv. Stjepan u Brelima, Sv. Nikola u Baškoj Vodi, a Sv. Klemet u Makarskoj. Također, Makarska kao centar rivijere nudi manifestaciju ‘Makarsko kulturno ljeto’ koje uključuje Ribarske noći, Ljetni karneval i Noć Kalelarge kada su na rasporedu nastupi poznatih klapa i folklornih društava iz zemlje i inozemstva.

Povijest i kulturni spomenici

Podgora se prvi put spominje krajem 15. stoljeća kada nakon turskog poraza pripadne Veneciji; iz kojeg razdoblja postoje ostaci groblja.

Od sakralnih objekata ističu se crkva Svih Svetih iz 18. stoljeća i kapela Svetog srca Isusovog iz početka 19. stoljeća, a crkva Sv. Tekle spominje se 1630. godine.

Tu su još i ostaci baroknog ljetnikovca obitelji Mrkušić od kojeg je danas samo ostalo portal i kapela.

U spomen dobu Drugog svjetskog rata i na antifašističku borbu dignut je spomenik ‘Galebova krila’, koji je svoje mjesto našao na brdu iznad Podgore.

1962. godine mjesto pogađa potres, kada je dosta povijesnih građevina oštećeno, kao i jedan od najznačajnijih spomenika grada, velika kula na brdu Roščići iz doba proboja Turaka.