Podstrana

Podstrana se smjestila 7 kilometara jugoistočno od Splita, a u podnožju planine Mosor. Okružena je još i planinom Perun i rijekom Žrnovicom, dok se na drugu stranu pruža pogled na otok Brač. Rivijeri još pripadaju i naselja Strožanac, Grljevac, Sveti Martin i Mutogras. Pored razvijenog turizma, nadaleko je poznata po kvalitetnom uzgoju mediteranskih kultura, naročito voća od kojih su najpoznatije breskve iz ovog kraja. Svemu tome pogoduje ugodna sredozemna klima.

Prometna povezanost

Podstrana se nalazi na magistralnoj prometnici Split-Omiš. Zbog blizine, autobusnim je prometom vrlo čestim linijama povezana sa Splitom, čija se trajektna luka, kao i autobusni i željeznički kolodvor nalaze u samom centru, do kojeg pak je lako doći iz svih krajeva Hrvatske. Također, do Splita se brzim trajektnim linijama može doći iz smjera Rijeke i Dubrovnika, kao i iz Ancone u Italiji.

Zračna luka nalazi se u Kaštelima.

Podstrana – turistička ponuda

Smještaj je moguć od luksuznih, kao i malih obiteljskih hotela, pa do privatnih apartmana i soba, a duž cijelog obalnog područja mjesta pruža se skoro desetak kilometara pješčanih šljunčanih plaža i uvala, dijelom zaštićenih hladovinom borova i maslina.

Na obali i plažama se nude mnogi vodeni sportovi, kao što su windsurf, jedrenje i skijanje na vodi.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Podstrana zbog geografskih posebnosti nudi i dobro organiziran aktivan odmor u prirodi, kao što su planinarenje i pješačenje po obližnjim obroncima. Nudi se i mogućnost organiziranja kratkih izleta za raftinga na rijeci Cetini. Također, možete poći i na organizirano jahanje u prirodu ili na ribarenje na otoke Brač, Hvar, Vis, Korčulu i Šoltu.

Gasto ponuda se bazira na ribljim specijalitetima, koje možete probati u nekom od brojnih restorana ili konoba. Svakako probajte i hobotnicu ispod cripnje, rižot, fritule i poljičku juhu.

Blizina Splita daje mogućnost sudjelovanja u poznatim kultunim manifestacijama tijekom cijelog ljeta.

Podstrana događanja 2023

Od kulturnih događanja Podstrane valja izdvojiti tradicionalnu književnu manifestaciju ‘Dobro jutro, more‘. Održava se početkom kolovoza u spomen na istaknute pjesnike ovog kraja – Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Juru Kaštelana i Nikolu Miličevića. Program se sastoji od predstavljanja poznatih pjesnika iz zemlje i inozemstva.

Sudjelujte i u gastronomskoj fešti ‘Za poljičkim stolon‘, koja se također održava u Podstrani oko blagdana Velike gospe 15. kolovoza, a organizira ju Društvo Poljičana ‘Sv. Jure’ – Priko. Tada možete kušati pravu tradicionalnu poljičku posnu večeru, koja se sastoji od ribe, soparnika, poljičke grahorice, kao i poznate janjetine na brstini.

Uz ove manifestacije, tijekom srpnja i kolovoza održava se i ‘Podstransko kulturno ljeto‘.

Povijest i kulturne znamenitosti

Još u rimsko doba postoje temelji naselja na ovom području koje je nosilo naziv – Pituntium. Prvi stanovnici bili su Iliri. Kasnije mjesto prolazi burnu povijest navala Avara, Tatara i Turaka, a dio je i poznate Poljičke Republike.

Postoje brojni arheološki nalazi, a najbogatije je nalazište kod crkve Sv. Martina, gdje je navodno sklopljen mir između kneza Mislava i mletačkoga dužda Petra Tradenija. Na tom području nađen je ulomak rimskog mozaika, kameno posuđe, ostaci rimskog mlina za masline, torzo rimskog božanstva i nekoliko nadgrobnih stela.

Iz ranog srednjeg vijeka postoje dvije crkvice sv. Jurja – jedna na brdu Perun, a druga na Vršini iznad Podstrane.

Iz baroka potječe župna crkva Sv. Ante i Sv. Roka iz 17. stoljeća sagrađena kao dvojna crkva. Tu je još i kuća Cindro, kao i grb spomenute obitelji, a staro selo se u cijelosti smatra svojevrsnim spomenikom, kao i Ružić palac.