Privlaka

Privlaka je naselje na jugoistočnoj obali Privlačkog zatona nasuprot otoku Viru, 7 kilometara sjeverozapadno od Nina. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i turizam. Sjeverozapadno od naselja je prostrana pješčana plaža sa šumicom. Privlačani su poznati po ludru, tradicionalnom ribolovu, koji se već niz desetljeća prenosi s koljena na koljeno. Uz samu lučicu prema zapadu počinje šetnica oko cijelog poluotoka.

Mjesto je poznato po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati te nakon 2. svjetskog rata izgradili bijeli grad Zadar udaljen samo 15 minuta vožnje. Svojim drvenim brodovima (trabakulima, bracerima i leutima) su razvozili pjesak uzduž cijele hrvatske obale.

Prometna povezanost

Privlaka je na regionalnoj prometnici Zadar-Nin-otok Vir. Do nje se lako može doći automobilom, samo je desetak kilometara udaljena od Zadra, glavnog središta regije, koji je pak odlično povezan sa cijelom Hrvatskom, a najbrže se dolazi državnom autocestom A1 u smjeru Zagreb – Split, a silazi se na čvoru Maslenica ili Posedarje i dalje se nastavlja magistralom prema Zadru. Iz smjera Rijeke koristite se Jadranskom magistralom.

Obzirom na blizinu Zadra odlično je povezan i autobusnim prometom, dok je željezničkim prometom povezan na relaciji Zagreb-Knin-Zadar.

Zadarska Zračna luka Zemunik, dobro je povezana sa svim većim gradovima Hrvatske i Europe.

Trajektna povezanost iz smjera Italije je preko linije Ancona – Zadar.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Privlaka – turistička ponuda

Smještaj se nudi u turističkim naseljima Sabunike i Škrapavac s bungalovima, vilama sa sobama i apratmanima uz samo more, a poznata su po pjeskovitoj i dugoj plaži, idealnoj za malu djecu. Privlaka pored smještaja u privatnoj radinosti i hotelu, nudi boravak u jednom od nekoliko kampova, koji su idealni za odmor ukoliko volite boravak u čistoj, očuvanoj prirodi u blizini mora, hladovini borova, maslina i dalmatinskog bilja.

Od brojnih sportskih aktivnosti na raspolaganju su Vam biciklizam, te centar sportova od jedrenja na dasci do jedrenja sa zmajem. Tu su i svakodnevni izleti katamaranom ili kajacima uz vodiče. U obližnjem Zatonu nudi Vam se i skijanje na vodi, ronilački klub, morski aerobic, surfanje, tenis, golf i konjički centar.

U organizaciji turističkih agencija krenite na jedan od ponuđenih izleta u nacionalne parkove.

U mjestu kušajte brudet, ribe pečene na gradele, hobotnicu ispod peke, jela začinjena prirodnim maslinovim uljem uz dodatak raznih prirodnih začina, dalmatinski pršut sa sirom i maslinama, a sve to uz čašu domaćeg privlačkog vina.

Povijest i kulturne znamenitosti

Prvi spomen Privlake sačuvan je u ispravi iz 13. stoljeća kad je Zadranin Ivan zamolio zadarskog bilježnika Tarallo Henrika da mu sastavi oporuku u kojoj se između ostalog navodi: Vinea mea de Privlaka – moj vinograd u Privlaci.

Tu su i brojni arheološki nalazi, te ostaci sakralnih objekata među kojima su: crkva Sv. Barbare iz 13. stoljeća koja se nalazi kod zaseoka Grbići sa sjeverne strane ceste koja iz Nina vodi u Privlaku, ostaci crkve Sv. Kate iz 14. stoljeća koja se nalazi na manjoj uzvisini usred vinograda oko 1 km sjevernije od Sv. Barbare.

Crkva Sv. Vida iz 14. stoljeća jedina je starija sačuvana crkva na privlačkom poluotoku i bila je župna crkva sela Kupara. Sv. Vid je zaštitnik ljekarnika, pivara, plesača, glumaca i gluhonijemih. Danas je ostala samo poljska crkva i danas se u njoj provodi Služba Božja samo na dan Sv. Vida, 15. lipnja.

Župna crkva Sv. Marije iz 19. stoljeća smještena je na nekadašnjoj periferiji sela i upravo iz tog razloga s vremenom našla se na glavnoj prometnici, a danas se ubraja u najljepše primjere izvorne klasictičke arhitekture u Dalmaciji.

Sjeverno od crkvice Sv. Vida, u polju, nalazi se najpoznatiji od mnogobrojnih privlačkih bunara – Sokolar – za koji se veže legenda o nesretnoj ljubavi.

Privlaka događanja 2023

U Privlaci se tradicionalno svako ljeto početkom kolovoza održava fešta ‘Privlačka noć‘ – najveća manifestacija za vrijeme trajanja ljetne sezone. Uz poznati glazbeni program, bogatu degustaciju i kulturno – zabavni sadržaj postala je prepoznatljiva u cijeloj regiji. Osim toga, održava se još nekoliko fešta svako ljeto, kao što su ‘Smotra klapa‘, ‘Ribarska noć‘, kao i nogometni turniri.

U obližnjem Ninu početkom srpnja posjetite gastronomsko događanje uz degustaciju – ‘Ninsku šokolijadu’ ili se pak početkom kolovoza priključite tradicionalnom hodočašću Gospi od Zečeva.