Petrčane

Petrčane su naselje i luka na obali istoimene uvale u Zadarskom kanalu, petnaestak kilometara sjeverozapadno od Zadra i južno od Nina.

Gospodarski su orijentirane na poljoprivredu, ribarstvo, a u zadnje vrijeme sve više i na turizam, čemu pogoduje i prekrasan krajolik sa gustom borovom šumom duž cijele obale, kao i čisto i plavo more i dobro zaštićena luka prikladna za sidrenje manjih jahti.

Prometna povezanost

Petrčane se nalaze na lokalnoj prometnici, na odvojku regionalne prometnice Zadar – Nin. Time je lako povezan iz smjera Zagreba autocestom Zagreb – Split, sa odvajanjem na čvoru Maslenica ili Posedarje, a Jadranskom magistralom iz smjera Rijeke. Odgavaraju vam sve autobusne linije do Zadra, odakle ste do Petrčana lako povezani lokalnim prijevozom. Isto tako, Zadar je povezan i sa izravnim trajektnim linijama sa Rijekom i Splitom, a iz smjera Italije linijom Ancona – Zadar.

Zračna luka Zemunik udaljena je desetak kilometara.

Petrčane – turistička ponuda

Gostima je omogućen smještaj u hotelu, turističkom naselju, brojnim privatnim apartmanima i sobama, kao i u nekoliko kampova.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Plaže su šljunčane i kamenite sa uređenim prilazima, a u moru mjestimično ima i pijeska, a okružene su gustom borovom šumom, te nudi sve mogućnosti vodenih sportova, kao i brojnih sportskih terena. U ponudi je i bazen s toplom morskom vodom.

Od izleta turistima se preporučuje organizirani obilazak otoka zadarskog arhipelaga, NP ‘Kornati’, kao i brojnih okolnih slikovitih mjestašca bogatih kulturnim znamenitostima.

U Petrčanama i okolici je nekoliko ugostiteljskih objekata, restorana i konoba.

Povijest i kulturne znamenitosti

Naselje je nastalo je u 10. stoljeću, a tijekom srednjeg vijeka ovdje su bili posjedi zadarskih samostana Sv. Krševana i Platona. Uz obalu je sačuvana nekadašnja crkva Sv. Bartula iz 12.-13. stoljeća s romaničkim karakteristikama s masivnim zvonikom na pročelju. No, kasnije je pretvorena u stambenu zgradu, a na zidovima su ostaci zidnih slika. Župnu crkvu Gospe od Rožarija, s niskim tornjem sagrađenu u 18. stoljeću, također sada okružuju nove kuće mještana.

Svakako posjetite u obližnjem Ninu predromaničku crkvicu Sv. Križa – nazvanu i najmanjom katedralom na svijetu, s tlocrtom u obliku križa i kupolom. Ima ukrašeni kameni nadvratnik s uklesanim imenom župana Godežava, kao i crkvica sv. Nikole uz cestu prema Zatonu.

U Zadru posjetite crkvu Sv. Donata i romaničku crkvu Sv. Marije i u njoj izložbu Zlato i srebro Zadra, kao crkvu Sv. Krševana i katedralu Sv. Stošije. Od atrakcija nemojte propustiti ‘Morske orgulje‘ i ‘Pozdrav Suncu’.

Petrčane događanja 2023

Vruće ljetne noći možete provesti u Pinija clubu – hrvatskoj verziji Caffe del Mara uređen u originalnom dizajnu sedamdesetih, koji je žarište zadarskog noćnog života i jamstvo dobre zabave mladih i onih koji se takvima osjećaju. Tijekom ljetnih mjeseci organiziraju se razne tematske večeri, kao što su Maraschino party i ribarske fešte uz zalazak sunca.

U obližnjem Ninu tijekom lipnja slave se Dani grada Nina – najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, povodom čega domaćini gostima pripremaju niz glazbeno-scenskih događanja, zabavne priredbe i tradicionalni polumaraton Zadar-Nin.

11. srpnja sudjelujte u ‘Ninskoj šokolijadi‘- gastronomskoj i degustatorskoj priredbi za sve goste grada. 05. kolovoza priključite se Tradicionalnom hodočašću Gospi od Zečeva, kada brodicama ili pješice na otočić Zečevo – mjesto ukazanja Gospe u procesiji na spomen Gospinog ukazanja, nosi kip Gospe.

U Zadru Vam se nude Glazbene večeri u sv. Donatu – festival srednjovjekovne, renesansne i barokne glazbe međunarodnog ugleda i ‘Noć punog miseca‘ – prezentacija starih običaja i gastronomskih delicija zadarske regije na rivi pod mjesečevom svjetlosti.