Drvenik

Drvenik je malo turističko mjesto i važna trajektna luka u Makarskom primorju. Od centra rivijere – Makarske, udaljen je tridesetak kilometara i broji nekoliko stotina stanovnika.

Smjestio se u podnožju Biokova i Rilića. Sastoji se od dva dijela, odnosno, dvije uvale – Donje i Gornje Vale. Iako je malo naselje, turistima nudi sve potrebne turističke sadržaje i idealan je za miran odmor.

Prometna povezanost

Smješten kod jadranske magistrale, Drvenik je odlično povezan sa unutrašnjošću zemlje, kao i ostalim mjestima na jadranskoj obali. Najbliža željeznička postaja su Ploče udaljene 13 kilometara, a zračna luka Split stotinjak kilometara. U Donjoj Vali se nalaza trajektna luka koja povezuje ovaj dio obale sa Sućurajem na Hvaru i sa Korčulom, linijama koja voze više puta dnevno.

Drvenik – turistička ponuda

Smještaj se nudi u brojnim vilama, kao i privatnim apartmanima i pansionima te u hotelima. Nekoliko kilometara pješčanih plaža u malim uvalama proteže se cijelim područjem mjesta, dok se iznad njih spuštaju šume borova.

Ukoliko se zaželite sportskih aktivnosti, dostupna su tri teniska terena, iznajmljivanje bicikala i skutera, sportova na vodi, kao i ronilački klub. Krenite na jedan od brojnih jednodnevnih izleta brodom uz ribu i vino, na otoke Brač, Hvar, Korčulu i poluotok Pelješac. Također, autobusima se organiziraju dnevni izleti u Dubrovnik, Makarsku, Split, kao i u poznato svetište Međugorje, te na slapove Krke, a za one željne pravog adrenalina tu je i rafting na rijeci Cetini.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Preporučamo da posjetite i Park prirode Biokovo – poseban po svojoj raznolikoj vegetaciji i endemskoj vrsti ‘biokovsko zvonce‘. Na njegovom području obitavaju i rijetke životinjske vrste od bjeloglavog supa do divokoza i muflona. Možete pronaći i različite oblike krša, pećina i dubokih jama, a staze su uređene za pravi planinarski doživljaj, a uređene su i biciklističke staze.

U konobama i restoranima nude se domaći specijaliteti od riba i plodova mora.

Drvenik događanja 2023

U Drveniku se slavi blagdan Sv. Roka, u čiju čast se priređuje pučka fešta. Kako Drvenik slovi za mirno turističko mjesto, zabavu potražite u ostalim mjestima Makarske rivijere.

Tako se slavi Sv. Stjepan u Brelima, Sv. Nikola u Baškoj Vodi, a Sv. Klemet u Makarskoj. Također, Makarska kao centar rivijere nudi manifestaciju ‘Makarsko kulturno ljeto’ koje uključuje Ribarske noći, Ljetni karneval i Noć Kalelarge kada su na rasporedu nastupi poznatih klapa i folklornih društava iz zemlje i inozemstva.

Obližnji Gradac priređuje brojne pučke fešte poput tradicionalne ‘Adio lito’, dok se u Podgori za goste organizira i Ribarska noć, a poznata je i proslava Sv. Vicenca – zaštitnika grada, u čiju čast se i slavi Dan grada Podgore.

Povijest i kulturne znamenitosti

Prvi podaci o naseljenosti područja Drvenika potječu iz 13. stoljeća. Iz vremena borbi protiv Turaka svjedoče ruševine tvrđave ‘Drvenik’ s obrambenim zidovima, iznad samog naselja.

U gornjem Drveniku nalazi se gotička crkva Sv. Jure iz 15. stoljeća, koja je kasnije u doba baroka pregrađivana. Krajem 19. stoljeća pročelje crkve dobiva rozetu, a unutar crkve nalazi se mramorni oltar sa kipom Sv. Jure.

1962. godine mjesto pogađa potres, što je stanovništvo prisililo da se seli na obalu, gdje se nekoliko godina kasnije gradi crkva Gospe od Karmela.

U središtu Donje Vale na samoj plaži nalazi se kuća sa obiteljskim grbom, velike povijesne vrijednosti za ovaj kraj. Naime, u njoj su rođeni Mate i Stjepan Ivičević, značajne ličnosti iz prošlosti ovog mjesta.

Svakako, preporučujemo da u obližnjem Zaostrogu posjetite Franjevački samostan u kojem se nalazi muzej i stalna izložba jednog od najpoznatijih hrvatskih živućih slikara – Mladena Veže.