Sveti Filip i Jakov

Sv. Filip i Jakov je slikovito turističko mjesto koje se nalazi na obali Pašmanskog kanala u blizini gradova Zadra i Biograda na Moru i jedno je od najljepših u Pašmanskom zaljevu.

Naselje je ime dobilo po rekonstruiranoj srednjevjekovnoj crkvi posvećenu apostolima Filipu i Jakovu.

Prometna povezanost

Sv. Filip i Jakov smješten je 25 kilometara južno od Zadra i 5 kilometara od Biograda, dobro je prometno povezan sa kontinentalnom Hrvatskom putem autoceste Zagreb – Split, na izlazu Benkovac. Ukoliko dolazite avionom, međunarodna zračna luka Zemunik – Zadar udaljena je svega dvadesetak kilometara, a sve redovne autobusne linije iz pravca Zagreba prema Dalmaciji staju u Biogradu. Ukoliko dolazite iz Italije na raspolaganju Vam je trajektna linija Ancona – Zadar.

Turistička ponuda

Sv. Filip i Jakov obiluje raznim oblicima smještaja i to u većem broju auto-kampova, udobnim sobama i apartmanima u privatnom smještaju, kao i u apartmanskim naseljima i hotelskim sobama.

Bogata mediteranska vegetacija, bistro more i uređene plaže čine Sv. Filip i Jakov priznatim i poznatim turističkim središtem. Netaknuta priroda i čisto more idealni su za odmor, sport i rekreaciju. U mjestu se možete prikladno relaksirati uživajući u njegovim pješčanim, šljunkovitim i stjenovitim plažama.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Posebna atrakcija mjesta je vožnja u polupodmornici, tj. brodu koji ne zaranja, dok se sjedi 1.5 m ispod razine mora, te pritom uživa u prirodnim ljepotama jadranskog podmorja. Mjesto obiluje brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, a jedna od najljepših je ona koja vodi do vidikovca ‘Crni krug’, sa kojeg se pruža pogled na Pašmanski kanal, Kornatsko otočje, Vransko jezero i Ravne kotare. Staze su kroz centar mjesta povezane s Biogradom, te se nastavljaju prema biciklističkoj stazi uz Vransko jezero.

Lokalne turističke agencije organiziraju mnogobrojne izlete u obližnje nacionalne parkove (Kornati, Krka, Paklenica) i parkove prirode (Vransko jezero, Telašćica). Gastronomska ponuda obiluje dalmatinskim specijalitetima od riba, školjki, rakova i ostalih ribljih delicija, pa do mesnih jela, uključujući domaći pršut i domaće maslinovo ulje.

Sveti Filip i Jakov – izdvojena događanja 2023

Tijekom ljeta, u mjestu se se tradicionalno održava Filipljansko ljeto, kada se redaju brojne kulturno-zabavne priredbe, a od vjerskih blagdana posebno se časti sv. Roko, 16. kolovoza, kada se misa i procesija održavaju u povijesnoj crkvi malo izvan mjesta. Tijekom dana, održavaju se mnoge sportske prirode, dok je noć rezervirana za tradicionalnu ‘Filipjansku noć‘ uz domaće specijalitete, a na Glavnom mulu na rivi organizira se veliki vatromet.

Na blagdan zaštitnika mjesta Sv. Mihovila, 29. rujna, održava se tradicionalna pučka svečanost sa feštom na rivi do ranih jutarnjih sati.

Sveti Filip i Jakov smještaj

Pronađite najpovoljniji smještaj u Svetom Filipu i Jakovu:

Booking.com

Povijest i kulturne znamenitosti

1000. pr.n.e. na mjestu današnjeg Sv. Filipa i Jakova postojalo je malo Liburnsko naselje. U I. st. n.e. dolaze Rimljani.

Hrvati dolaze u 7.st.n.e. Kroz slijedeća stoljeća zbog blizine kraljevskog Biograda, tu se nalaze posjedi. U 11.st. gradi se crkva Sv. Roka, oko koje se nalazi selo Rogovo. Najkraćim putem do mora seljani dolaze do male crkvice posvećene Svetom Filip i Jakovu u 13.st., koja je stradala. Po njoj kasnije selo dobiva ime. Prvi put spominje se u 15.st. kao San Filip e Giacomodi Rogovo, jer se nalazi pod Rogovom, i seoce se zove Rogovski pristran (pristanište).

Kroz 16. st. nastaje današnja jezgra Svetog Filipa i Jakova. Crkva Sv.Mihovila spominje se u 16.st., ali strada od Turaka, pa je 1707.g. podignuta današnja sa zvonikom.

Do turskih provala naselje je bilo luka benediktinskoga samostana u Rogovu, čiji se ostaci s očuvanom ranoromaničkom crkvom sv. Roka nalaze sjeveroistočno od sela. Današnje selo podignuto je nakon povlačenja Turaka u 17. i 18. st. Crkva sv. Mihovila iz 18. st. zapravo je pregrađena gotička crkva, od koje potječu natpis i grb rogovskoga opata Petra Zadranina (druga polovica 14. st.). U crkvi se čuva monumentalno drveno raspelo s kraja 14. st.