Vodnjan

Vodnjan je naselje u jugozapadnom dijelu Istre svega desetak kilometara sjeverno od Pule. Stanovnici su sačuvali stari romanski istriotski govor, kao i običaje. Mjesto je nastalo na tragovima prethistorijskih gradina koje su postojale od pradavnih vremena.

Stanovništvo se pretežno bavi industrijom, poljoprivredom, turizmom i trgovinom, a poznati su i po izvrsnim vinima i cijenjenom maslinovom ulju. Zbog svojih osobitih karakteristika srednjovjekovnog urbano-ruralnog mjesta, Vodnjan je postao pravo turističko središte.

Prometna povezanost

Vodnjan je smješten na raskršću magistralnih cesta Buje-Pula i Rijeka-Pazin-Pula, kao i regionalne ceste Vodnjan-Fažana i Vodnjan-Galižana, pa je samim time lako povezan sa Zagrebom i ostatkom Europe. Nalazi se i na željezničkoj prugi Divača-Pula, a najbliža zračna luka nalazi se u Puli. Postoji još i manja zračna luka u Vrsaru, više sportskog karaktera. Od trajektne povezanosti na raspolaganju je nekoliko brodskih turističkih veza sezonskog karaktera prema Veneciji i Trstu čija su pristaništa iz turističkih sjedišta (Poreča, Rovinja, Umaga i Pule).

Vodnjan – turistička ponuda

Vodnjan nudi mogućnost širokog izbora smještaja u hotelima i u privatnim apartmanima, sobama i obiteljskim kućama.

Tu su i brojne označene staze za one koji vole biciklizam i pješačenje, dok je za ronioce tu mnoštvo podvodnih primamljivih lokacija sa raznovrsnom florom i faunom, koje svakako treba doživjeti. Ukoliko volite astronomiju posjetite poznatu zvjezdarnicu u nedalekom Višnjanu.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Svakako posjetiti i jamu Baredine, bogatu stalagmitima i stalaktitima.

Od gastronomske ponude nikako nemojte propustiti slavne tartufe u jednom od brojnih restorana. Naravno, tu je još i bogata ponuda morskih specijaliteta, riba, školjki i rakova, a uz prilog uzmite šparoge ili domaće fuže (makaroni), a sve to valja dobro zaliti bijelom malvazijom ili crnim merlotom, odnosno teranom – sve proizvodima ovog dijela obale.

Povijest i kulturne znamenitosti

Vodnjan se prvi se put spominje 1150. godine kao vicus Atinianum. U starome se dijelu naselja očuvalo više kuća građenih u stilu venecijanske gotike, renesanse i baroka.

Posjetite trobrodnu župnu crkvu sv. Blaža s čijeg Vas pročelja dočekuju kipovi pet svetaca u naravnoj veličini, a veći je jedino sveti Blaž. Sveti Petar i sveti Lovro njemu su zdesna, te sveti Pavao i sveti Kvirin njemu su s lijeva. Iza velikog oltara, leže sačuvana tijela triju svetaca – sv. Leona Bemba, sv. Giovannija Olinija i sv. Nicolose Burse, i dijelova tijela sv. Sebastiana i sv. Barbare.

Renesansna jednobrodna crkva Gospe od Karmela, nalazi se u najužem povijesnom dijelu grada. Crkva sv. Jakova smatra se najstarijim sakralnim objektom u gradu, a datira iz 9. stoljeća i nalazi se u najstarijem dijelu Vodnjana, u Starom Gradu.

Sv. Jakov ili Delle Trisiere (ovaj drugi naziv pučka je skraćenica za Presveto Trojstvo – Santissima Trinita) je jednobrodna je crkva bez apside, jednostavnih pročelja i bez dekorativnih elemenata. To je prva župna crkva Vodnjana već od početka 13. st. U njoj se zbio jedan od najvažnijih događaja iz vodnjanske povijesti, pisanje Statuta (1492. godine). Tu su još i romanička crkva sv. Katarine i crkva sv. Marije Traverse koja se nalazi van grada.

Svakako razgledajte i gotičku palaču obitelji Bettica, popularni Kaštel sagrađen 1300. godine u kojem je danas smješten muzej, dok je susjedno naselje Barbariga poznato po ostacima ladanjske vile iz razdoblja antičkog Rima s bogatim mozaicima, ali i ostacima uljare.

Vodnjan događanja 2023

U kolovozu se u Vodnjanu održava čuvena Bumbarska fešta, kada velik broj autohtonog stanovništva, odnosno Bumbari, već generacijama prenose svoje istarsko-romansko i istarsko-venecijansko narječje, svoj bogati lokalni folklor, vrijedne šarene nošnje, nakit za kosu, stoljetne tradicije pjesama, plesova i svečanosti. U mjestu se tradicionalno svake prve subote u mjesecu održava poljoprivredno stočarski sajam, poznat u cijeloj Istri.