Žaborić

Žaborić je turističko naselje smješteno između gradova Šibenika udaljenog desetak kilometara i Primoštena, udaljenog 20 kilometara. Dio krajolika čine i otoci šibenskog akvatorija, kao i čisto more i poznati nasadi maslina i smokava, te vinogradi koje se protežu skroz do obale.

Stanovnici ovog malog mjesta bave se tradicionalno poljoprivredom, ribolovom, ali i turizmom koji naročito u posljednje vrijeme zauzima sve značajnije mjesto. Lijepa okolica i netaknuta priroda, čine Žaborić idealnom destinacijom za miran i jednostavan odmor.

Prometna povezanost

Postoje redovite autobusne linije koje povezuju Žaborić sa Šibenikom i Splitom. Zbog blizine Šibenika dobro je prometno povezan cestovnim, a zračni promet se odvija preko zračne luke ‘Split’ u Kaštelima, udaljene 45 kilometara i zračne luke Zemunik, udaljene 50 kilometara od Šibenika. Značajna je prometnica i željeznička pruga koja vodi prema Zagrebu i Splitu.

Žaborić – turistička ponuda

Posjetitelji mogu naći smještaj u sobama privatnih iznajmljivača, kao i u apartmanima i kampovima, a područje Žaborića krase lijepe prirodne pješčane i šljunčane plaže.

Raznovrsne sportske, kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje turisti mogu potražiti u susjednom Šibeniku, Primoštenu ili drugim turističkim mjestima bliže okolice.

Tako da su turistima na raspolaganju aktivni odmor uz jet ski, biciklizam i odbojku na plaži, kao i tenis, stolni tenis, kuglanje, odbojku na pijesku, jedrenje, a u Primoštenu djeluju i škole jedrenja i ronjenja.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od organiziranih jednodnevnih izleta možete posjetiti pregršt atraktivnih lokacija kao što su NP Krka, NP Kornati, NP Paklenica, NP Plitvička Jezera, PP Vransko Jezero, a tu su još i otok Zlarin, kao i etno selo Dalmati koji turiste upoznaju sa običajima, tradicijom i načinom života ovog kraja.

Gastro ponuda se bazira na jelima domaće kuhinje, janjetini, jelima s roštilja, jelima ispod peke, a domaćini se posebno ponose jelima pripremljenim od tuke ili purice, a restorani na ovom području nude brojne riblje specijalitete, a preporuča se da uz zdravu i laganu mediteransku kuhinju svakako probate i čašu nekog finog vina.

Za mlade željne moderne zabave u obližnjem Primoštenu je diskoklub Aurora najveći takav u Dalmaciji.

Povijest i kulturne znamenitosti

U mjestu postoji crkva Sv. Ana, dok u obližnjem Šibeniku razgledajte katedralu sv. Jakova koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis. Tu je još i Kneževa palača koja se smjestila u neposrednoj blizini Katedrale i danas pruža dom arheološkom, etnografskom i kulturno-povijesnom muzeju. U staroj gradskoj jezgri zanimljiv je i Trg s četiri bunara koji je izgrađen 1451. godine.

U srcu starog dijela Primoštena posjetite crkvu Sv. Jurja podignutu na vrhu uzvisine u 15. stoljeću, a temeljito je pregrađena 1760.godine, u kojoj se čuva ikona Blažene Djevice Marije sa srebrnim okovom i slikom sv. Marije sa sv. Lukom i Jurjem.

Na ulazu u naselje je barokna kapela iz 1790. U zaseoku Kruševo sačuvana je srednjovjekovna crkva sv. Martina na čijem groblju se nalaze stećci, a u Širokoj crkva sv. Jere iz 1460. godine.

Žaborić događanja 2023

U Žaboriću se 26. srpnja slavi blagdan svete Ane, a povodom kojeg se organizira i fešta.

U Šibeniku sredinom srpnja održavaju se ‘Bodulska pripetavanja‘ koja su kulturna, sportska i zabavna manifestacija u kojoj sudjeluju predstavnici naseljenih šibenskih otoka i gradskog kupališta Jadrija. U drugoj polovici kolovoza tu su klapske večeri koje održavaju tradiciju klapskog pjevanja u cijeloj šibenskoj regiji. Rujan je mjesec kada grad poprima renesansno ruho, budući da se u tada održava srednjovjekovni sajam koji nas vraća u daleku prošlost.

U Primoštenu se u kolovozu odigrava Primoštenska fešta, a prvog tjedna, također u kolovozu održavaju se tradicionalne Primoštenske užance, odnosno predstavljanje primoštenskih običaja.

Posebno se slave blagdani Gospe od Loreta (9. i 10. svibnja) i Gospe od Porta (27. srpnja), kada se održava velika procesija oko mjesta i brodovima po moru.