Baška Voda

Baška Voda je smještena u Srednjoj Dalmaciji. Nalazi se južno od Splita a na zapadnom dijelu Makarske rivijere. Baška Voda je smještena u srcu Dalmacije u podnožju Biokova.

Baška Voda uz odličan zemljopisni položaj ima kristalno čisto more i prekrasne plaže. Klima je mediteranska.

Prometna povezanost

Baška Voda je izvrsno prometno povezana. Autom je moguće doći iz Austrije preko Zagreba i Splita, iz Italije preko Rijeke i Splita a iz Mađarske preko Osijeka, Sarajeva, Mostara i Metkovića. Vlakom je moguće doći iz Zagreba do Splita a zatim autobusom do Baške Vode. Zrakoplovom se može doći do Splitske zračne luke te potom busom do Baške Vode. Brodom se dolazi iz Rijeke i Ancone do Splita zatim busom.

Baška Voda – turistička ponuda i događanaj 2023

U Baškoj Vodi je moguće odsjesti u hotelima, privatnom smještaju u apartmanima te kampovima ‘Baško Polje’ i ‘Niko’. Uz kristalno čisto i toplo more su duge, bijele i šljunčane plaže. Lokalnu, nacionalnu ali i međunarodnu kuhinju možete pronaći u mnoštvu restorana, konoba, pizzerija i fast-foodova. Noćni život se odvija u kafićima i diskotekama duž obale. Baška Voda pruža mogućnost aktivnog ljetovanja uz bavljenje raznim sportovima – nogomet, tenis, rukomet, košarka, boćanje, parasailing, brdski biciklizam, paragliding, planinarenje, jedrenje na dasci, ronjenje… Za one najmlađe tu su dječja igrališta. Organizirani su izleti u Split, Trogir, Dubrovnik, Međugorje, Mostar, otoke Hvar, Brač i Korčulu, park prirode Biokovo te slapove Krke.

Povijest i povijesne znamenitosti

Na području Baške Vode prve tragove ljudskog života nalazimo u vrijeme ranog brončanog doba. U to vrijeme na prostoru Basta i na brdu Gradina u Baškoj Vodi nastaju gradinska naselja. Ta naselja su utvrđena kamenim zidom unutar kojeg su bile nastambe. Nastambe su bile građene od drvenih gredica i šiblja koje je bilo oblijepljeno zemljom. Stanovništvo toga doba bilo je indoeuropskog podrijetla. Kasnije će te prostore naseljavati Iliri.

Na prijelazu II u III stoljeće poslije Krista na području Baške Vode razvilo se naselje. Tragovi tog naselja pronađeni su na Gradini. No pretpostavlja se da je glavni dio tog naselja bio smješten na području današnje Baške Vode. Većina znanstvenika povezuje drevni Biston s današnjim toponimima Bast i Baška Voda. Biston se nalazio na području između Salone i Narone. Naziv je mitološkog podrijetla. Biston je bio sin Aresa, grčkog boga rata i božice Kaliroje, zaštitnice voda. On je bio i praotac tračkog plemena Bistonaca. Simbole boga Aresa i božice Kaliroje nalazimo na području cijele Baške Vode.

Većina grobova iz razdoblja antike je uništena prilikom gradnje stambenih objekata. Na nadgrobnim natpisima nalazimo imena ilirskog podrijetla što nas navodi na zaključak da je uz novopridošlo rimsko bilo brojno i ilirsko stanovništvo. U vrijeme navale barbarskih naroda manja naselja se vraćaju na više pložaje koji su bili lakše branjivi. Tada se i na Gradini intenzivnije grade nastambe i bedemi. Nakon dolaska Hrvata u VII stoljeću život na Gradini se prekida i seli se u podnožje Biokova. Tijekom sljedećih tisuću godina nema tragova urbanog života uz more.

1750. godine je izgrađena prva javna građevina – crkvica sv. Lovre. Nakon prestanka opasnosti od gusara stanovništvo se vraća na obalu. Uz poljodjelstvo bave se ribarenjem i pomorstvom. Izgradnjom pristaništa 1912. godine Baška Voda je postala najznačajnija luka tog područja. U mjestu se nalazi i nekoliko crkvica koje su vrijedne za pogledati: crkva Sv. Nikole, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkva Sv. Roka te kip Sv. Nikole.