Baška Voda

Baška Voda je smještena u Srednjoj Dalmaciji. Nalazi se južno od Splita a na zapadnom dijelu Makarske rivijere. Baška Voda je smještena u srcu Dalmacije u podnožju Biokova.

Baška Voda uz odličan zemljopisni položaj ima kristalno čisto more i prekrasne plaže. Klima je mediteranska.

Prometna povezanost

Baška Voda je izvrsno prometno povezana. Autom je moguće doći iz Austrije preko Zagreba i Splita, iz Italije preko Rijeke i Splita a iz Mađarske preko Osijeka, Sarajeva, Mostara i Metkovića. Vlakom je moguće doći iz Zagreba do Splita a zatim autobusom do Baške Vode. Zrakoplovom se može doći do Splitske zračne luke te potom busom do Baške Vode. Brodom se dolazi iz Rijeke i Ancone do Splita zatim busom.

Baška Voda – turistička ponuda i događanja 2023

U Baškoj Vodi je moguće odsjesti u hotelima, privatnom smještaju u apartmanima te kampovima ‘Baško Polje’ i ‘Niko’. Uz kristalno čisto i toplo more su duge, bijele i šljunčane plaže. Lokalnu, nacionalnu ali i međunarodnu kuhinju možete pronaći u mnoštvu restorana, konoba, pizzerija i fast-foodova. Noćni život se odvija u kafićima i diskotekama duž obale. Baška Voda pruža mogućnost aktivnog ljetovanja uz bavljenje raznim sportovima – nogomet, tenis, rukomet, košarka, boćanje, parasailing, brdski biciklizam, paragliding, planinarenje, jedrenje na dasci, ronjenje… Za one najmlađe tu su dječja igrališta. Organizirani su izleti u Split, Trogir, Dubrovnik, Međugorje, Mostar, otoke Hvar, Brač i Korčulu, park prirode Biokovo te slapove Krke.

Baškovosko lito kalendar događanja srpanj 2023.

4. srp 2023.
Noć mandoline u Bratušu
Vokalno-instrumentalni duo Filip Djelalija – mandolina i Ivo Zovko – vokal i akustična gitara održat će koncert ‘Noć mandoline’ na rivi
Ribarska večer u Promajni

5. srp 2023.
Ribarska večer u Promajni
Ribarska večer održat će se 5. srpnja 2023. (srijeda) s početkom u 20.00 sati u centru Promajne.
Kušajte dalmatinska jela i zabavite se uz glazbu…
Koncert – Hot Shots

7. srp 2023.
Koncert – Hot Shots
Grupa Hot Shots održat će koncert na trgu u Baškoj Vodi 7. srpnja 2023. (petak) s početkom u 21.00 sat.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


7. srp 2023.
Večer dalmatinske šansone u Promajni
Večer dalmatinske šansone u izvedbi Roso & Brothers banda održat će se 12. srpnja 2023. (srijeda) s početkom u 21.00 sat.

15. srp 2023.
Klapski koncert – klapa Cambi
Klapa Cambi osnovana je 1986. godine i od tada djeluju u sastavu KUD-a “Cambi” iz Kaštel Kambelovca.

17. srp 2023.
Koncert – Kugla
Grupa Kugla održat će svoj koncert na trgu u Baškoj Vodi dana 17. srpnja 2023. godine (ponedjeljak) s početkom u 21.00 sat.

18. srp 2023.
Klapski koncert u Bratušu
Klapa Srdela održat će svoj koncert u centru naselja Bratuš, dana 18. srpnja 2023. (utorak) s početkom u 21.00 sat.

19. srp 2023.
Ribarska večer u Promajni
Ribarska večer održat će se 19. srpnja 2023. godine (srijeda) s početkom u 20.00 sati u centru Promajne.

20. srp 2023.
Festival “KuK” – Kultura u Krvavici
Otvorenje festivala “KuK” – Kultura u Krvavici održat će se 20. srpnja 2023. godine (četvrtak) s početkom u 20.30 sati u naselju Krvavica

21. srp 2023.
Tribute to ACDC
Grupa Ballbreakers održat će svoj koncert “Tribute to ACDC” 21. srpnja 2023. godine (petak) s početkom u 21.00 sat u centru Baške Vode.

26. srp 2023.
Klapski koncert u Promajni
Klapa Srdela održat će svoj koncert u centru Promajne, 26. srpnja 2023. (srijeda) s početkom u 21.00 sat

27. srp 2023.
Festival “KuK” – kultura u Krvavici

28. srp 2023.
Koncert – Lidija Bačić
28. srpnja 2023. (petak) s početkom u 21.00 sat hrvatska pjevačica Lidija Bačić, poznata kao Lille, održat će svoj koncert na trgu u Baškoj

31. srp 2023.
Koncert – Klaudija & Band
Klaudija & Band održat će svoj koncert na trgu u Baškoj Vodi, 31. srpnja 2023. godine (ponedjeljak) s početkom u 21.00 sat.

Povijest i povijesne znamenitosti

Na području Baške Vode prve tragove ljudskog života nalazimo u vrijeme ranog brončanog doba. U to vrijeme na prostoru Basta i na brdu Gradina u Baškoj Vodi nastaju gradinska naselja. Ta naselja su utvrđena kamenim zidom unutar kojeg su bile nastambe. Nastambe su bile građene od drvenih gredica i šiblja koje je bilo oblijepljeno zemljom. Stanovništvo toga doba bilo je indoeuropskog podrijetla. Kasnije će te prostore naseljavati Iliri.

Na prijelazu II u III stoljeće poslije Krista na području Baške Vode razvilo se naselje. Tragovi tog naselja pronađeni su na Gradini. No pretpostavlja se da je glavni dio tog naselja bio smješten na području današnje Baške Vode. Većina znanstvenika povezuje drevni Biston s današnjim toponimima Bast i Baška Voda. Biston se nalazio na području između Salone i Narone. Naziv je mitološkog podrijetla. Biston je bio sin Aresa, grčkog boga rata i božice Kaliroje, zaštitnice voda. On je bio i praotac tračkog plemena Bistonaca. Simbole boga Aresa i božice Kaliroje nalazimo na području cijele Baške Vode.

Većina grobova iz razdoblja antike je uništena prilikom gradnje stambenih objekata. Na nadgrobnim natpisima nalazimo imena ilirskog podrijetla što nas navodi na zaključak da je uz novopridošlo rimsko bilo brojno i ilirsko stanovništvo. U vrijeme navale barbarskih naroda manja naselja se vraćaju na više pložaje koji su bili lakše branjivi. Tada se i na Gradini intenzivnije grade nastambe i bedemi. Nakon dolaska Hrvata u VII stoljeću život na Gradini se prekida i seli se u podnožje Biokova. Tijekom sljedećih tisuću godina nema tragova urbanog života uz more.

1750. godine je izgrađena prva javna građevina – crkvica sv. Lovre. Nakon prestanka opasnosti od gusara stanovništvo se vraća na obalu. Uz poljodjelstvo bave se ribarenjem i pomorstvom. Izgradnjom pristaništa 1912. godine Baška Voda je postala najznačajnija luka tog područja. U mjestu se nalazi i nekoliko crkvica koje su vrijedne za pogledati: crkva Sv. Nikole, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkva Sv. Roka te kip Sv. Nikole.