Biograd na Moru

Biograd na Moru smješten je u Pašmanskom zaljevu, tridesetak kilometara južno od Zadra s lijepim plažama, uvalama i borovim šumama. Na sjevernoj strani omeđen je s uvalom Bošana, a na južnoj sa uvalom Soline u kojoj se nalazi velika javna, pješčana plaža okružena borovom šumom.

Lokalno je trgovačko i prometno središte s vezama prema zaleđu, okolnim obalnim naseljima i otoku Pašmanu, dok mu se gospodarstvo temelji na poljodjelstvu, ribarstvu i turizmu.

Ispred samog Biograda nalaze se dva otoka: Planac i Sv. Katarina sa svjetionicima. Blizina Nacionalnog parka Kornati, Nacionalnog parka Krke, te Parka prirode Vransko jezero, čine ga izuzetnom turističkom destinacijom.

Prometna povezanost

Grad Biograd na Moru dobro je prometno povezan sa kontinentalnom Hrvatskom autocestom Zagreb – Split, na izlazu Benkovac. Ukoliko dolazite avionom, međunarodna zračna luka Zemunik – Zadar udaljena je svega dvadesetak kilometara, a sve redovne autobusne linije iz pravca Zagreba prema Dalmaciji staju u Biogradu. Ukoliko dolazite iz Italije na raspolaganju vam je trajektna linija Ancona – Zadar.

Turistička ponuda

Turistička ponuda u Biogradu uključuje veliku ponudu privatnog smještaja u apartmanima i sobama, te hotelima i kampovima.

Slikoviti Pašmanski kanal s nizom otočića štiti Biograd i rivijeru od jačih udara vjetra s mora, što je povoljno za kupače kao i za nautičare, što Biograd može zahvaliti svom položaju na najrazvedenijem dijelu hrvatske obale Jadrana. Tu je svakako i nezaobilazni teniski kamp s mnogo kvalitetnih terena.

Također, Biograd je i poznata destinacija nautičara čije je odredište Kornatski arhipelag. Regate, škole jedrenja ili ronjenja i druge nautičke aktivnosti organizirane su kroz cijelu godinu, a marina u Biogradu na Moru ima oko 500 priveza na moru i 200 na kopnu.

Za one aktivnog duha, odlične su mogućnosti i za jedrenje i ronjenje, pa se za te sportsko-rekreacijske aktivnosti organiziraju škole.

Za ljubitelje domaćih dalmatinskih specijalitete u gradu postoji nekoliko restorana.

Nude se pršut, sir, janjetina na ražnju, riblji specijaliteti kao što je riblji brudet, a sve to uz vina Dingač, Postup, Babić, Posip, Grk, Prošek, Žutica, Gegić, Benkovački Rose. Svakako kušajte i rakije – lozu i travaricu i likere maraskino i vlahov.

Povijest i kulturne znamenitosti

Biograd je najvjerojatnije nastao na ruševinama antičke Blandone. Prvi se put ističe kao hrvatski grad od 10 do 12 st. kada je u njemu okrunjen prvi ugarsko-hrvatski kralj Koloman.

Brojni materijalni ostaci bogate povijesti pohranjeni su u zanimljivom Zavičajnom muzeju. Od starih biogradskih zdanja samo je bazilika sv. Ivana iz 9.st. preživjela mletačko rušenje 1125.godine, a u obližnjoj Vrani još uvijek se drži srednjovjekovna Templarska gradina i Turski Maškovića han. Na obližnjem otoku Pašmanu još stoji 800 god. star benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana, kao i nešto mlađi (14.st.) franjevački samotan sv. Dujma.

Župna crkva sv. Anastazije, sagrađena 1761. ima barokne oltare, od kojih jedan od pozlaćena drva.

Biograd na Moru kulturna događanja 2023

U ljetnim mjesecima za turiste se tradicionalno organizira Biogradsko ljeto. Program obiluje raznovrsnim događanjima na ulicama i u gradskim prostorima Biograda na Moru: od koncerata ozbiljne i zabavne glazbe, dramskih programa na ulicama i trgovima, pučke fešte na Rivi, izložbe u Zavičajnom muzeju, gostovanja brojnih estradnih umjetnika, kao i sportski turniri i natjecanja.