Stara Novalja

Stara Novalja se smjestila na sjeverozapadnom dijelu otoka Paga, na blagoj padini strme, ali mirne i skrivene uvale, na samo nekoliko kilometara od velike Novalje.

Tako zaštićena od juga i bure, a izložena suncu, uvala Stare Novalje, uokvirena raslinjem mediteranskog bilja istovremeno pruža zaštitu i u najtoplijim ljetnim danima. Jedan dio uvale prelazi u plodno tlo, pa je logično da se stanovništvno okrenulo poljodjeljstvu, ovčartvu i vinogradarstvu.

Prometna povezanost

Stara Novalja, kao i cijeli otok, odlično su povezani cestovnim prometom. Isto tako je idealno smještena na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu.

Prometna povezanost otoka s kopnom je odlična, na jugu je povezana mostom, dok je trajektnim prometom povezana na relaciji Prizna-Žigljen, do kuda je moguć vrlo lak dolazak iz svih krajeva Europe. Također, Novalja je često nezaobilazna luka mnogih nautičara, gdje postoji mogućnost uzimanja goriva na samoj obali.

Turistička ponuda

Turistima se nudi smještaj u apartmanima, pansionima i u privatnim kućama i sobama.

Stara Novalja se preporučuje za obiteljski odmor kojem pogoduju i pretežno šljunčane i pješčane plaže. Najveća plaža u uvali Stara Novalja je pješčana plaža ‘Trinćel’, a duž cijele uvale nalazi se više malih pješčanih plaža.

Za one sportskog duha na raspolaganju je desetak uređenih biciklističkih staža duž cijelog otoka. Također, mogući su i organizirani izleti u obližnje nacionalne parkove Kornati, Plitvička jezera i Krka.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Od atraktivnih vodenih sportova tu su jet ski, wind surfing i skijanje na vodi. Paška uvala je idealna za ronjenje, jer se u podmorju nalaze brojna udubljenja, rupe i male špilje interesantne ljubiteljima podmorske fotografije.

Gastronomska ponuda uključuje ukusna domaća hrana u nekom od restorana,a svakako kušajte poznati paški sir, pašku janjetinu pripravljenu u pećnici s krumpirima ili na gradelama, kao i fina domaća vina te pršut pečen s jajima, kao dodatak palenti ili kuhan s grahom. Na Pagu se divlje šparoge obično jedu pomiješane sa tvrdo kuhanim jajima.

Povijest i kulturne znamenitosti

Kraj naselja nalaze se ostaci antičkih zidova, kasnoantička nekropola i ruševine predromaničke crkve sv. Križa.

U obližnjoj Povljani pogledajte benediktanski samostan sa crkvom Sv. Nikole iz 9-10. stoljeća i sadašnju župnu crkvu Sv. Jurja podignutu u 17. stoljeću.

U nedalekom Pagu obiđite svakako Stari grad Pag u kojem su ostaci zidova i kuća, putova i utvrda. Uz to najbolje je sačuvan samostan i crkva Sv. Marije sa samostanskim bunarom i kipom Majke božje od Starog grada.

Tu je još i Knežev dvor i Kula Skrivant koji datiraju još iz 15. stoljeća, a nemojte zaobići ni Palaču Mirković iako je danas u ruševnom stanju, kao ni palaču Portada iz 18. stoljeća.

Nikako ne smijemo zaboraviti na pašku narodnu nošnju i rukom izvezenu pašku čipku kao autentični suvenir otoka.

Treba još spomenuti fenomen Paškog trokuta i NLO priče o Pagu koje su na otok dovele i brojne ljubitelje znastvene fantastike.

Stara Novalja događanja 2023

U gradu Pagu za blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) održava se velika pučka fešta, a veoma su posjećeni i ljetni karnevalski dani.

Isto tako, na otoku se cijele godine odvijaju interesantna događanja kao što su karneval koji se održava od sredine siječnja do Mesopusta tj. do početka korizme, zatim tu je i Uskrsni doručak koji se priređuje na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu u Novalji.

Od ljetnih događanja tu je, također u Novalji, tradicionalno Novaljsko kulturno ljeto koje započinje uoči Antonje – Dana Grada Novalje (blagdan sv. Antona, 13. lipnja) i obiluje višednevnim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim priredbama.

Paški karneval se održava krajem srpnja, a na njemu možete između ostalog uživati u izvedbama klapskih pjesama u autentičnom ambijentu.

Vezano za zabavu, tu je naravno plaža Zrće kao jedna od najpoznatijih party destinacija za mlade.