Brela

Brela su smještena petnaestak kilometara sjeverozapadno od Makarske. To je najpoznatije ljetovalište Makarske rivijere. Ime su dobila prema vrelima kojih na tom području ima mnogo.

Naselje se sastoji od starog i novog dijela. Stari dio – Gornja Brela – je blizu stare ceste na brežuljku, a novi dio – Donja Brela – je na obali. Klima je mediteranska.

Prometna povezanost

Brela su dobro prometno povezana. Udaljena su samo pedeset kilometara od željezničke stanice u Splitu i oko sedamdeset kilometara od Splitske zračne luke. Automobilom ili autobusom su također povezana preko Splita do kojega je izgrađena autocesta.

Brela – turistička ponuda

U Brelima je moguće odsjesti u nekolicini hotela ili u privatnom smještaju u apartmanima. Brela obiluju pješčanim plažama i kristalno čistim morem. Jedna od prirodnih posebnosti Brela su i vruja – mjesta gdje se litice obrušavaju u more na vrlo velike dubine. Pretpostavlja se da se radi o sustavu izvora slatke vode ili možda čak dijela rijeke Cetine koja ponire negdje u Zagori, a tu izvire. Vruja su izvrsno mjesto za ronioce.

Uz ronjenje moguće je bavljenje i drugim sportovima poput biciklizma, slobodnog penjanja, tenisa pa čak i kuglanja. Brela nude puno zabave za mlade u disco clubovima, barovima uz more… Organiziraju se ribarske večeri te muzičke večeri i druga kulturna događanja. Velik je izbor restorana i konoba koji nude tradicionalna jela te mesne i morske specijalitete. Organizirani su i izleti na obližnje otoke Brač, Hvar i Korčulu te na planinu Biokovo i rafting na Cetini.

Povijest i povijesne znamenitosti

Povijest Brela seže dvije tisuće godina u prošlost. Na tom području su pronađene nekropole ilirskog podrijetla i grobovi iz rimskog vremena. Jedan od najzanimljivijih povijesnih spomenika je reljef koji potječe iz II ili III stoljeća. Na reljefu se nalazi ilirski bog Silvan koji u jednoj ruci drži oštricu što simbolizira pastoralni kult agrikulture. Ilirsko pleme Dalmati su posebno štovali Silvanov kult. Taj reljef je napravljen u štali Srećka Filipovića u mjestu Brela-Soline, a danas je dio privatne zbirke Zvonimira Filipovića.

Brela je u svom pismu iz X stoljeća spomenuo bizantski car Konstantin VII Porfirogenet.

Iznad Brela su ruševine koje su u narodu poznate kao Hercegove utvrde. Vrijedan spomenik barokne kulture predstavlja Crkva Gospe od Karmela. Ona je sagrađena 1715. godine u znak zahvalnosti zbog pobjede nad Turcima. Zbog toga se još naziva i Crkva Gospe od pobjede.

Vrijedan spomenik srednjovjekovne kulture predstavlja crkva Sv. Nikole. Iz XVIII stoljeća potječe crkva Gospe od zdravlja i crkva Sv. Ilije. Od posebnog kulturnog značaja je stećak koji se nalazi s južne strane crkve Sv. Stjepana iz XIV/XV stoljeća. Sveti Stjepan je zaštitnik mjesta.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Brela događanja 2023.

Kolovoz 2023.

18. 08. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata

11. 08. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata

05. 08. subota
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Brela, lučica Soline 21.15 KUD JEDINSTVO Mali sajam domaćih proizvoda VATROMET u 22.00 sata

04. 08. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata
Plaža Punta rata u 21h

03. 08. četvrtak
Koncert GAZDE
Dan Općine Brela Blagdan Sv. Stjepana Brela, dvorište crkve sv. Stjepana, Donje Selo 21.00h Koncert koncert GAZDE Ribarska večer

02. 08. srijeda
Koncert Romana Lalić & bend
Brela, lučica Soline u 21 sat

Srpanj 2023.
28. 07. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata
Plaža Punta rata u 21h

27. 07. četvrtak
Koncert ČUVARI SVIRALA
Brela, lučica Soline u 21h

26. 07. srijeda
Program za djecu
Svijet čarolije Brela, lučica Soline u 20.30 sati

21. 07. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata
Plaža Punta rata u 21h

20. 07. četvrtak
Koncert DREAMERS bend
Brela, lučica Soline u 21.00 sati

16. 07. nedjelja
Tribute to ELVIS
10.00h svečana sveta misa s procesijom Crkva Gospe od Karmela Lučica Soline: Mali sajam domaćih proizvoda 21.00 koncert Tribute to ELVIS

14. 07. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata
plaža Punta rata u 21 sat

13. 07. četvrtak
Koncert klape Berulia
Brela, lučica Soline u 21 sat koncert klapa Berulia

11. 07. utorak
Program za djecu
Brela, lučica Soline u 20.30 sati Klaunovske ludorije

09. 07. nedjelja
Šahovska simultanka s HR velemajstorom – Alojzije Janković Brela, Soline od 19 do 20h

07. 07. petak
Ljetno kino na plaži Punta rata
Plaža Punta rata u 21h

06. 07. četvrtak
Music night: OZON bend
Brela, lučica Soline u 21 sat Music night: bend OZON