Gradac

Gradac je najveće turističko mjesto Gornjeg Makarskog primorja. Udaljen je četrdesetak kilometara od Makarske i najjužnije je mjesto Makarske rivijere, a nalazi se na pola puta između Splita i Dubrovnika.

Prometna povezanost

Smješten pored jadranske magistrale, Gradac je odlično povezan sa unutrašnjošću, kao i ostalim mjestima na jadranskoj obali. Izgradnjom autoceste A1, značajno je skraćeno vrijeme dolaska do mjesta. Tu je još i alternativni cestovni pravac preko BiH. Najbliža željeznička postaja su Ploče udaljene 13 kilometara, a zračna luka Split stotinjak kilometara. Najbliža luka je 10 kilometara udaljeni Drvenik koja povezuje kopno sa otokom Hvarom.

Drvenik – turistička ponuda

Kao i na cjelokupnoj Makarskoj rivijeri, i ovdje se posebno ističu predivne šljunčane plaže. Gradac se ponosi Gornjom valom, najljepšom i najvećom plažom na Makarskom primorju. Za nju neki ljudi govore da je najljepša na cijelom Jadranu.

Prvi hotel u Gradcu otvoren je još 1919. godine, dok se danas gostima nudi smještaj u hotelima, pansionima i apartmanima. Jahte je moguće sidriti u sigurnoj lučici koja je zaštićena od svih vjetrova.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


U sportsko-rekreacijsku ponudu uključuju se teniski tereni, sportovi na vodi, ronilački klub i biciklizam. Gastronomska ponuda je uobičajena za ovaj dio Dalmacije, tako da se na jelovniku može naći uvijek svježa riba, koja se zaljeva vrhunskim dalmatinskim vinima.

Od dodatnih sadržaja tu su brojni sportski tereni, mogućnost bavljenja ronjenjem u ronilačkom klubu, iznajmljivanje bicikala, skutera, a svakako ne treba zaobići niti jednodnevne izlete u okolna turistička mjesta i nacionalne parkove poput Biokova, otoka Hvara, Brača i slapove Krke.

Posebno atraktivnim pogledima sa svojih brojnih vidikovaca (Staza, Ravna vlaška, Štrbina, Vošac, Sv. Jure), NP Biokovo će odmor svakog gosta učiniti nezaboravnim. Isto tako, na području nacionalnog parka postoji mnoštvo označenih pješačkih staza, a mogu se organizirati i rekreativne aktivnosti poput planinarenja, foto safarija, penjanja, biciklizma, speleologije, letova zmajevima i padobranima, vožnje kočijom i jahanja.

Gradac izdvojena događanja 2023

U gradu se tijekom ljeta priređuje brojne pučke fešte poput tradicionalne ‘Adio lito‘, koje privlače goste sa cijele rivijere, a obiluju atraktivnim sadržajima, poput koncerata eminentnih domaćih izvođača.

Obližnja Makarska kao centar rivijere nudi manifestaciju ‘Makarsko kulturno ljeto’ koje uključuje Ribarske noći, Ljetni karneval i Noć Kalelarge, kada su na rasporedu nastupi poznatih klapa i folklornih društava iz zemlje i inozemstva.

Povijest i kulturne znamenitosti

Vjeruje se kako je Gradac bio naseljen još u pretpovijesna vremena. Tome u prilog idu nalazišta kamenitih gomila iz brončanog i starijeg željeznog doba. Gradac se pod sadašnjim imenom prvi puta spominje 1649. godine, a ime je dobio po utvrdi koja se nalazila na uzvisini iznad današnje crkve Sv. Mihovila.

U napuštenom zaselku Čista kod Gradca i danas postoje ostaci stare kule koja se prvi put spominje u 17. stoljeću, ali se smatra da je i starija. Jedna od najstarijih postojećih građevina na području Gradca je kapela Sv. Paškvala na brdu Plana, nadsvođena bačvastim svodom, a prekrivena dvostrešnim krovom.

Mjesno groblje smjestilo se pored stare crkve Sv. Ane, a nova župna crkva Sv. Mihovila sagrađena je 1852. godine. Crkva je poznata po starom drvenom kipu Sv. Roka, a u crkvi se može razgledati i stara kamena krstionica za koju se pretpostavlja da je podrijetlom iz stare crkve.