Karlobag

Karlobag se nalazi u samom središtu na jadranskoj obali nasuprot otoka Paga, a ispod naše poznate planine Velebit. Njegova turistička rivijera uključuje još jednako primamljiva naselja: Ribarica, Cesarica, Lugovo Šugarje, Barić Dragu i Baške Oštarije – poznato planinarsko odredište čija klima osvježava kad na obali vladaju ljetne vrućine. Takav položaj Karlobagu daje na obali pravu mediteransku, dok je samo desetak kilometara dalje, prema Velebitu prava planinska klima. Njegovo stanovništvo danas se uglavnom bavi ribolovom i turizmom. 

Prometna povezanost

Karlobag se nalazi na raskrižju cestovnih pravca koji vode duž jadranske obale sjeverozapadno prema Senju ili jugoistočno prema Zadru, ali se isto tako se i nalazi na cesti prema Gospiću i srcu Velebita. Iz Zagreba se putuje autoputom A1 i skrenite preko Gospića na Karlobag. Za one koji dolaze iz Italije, trebaju ići prema Rijeci, pa krenu Jadranskom magistralom preko Senja do Karlobaga.

Karlobag – turistička ponuda i događanja 2023

Smještaj u Karlobagu je moguć u nekoliko njegovih hotela i privatnim apartmanima. Fjord Zavrtnica je jedna od najljepših uvala hrvatske obale. Udaljena je samo 30 minuta hoda južno uz more od Jablanca, trajektnog pristaništa za otok Rab. Uvala je duga oko 900 m, a širina varira od 50 do 150 m. Kanjon se uzdiže u visini od 100 m, a zbog svoje ljepote proglašen je ‘zaštićenim krajolikom’.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Osim prekrasne razvedene obale i čistog mora, turistima se nudi još nekoliko atrakcija – od izleta brodovima do planinarenja planinskim stazama. Na pet minuta hoda je od centra Karlobaga u kojem se nalazi Autobusni kolodvor, tržnica, restoran i supermarket, na samoj plaži ispod ambulante i zubarske ordinacije nalazi se ronilački klub. Sa svoja dva plovila organiziraju izlete na mjesta sjeverno ili južno od Karlobaga ili na uzbudljivi otok Pag preko puta. Ovakve izlete možete kombinirati sa organiziranim ronjenjem i tako cijeli izlet učiniti još zanimljivijim.

Za planinare u zaleđu Karlobaga nalaze se tri nacionalna parka – sjeverni Velebit, Paklenica, Plitvička jezera, sa uređenim planinarskim stazama. Za iskusne alpiniste tu su litice Velebita i Male Paklenice. U selu Sušanj počinje biciklistička staza koja vodi kroz park prirode Velebit do botaničkog vrta na Zavižanu. Blizina bistre, brze i čarobno zelene rijeke Zrmanje pruža mogućnost vožnje kajakom i rafting.

Od gastronomske ponude svakako preporučamo posjetiti nedaleke Baške Oštarije. Nude se domaći specijaliteti ličkog kraja, pripremljene po tradicionalnim receptima. Ljubiteljima mesa preporučamo ‘ličku ploču‘ – sušenom mesu i slanini, domaćoj kobasici uz kuhani krumpir i pirjani kupus ili u ličkom loncu – janjetini u povrću. Ovjde možete probati i izvorne sireve ličkog kraja – škripavac i basu, a od pića svakako kušajte velebitsku travaricu i kuhano crno vino.

Povijet i kulturne znamenitosti

Njegova povijest počinje još kad je postojalo rimsko naselje Vegium, međutim njegovi stavnici napuštaju ga oko 4. i 5. stoljeća pred navalom Gota i bježe u Pag. Sjećanje na to naselje ostaje sačuvano, kada se gradu ime pretvara u Bag. Nakon strahovite turske najezde, grad je opustošen i popaljen. Krajem 16. stoljeća obnavalja se zaslugom nadvojvode Karla i tada se prvi put i spominje ime – Karlobag.

Iz tog srednjevjekovnog razdoblja iznad mjesta na brežuljku nalaze se ruševine srednjovjekovne utvrde ‘Fortica’, te ostaci crkve Sv. Karla Boromejskog izgradene 1615. g. Grad zatim pripada austrijskoj vlasti. Iz toga radoblja postoji Kapucinski samostan s crkvom sv. Josipa iz 1712. g. Samostan posjeduje bogatu knjižnicu, a posebno je zanimljiva slika ‘Posljednja večera Isusa Krista’ nepoznatog autora, sa arhitektonskim ukrasima iz 18. stoljeca i crkva Majke Božje Žalosne.

Iz austro-ugarske ostvaštine treba izvojiti i Terezijanu – stazu od 3 kilometra, koja je preko Velebita povezivala tadašnje pukovnijsko središte Gospić sa lukom Karlobag. Izgrađena je 1786. godine po naputku cara Josipa II, a nazvana je po njegovoj majci, carici Mariji Tereziji.