Murter

Murter je najstarije naselje na zapadnoj strani istoimenog otoka, smješteno na plodnoj zemlji između uvala Slanica i Hramina. Zaštićeno je brežuljcima Raduč, Sv. Roko i Gradina u okolišu bogatom pješčanim plažama, borovom šumom i starim maslinicima. Gospodarski je orijentiran na izvore turizma i srodnih djelatnosti, no stanovnici Murtera se još od davnina bave poljoprivredom i ribarstvom, a osobito su poznati i kao vrsni maslinari.

Prometna povezanost

Cestovnim prometom je preko mjesta Tisno povezan sa jadranskom turističkom magistralom, a samim tim i ostatkom Hrvatske i Europe.

Blizina Šibenika omogućuje mu željezničku prometnu povezanost sa svim većim gradovima Europe, kao i preko linija autobusnih kolodvora Zagreb, Šibenik, Zadar i Split.

Postoje zračne veze preko Zračne luke Zadar i Split, a iz oba grada zrakoplovi često lete prema svim većim europskim gradovima. Tijekom ljetne sezone preko Šibenika, Zadra i Splita povezan je s Rijekom i Dubrovnikom, te Anconom i Barijem u Italiji brzim trajektnim linijama.

Murter i njegova šira okolica nezaobilazno su mjesto nautičara, a za njih je moderno opremljena marina smještena u murterskoj uvali.

Murter – turistička ponuda

Iako je Murter malen otok, posjeduje raznovrsne plaže duž cijele svoje obale. Najljepše su na južnom dijelu otoka zaštićene od bure, a ima ih od onih plićih do šljunčanih i stjenovitih sa kamenim pločama. Najpoznatije su plaže Slanica, Podvrške i Čigrađa.

Gostima je na raspolaganju hotelski i privatni apartmanski smještaj, autokampovi te posebna atraktivna ponuda ‘robinzonskog turizma’ na obližnjim Kornatima.


Tražite smještaj? >>>Provjerite ponudu i rezervirajte odmah!


Kako je Murter poznat po svojim prekrasnim uvalama, one omogućuju brojne mogućnosti aktivnog odmora, pa ćemo nabrojati neke od njih – jedrenje, ronjenje, tenis, trčanje i vožnja biciklom, boćanje, a u ponudi je i ronilački centar.

Od organiziranih izleta preporučamo da iskoristite tu mogućnost i posjetiti nacionalne parkove Krku i Kornate, kao i nedaleki Šibenik i ostala manja, ali prekrasna i slikovita naselja.

Gastronomska punuda Murtera ističe se brojnim dalmatinskim i mediteranskim specijalitetima, gdje se sva jela od ribe i mesa pripremaju na jednostavan način, ali obavezno začinjeni domaćim autohtonim maslinovim uljem i uz dodatak mediteranskog bilja.

Povijest i kulturne znamenitosti

Naselje je nastalo oko 15. st., a turizam se razvija od 30-ih godina i do danas se razvilo u turističko središte.

Pod hrvatskim imenom Srimac otok se spominje u 13. stoljeću kada ugarsko-hrvatski kralj Bela proglašava granice šibenske komune. Na otoku su tada samo dva naselja: Veliko Selo – današnji Murter i Jezera, dok Betina i Tisno nastaju u vrijeme povlačenja stanovništva iz unutrašnjosti pred turskim najezdama.

Od sakralnih spomenika treba spomenuti kapelicu Sv. Roka iz 1760. godine, crkvu Sv. Mihovila rekonstruiranu 1770. godine, te crkvu Gospe od Gradine. U Murteru se 1866. godine otvorila prva seoska čitaonica na području cijele Dalmacije.

Murter događanja 2023

Murtersko kulturno ljeto obiluje glazbenim, sportskim, zabavnim, kulturnim i vjerskim manifestacijama. Brojni su nastupi klapa, dramskih umjetnika, različitih folklornih skupina, organiziraju se izložbe, koncerti ozbiljne glazbe, a najznačajnije su murterske fešte.

U travnju početak turističke sezone najavljuje tradicionalna jedriličarska regata KORNATI CUP, dok je svibanj obilježen Danima amaterskog kazališta u Murteru i Gospom od Korovaja u obližnjem Tisnom.

Fešta na Tarcu je prve nedjelje u srpnju, kada se u čast Gospe od Tarca hodočasti brodovima na Kornate.

Prve nedjelje u kolovozu u Betini se održava se Dan BrganjeBetinska pučka fešta s mnogo glazbe i nastupom folklornih skupina uz brojne gastronomske specijalitete.

Blagdan Velike Gospe već se tradicionalno, uz bogati večernji glazbeni program, slavi 15. kolovoza, a na blagdan Svetog Roka 16. kolovoza hodočasti se na brdo Sv. Rok.

Tradicionalna regata ‘Latinsko idro’ u kojoj sudjeluju drveni brodovi na jedra, gajete i leuti održava se 29. rujna u čast Sv Mihovila zaštitnika mjesta.

Murtersko lito 2023 program događanja srpanj

1.7. 21:00 Trg Rudina Domenica Zuvela band
5.7. 10:00 Uvala Čigrada EKO srijeda radionica za djecu, Udruga Argonauta
7.7. 20:30 Star Murte, Pijaca Društva seoske izobraženosti Antonio & Nina Perina
8.7. 21:00 Trg Rudina Oliver pjeva Olivera
9.7. 21:00 Uli. Put Luke Klapa Levera, promenda
11.7. 20:00 Trg Rudina Sajam lokalnih proizvoda
12.7. 10:00 Uvala Čigrada EKO srijeda radionica za djecu, Udruga Argonauta
13.7. 21:00 Trg Rudina Branimir Bubica i klapa Sebenico
13.7.-16.7. 21:00 Zgrada Općine Idožba “Storije sa juga”, Veronika Putniković i Daniel Bašič
14.7. 21:00 Trg Rudina Latino večer – Plesni studio Petrinia
15.7. 22:00 ulica Butina MMS Zaratino band
17.7. 21:30 Trg Rudina Ansambl Dalmatino
18.7. 21:30 Trg Rudina Casper večer iluzije, show za sve uzraste
19.7. 10:00 Uvala Čigrada EKO srijeda radionica za djecu, Udruga Argonauta
20.7. 21:00 Star Murte, Pijaca Drušria seoske izobraženosti Bagatin band
21.7. 22:00 ulica Butina MMS grupa Euforia
22.7. 21:30 Trg Rudina Zinga lata orkestra
23.7. 21:30 Plaža Luke Dani slobodne glazbe-DSG
24.7. 21:00 Trg Rudina Galeb Marko
25.7. 20:30 Plaža Luke Crtićmanija
26.7. 10:00 Uvala Čigrada EKO srijeda radionica za djecu, Udruga Argonauta
27.7. 21:00 Trg Rudina Klapa Levera, promenda
27.7. 20:00 Trg Rudina Sajarn lokalnih proizvoda
28.7. 21:30 Trg Rudi. Elvis Preasly
29.7. 22:00 ulica Butina MMS Grupa Vista
30.7. 20:00 Star Murter, Pijaca Društva seoske izobraženosti Murterski pir

Murter smještaj

Pronađite najpovoljniji smještaj na otoku Murteru

Booking.com