Murter

Murter je najstarije naselje na zapadnoj strani istoimenog otoka, smješteno na plodnoj zemlji između uvala Slanica i Hramina. Zaštićeno je brežuljcima Raduč, Sv. Roko i Gradina u okolišu bogatom pješčanim plažama, borovom šumom i starim maslinicima. Gospodarski je orijentiran na izvore turizma i srodnih djelatnosti, no stanovnici Murtera se još od davnina bave poljoprivredom i ribarstvom, a osobito su poznati i kao vrsni maslinari.

Prometna povezanost

Cestovnim prometom je preko mjesta Tisno povezan sa jadranskom turističkom magistralom, a samim tim i ostatkom Hrvatske i Europe.

Blizina Šibenika omogućuje mu željezničku prometnu povezanost sa svim većim gradovima Europe, kao i preko linija autobusnih kolodvora Zagreb, Šibenik, Zadar i Split.

Postoje zračne veze preko Zračne luke Zadar i Split, a iz oba grada zrakoplovi često lete prema svim većim europskim gradovima. Tijekom ljetne sezone preko Šibenika, Zadra i Splita povezan je s Rijekom i Dubrovnikom, te Anconom i Barijem u Italiji brzim trajektnim linijama.

Murter i njegova šira okolica nezaobilazno su mjesto nautičara, a za njih je moderno opremljena marina smještena u murterskoj uvali.

Murter – turistička ponuda

Iako je Murter malen otok, posjeduje raznovrsne plaže duž cijele svoje obale. Najljepše su na južnom dijelu otoka zaštićene od bure, a ima ih od onih plićih do šljunčanih i stjenovitih sa kamenim pločama. Najpoznatije su plaže Slanica, Podvrške i Čigrađa.

Gostima je na raspolaganju hotelski i privatni apartmanski smještaj, autokampovi te posebna atraktivna ponuda ‘robinzonskog turizma’ na obližnjim Kornatima.

Kako je Murter poznat po svojim prekrasnim uvalama, one omogućuju brojne mogućnosti aktivnog odmora, pa ćemo nabrojati neke od njih – jedrenje, ronjenje, tenis, trčanje i vožnja biciklom, boćanje, a u ponudi je i ronilački centar.

Od organiziranih izleta preporučamo da iskoristite tu mogućnost i posjetiti nacionalne parkove Krku i Kornate, kao i nedaleki Šibenik i ostala manja, ali prekrasna i slikovita naselja.

Gastronomska punuda Murtera ističe se brojnim dalmatinskim i mediteranskim specijalitetima, gdje se sva jela od ribe i mesa pripremaju na jednostavan način, ali obavezno začinjeni domaćim autohtonim maslinovim uljem i uz dodatak mediteranskog bilja.

Povijest i kulturne znamenitosti

Naselje je nastalo oko 15. st., a turizam se razvija od 30-ih godina i do danas se razvilo u turističko središte.

Pod hrvatskim imenom Srimac otok se spominje u 13. stoljeću kada ugarsko-hrvatski kralj Bela proglašava granice šibenske komune. Na otoku su tada samo dva naselja: Veliko Selo – današnji Murter i Jezera, dok Betina i Tisno nastaju u vrijeme povlačenja stanovništva iz unutrašnjosti pred turskim najezdama.

Od sakralnih spomenika treba spomenuti kapelicu Sv. Roka iz 1760. godine, crkvu Sv. Mihovila rekonstruiranu 1770. godine, te crkvu Gospe od Gradine. U Murteru se 1866. godine otvorila prva seoska čitaonica na području cijele Dalmacije.

Murter događanja 2023

Murtersko kulturno ljeto obiluje glazbenim, sportskim, zabavnim, kulturnim i vjerskim manifestacijama. Brojni su nastupi klapa, dramskih umjetnika, različitih folklornih skupina, organiziraju se izložbe, koncerti ozbiljne glazbe, a najznačajnije su murterske fešte.

U travnju početak turističke sezone najavljuje tradicionalna jedriličarska regata KORNATI CUP, dok je svibanj obilježen Danima amaterskog kazališta u Murteru i Gospom od Korovaja u obližnjem Tisnom.

Fešta na Tarcu je prve nedjelje u srpnju, kada se u čast Gospe od Tarca hodočasti brodovima na Kornate.

Prve nedjelje u kolovozu u Betini se održava se Dan BrganjeBetinska pučka fešta s mnogo glazbe i nastupom folklornih skupina uz brojne gastronomske specijalitete.

Blagdan Velike Gospe već se tradicionalno, uz bogati večernji glazbeni program, slavi 15. kolovoza, a na blagdan Svetog Roka 16. kolovoza hodočasti se na brdo Sv. Rok.

Tradicionalna regata ‘Latinsko idro’ u kojoj sudjeluju drveni brodovi na jedra, gajete i leuti održava se 29. rujna u čast Sv Mihovila zaštitnika mjesta.